Operaţiunea pentru recucerirea Mosul ar putea începe "în următoarele săptămâni"

Laura Boico
Internaţional / 24 septembrie 2016

Ministrul britanic al apărării, Michael Fallon, a declarat vineri că se aşteaptă ca "în următoarele săptămâni" să înceapă operaţiunea de încercuire care va duce, în final, la recucerirea Mosul, cel de al doilea oraş din Irak, de la gruparea Stat Islamic, relatează AFP, citată de Agerpres.

Oraşul din nordul Irakului de pe malul fluviului Tigru reprezintă obiectivul suprem al forţelor irakiene susţinute de coaliţia internaţională condusă de SUA în războiul împotriva extremiştilor din Stat Islamic.

"Nu există nicio îndoială că DAESH va fi învinsă. Suntem pe punctul de a elibera ultimul mare oraş din Irak, Mosul", a declarat presei Michael Fallon, care a revenit la Londra după o vizită de trei zile în Irak.

"Mosul este un oraş mare şi complex, dar va cădea şi va cădea curând. Mă aştept ca operaţiunea pentru încercuirea lui să înceapă în următoarele săptămâni", a spus ministrul, precizând că forţele irakiene se poziţionează în perspectiva operaţiunilor care vor urma.

Acestea au reuşit să avanseze joi recucerind Sharqat, un oraş situat la 80 km sud de Mosul situat în apropiere de rutele aprovizionare care ar urma să fie utilizate de armată atunci când aceasta va lansa ofensiva asupra bastionului Stat Islamic.

Guvernul irakian a promis recucerirea Mosul de la jihadişti până la finalul anului şi înalţi responsabili militari americani au lăsat să se înţeleagă că ofensiva finală asupra Mosul ar putea începe luna viitoare.

Bagdadul va trebui să rezolve o multitudine de probleme, atât politice, militare, cât şi umanitare, înainte de o eventuală victorie la Mosul. Chiar dacă ofensiva finală se va lansa luna viitoare, vor fi necesare săptămâni sau chiar luni înainte ca oraşul să cadă, estimează experţii.

Michael Fallon a recunoscut că o recucerire a Mosul nu ar însemna sfârşitul Stat Islamic în Irak, estimând totuşi că ţara ar putea fi curăţată "în următoarele luni".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb