În baza Memorandumului iniţiat de către Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi aprobat de Guvernul României, S.C. Oltchim S.A. anunţă investitorii şi acţionarii săi că a înaintat către OMV Petrom SA, în data de 25.05.2011, o ofertă privind cumpărarea instalaţiilor rafinăriei Arpechim-Piteşti. Pe durata negocierilor, pâna la transferul de proprietate, S.C. Oltchim S.A. a solicitat încheierea unui contract de închiriere a instalaţiilor rafinăriei în temeiul căruia Oltchim să poată începe operarea acestora în cel mai scurt timp posibil.
Acest demers are în vedere consolidarea integrării fluxurilor tehnologice şi creşterea gradului de rentabilitate a companiei. Reamintim că începând cu luna noiembrie 2008, Oltchim funcţionează la capacitate redusă datorită opririi activităţii de petrochimie.In acest context, a fost necesar ca societatea să achiziţioneze instalaţiile aferente activităţii de petrochimie de la Arpechim- Piteşti, operaţiune finalizată în ianuarie 2010.
" Integrarea Oltchim cu sursele de materii prime este parte din strategia noastră de dezvoltare de mulţi ani, funcţionarea la capacitate a combinatului depinzând şi de finalizarea acestui demers pe care îl anunţăm astăzi. Oltchim este un un mare combinat care consumă anual sute de mii de tone de materii prime iar securizarera acestora este esenţială pentru funcţionarea optimă şi fără întreruperi a instalaţiilor", declară Constantin Roibu, director general Oltchim.
Unitatea Arpechim, pusă în funcţiune în 1966, a fost gândită ca un complex petrochimic, care urma să funcţioneze alături de Oltchim, aceste două platforme industriale fiind conectate prin conducte de transport al materiilor prime, precum şi printr-o puternică infrastructură care asigură schimbul de produse între cele două unităţi. În data de 24 martie 2011 OMV Petrom SA a comunicat decizia de oprire definitivă a rafinăriei Arpechim, eveniment ce ar putea avea un impact negativ asupra activităţii Oltchim, prin neasigurarea materilor prime necesare instalaţiilor din petrochimie.