NICOLAE CIUCĂ: "Decizia privind creşterea cu 50% a impozitelor locale a fost luată în coaliţie"

V.G.
Politică / 5 octombrie 2022

Sursă foto: www.gov.ro.

Sursă foto: www.gov.ro.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, astăzi, întrebat în legătură cu amendamentul depus de senatorii din coaliţia de guvernare privind majorarea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale, că decizia a fost luată în coaliţie, menţionând că varianta privind stabilirea acestor impozite după grilele notariale a fost amânată, după ce autorităţile locale au atenţionat că acest lucru era imposibil de realizat până la sfârşitul anului, relatează Agerpres.

"Este un amendament care a fost discutat şi la nivelul coaliţiei, a fost discutat şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, atât cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, cu Asociaţia Municipiilor, a oraşelor, a comunelor, fiecare dintre dumnealor venind şi ridicând problema că vechea formulă din Codul Fiscal prevedea o serie întreagă de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcţie de valoarea cuprinsă în grilele notariale, ceea ce, la nivelul autorităţilor locale, tehnic era imposibil de realizat până la finale anului. De aceea s-a solicitat şi s-a obţinut acordul politic ca această decizie să fie amânată, în schimb se introduce amendamentul astfel încât acestea să fie crescute cu 50% faţă de valoarea iniţială, din ceea ce există acum", a precizat premierul, la o conferinţă de presă.

Ciucă a subliniat că este vorba despre o decizie care a fost luată în coaliţie.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a afirmat, astăzi, că senatorii PSD şi PNL au depus un amendament la Ordonanţa 16/2022, care are în vedere o actualizare a grilei privind impozitul pe proprietate.

"Ordonanţa 16, după cum ştiţi, este în dezbatere parlamentară, este la Senat. Înţeleg că s-au depus o serie de amendamente. Pe partea de proprietate, senatorii PSD şi PNL au depus un amendament. În analiza acestui amendament am văzut că sunt şi poziţiile Asociaţiei Oraşelor şi Municipiilor, Asociaţiei Consiliilor Judeţene, care sunt de acord cu această abordare. Drept pentru care Parlamentul va trece la dezbatere şi la avizarea acestui amendament, care, de fapt, din ce am văzut, reprezintă sau are în vedere o actualizare a grilei de raportare a stabilirii impozitului pe proprietate", a explicat Câciu.

Întrebat cu cât ar putea creşte impozitele, ministrul a răspuns că nu e neapărat necesar să fie majorate, deoarece în grila aprobată în 2015 autorităţile au o marjă de stabilire a impozitelor.

"Nu e neapărat necesar să crească impozitele. După cum ştiţi, faţă de această grilă, care a fost stabilită în anul 2015, autorităţile locale au o marjă de stabilire cuprinsă între 0,8% şi 0,2%, dacă nu mă înşel, sau 2%. Deci, practic, pe de o parte, pot acţiona în cadrul acestei marje, pot creşte impozitele. Până la urmă este vorba de veniturile autorităţilor locale şi atunci când ne întrebăm de ce, de fiecare dată, statul român, din bugetul de stat, din taxele tuturor, trebuie să suplinească lipsa de venituri la nivel autorităţilor locale, cred că un răspuns este şi în zona aceasta a colectării veniturilor locale. Nu în ultimul rând, trebuie să ţineţi cont de faptul că populaţia cu venituri mici este protejată din perspectiva impozitelor pe proprietate. Există o serie de credite fiscale care sunt prevăzute în Codul fiscal. Deci, impactul unei creşteri de impozite, eventuale creşteri nu vor fi pe persoanele care au venituri mici. Pe de altă parte, trebuie să ţinem cont şi de de faptul că este totuşi o chestiune de inechitate ca impozitele să fie la fel în UAT-uri diferite şi ca nivel de trai şi ca nivel de dezvoltare, dacă vreţi, economică", a spus Adrian Câciu.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. 50 % crestere impozit, 15 % inflatie,

    10 % crestere pensii, 

    adevarata fata a coalitiei,

    la vot o sa aveti probleme 

    1. Păi motorina din rezerva de stat și armamentul trimis gratis (care costă probabil miliarde) trimis ucrainienilor de cine crezi că va fi plătit? Dar dobânzile pentru datoria ajunsă la 50% PIB de Plăvan, PNL, USR și PSD? În condițiile în care atunci când Dragnea a fost băgat la pușcărie datoria publică era 34% PIB. Dar cele 120 milioane de seruri "sigure și eficiente" din care peste 70% se aruncă la gunoi, cine le plătește? Bineînțeles că prostimea.

      Iar votul nu contează. Demarează ocupanții stăini o campanie media dublată de pușcărie pentru neobedienți și iese cine trebuie. 

      15% e inflatia calculata din pixul oficial. Preturile au crescut cu 80%-100% fata de anul trecut.

      O spui de parca Dragnea era făptașul...

      Datoria publică era 34% când Dragnea a fost băgat la pușcărie.

      Din noiembrie 2019, guvernele Plăvanului compuse din PNL având susținerea USR și UDMR au fost la butoane până în sept 2021, timp în care datoria publică a CRESCUT de la 34% -> 48% PIB. 

      Într-adevăr USR nu face parte din guvernul ăsta de slugăi (PSD-PNL-UDMR) însă a făcut parte și a susținut, prin voturi sau direct în guvern, guvernele de slugăi Cîțu și Orban. Alea care au explodat datoria publică de la 34->48% PIB, au liberalizat prețurile la energie/gaz și au decis să închidă centralele pe cărbune la indicațiile UE astfel încât România a ajuns în nici 3 ani de la exportator de energie electrică la importator! 

      Pe lângă asta, peste 50% din inflația catastrofală de anul ăsta și de anul trecut e rezultatul DIRECT al liberalizării prețului la gaz/energie și al închiderii centralelor pe cărbune, împinse de PNL, USR (și mai nou PSD) care au generat penurie de energie în piață. 

      Pe vremea lui Dragnea erau toți tinerii frumoși și liberi în piața,acum liniște și pace cu toate ca salariile au rămas aceleași dar preturile si facturile sau dublat,când a vrut Dragnea sa avem și noi dobânzi la bănci ca în Europa tot tinerii frumoși și liberi topaiau și licurau plângând de mila băncilor,când a dat legea pentru plafonarea facturilor cine țopăia în piața, asa ca ne meritam soarta

      Nici acum n-ai inteles ca au fost scosi tflistii in piata de multinationale si securitate ?nescosi cu forta , romanii nu ies nicaieri ,nu te mai mira atat !

    Hoțul plagiator fura din buzunarele romanilor care au trudit sa își ia o casa.

    PSD va spune ca ei nu au vrut , PNL este de vina ca deobicei .

    Degeaba vad comentarii de nemultumire , eu cand ma uit in sondaje psd si pnl au peste 50 %

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb