RAPORT: Opt din zece români petrec cel mai mult timp liber conectaţi online

G.U.
Miscellanea / 8 decembrie 2021

Opt din zece români petrec cel mai mult timp liber conectaţi online

Românii petrec zilnic cel mai mult timp conectaţi online, în faţa ecranelor (80%) şi cel mai puţin (68%) în contact cu natura dintre locuitorii a opt ţări europene, în timp ce două treimi (66%) au cele mai mari dificultăţi în crearea şi menţinerea relaţiilor interpersonale, arată rezultatele unui studiu realizat la cererea companiei VELUX.

O treime (33%) dintre români nu au privit nici măcar o dată cerul în ultima săptămână, deşi persoanele chestionate susţin că sunt cel mai orientate către natură şi consideră contactul cu aceasta foarte important în proporţie de 64%. De asemenea, românii se află pe primul loc în topul ţărilor europene la recunoaşterea diferitelor specii de păsări, conform raportului "Head Downers 2021" creat pe baza cercetării realizate de Kantar în perioada 3-6 septembrie 2021, în rândul a 2.408 de respondenţi cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani, din opt ţări europene: Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia.

Majoritatea oamenilor petrec o treime din viaţă, respectiv 5.000 de ore pe an, cu ochii în ecrane, fapt care duce la postura deficitară permanentizată în mişcare de aplecare şi coborâre a gâtului, cel mai frecvent în cel al telefonului.

"Sindromul numit Dropped Head Syndrome ("Capul aplecat" sau "Gâtul de text") este un termen folosit de dr. Kenneth Hansraj, neurolog american. El subliniază că această constantă coborâre a privirii aduce modificări patologice în curbura coloanei cervicale, iar sindromul "Head Down" poate cauza contracturi şi dureri musculare de la acute la cronice, atât în această zonă, cât şi la nivelul omoplaţilor sau în regiunea lombară, afectând inclusiv copiii şi adolescenţii. Referirile studiului la frecvenţa acestui sindrom şi la numărul tot mai mare de cazuri şi patologii sunt cu atât mai importante cu cât 2021 a fost declarat de International Association for the Study of Pain ca fiind "Anul durerilor de coloană, la nivel global", cu scopul de a atrage atenţia asupra complexităţii patologiei coloanei vertebrale, se menţionează în raport.

Potrivit sursei citate, 70% dintre persoanele intervievate consideră că petrec mult prea mult timp în faţa computerului sau folosind telefonul mobil, această pondere fiind mai ridicată în rândul celor cu vârste între 18 şi 34 de ani (75%) şi al celor care trăiesc în mediul urban (78%).

Dintre participanţii celor opt ţări la studiul realizat de Kantar şi VELUX, românii se află pe locul I, în proporţie de 80%, la consumul de tehnologie, declarând că petrec cel mai mult timp în faţa ecranelor şi cel mai puţin (68%) în contact cu natura, zilnic, comparativ cu croaţii (73%), polonezii (73%) şi sârbii (74%), în timp ce slovacii (60%) şi cehii (62%) petrec cel mai puţin timp în faţa ecranelor. În proporţie de 94%, respondenţii din România sunt de părere că timpul petrecut de copii în faţa calculatoarelor şi al altor device-uri ar trebui controlat şi temporizat. De asemenea, în general, convingerea că tehnologia le răpeşte oamenilor anumite lucruri cu sens din viaţă este împărtăşită de 93% dintre participanţii la studiu, iar 66% dintre români cred cu tărie că progresul civilizaţiei a produs îndepărtarea dramatică a omului omul de natură, aflându-se pe primul loc în top cu această credinţă. "Lipsa timpului, utilitatea şi atractivitatea tehnologiei moderne, comportamentele noastre, felul în care s-au schimbat canalele şi modurile de comunicare, cât şi excedentul de informaţie au devenit o barieră care ne împiedică să observăm ce se află în jurul nostru în mediul real, să ne bucurăm de beneficiile unei plimbări zilnice, să privim cu atenţie natura şi alţi oameni. Trăind în lumea algoritmilor, nu înseamnă neapărat că trebuie să privim constant în ecrane. Uneori, pentru a ne simţi bine şi a ne relaxa, este suficient să privim cerul, să ne uităm la copacii pe lângă care trecem în drum spre şcoală sau muncă," declară Noemi Ritea, director de piaţă VELUX pentru România şi Moldova.

Specialiştii au precizat faptul că a trăi conştient o plimbare în natură şi a observa detaliile înseamnă o investiţie în sănătate şi în starea de bine, mai ales când ne confruntăm cu foarte mult stres şi o suprasarcină informaţională. Două aspecte foarte prezente în mediul urban intens dezvoltat, în care fiecare al treilea locuitor, potrivit studiului, petrece mai puţin de 2 ore afară în zilele libere de la serviciu sau de la şcoală. Rezultatele sunt mult mai scăzute pentru perioada cuprinsă în timpul săptămânii, în care 2/3 dintre aceştia petrec mai puţin de 2 ore în aer liber. În acest context, experţii estimează că 15% din populaţia globală suferă din cauza Tulburării afective sezoniere (TAS) sau a depresiei de toamnă - iarnă, cauzată de lipsa luminii naturale şi de timpul în exces petrecut în faţa ecranelor. Acestea au un impact negativ asupra abilităţii oamenilor de a construi şi menţine relaţii cu semenii, zonă în care românii ating cea mai mare proporţie de dificultate, 66%, în comparaţie cu slovacii (57%) sau cu cehii, care sunt cel mai puţin afectaţi (44%).

Dezvoltarea urbană, noile tehnologii, stilul de viaţă, creşterea traficului şi a timpului petrecut în maşină - toate contribuie la limitarea timpului petrecut în natură şi, mai ales, la a fi prezent şi a observa detalii din mediul înconjurător. Astfel, doar puţin peste jumătate dintre cei care au răspuns (57%) privesc în jur atunci când se află în afara casei şi observă cerul, norii, păsările sau soarele. În plus, 33% dintre români nu au privit niciodată cerul în ultima săptămână. Cu toate acestea, românii sunt cei mai orientaţi către natură şi consideră contactul cu aceasta foarte important în proporţie de 64%, din tot studiul şi de asemenea, se află pe locul I în topul ţărilor europene la recunoaşterea diferitelor specii de păsări, în contextul în care 41% dintre respondeţi recunosc doar maximum 5 specii.

''Deşi există multe cărţi şi studii dedicate beneficiilor timpului petrecut în natură, în continuare experţii şi specialiştii în sănătate îndeamnă, mai ales în această perioadă, să vedem astfel de activităţi ca pe o şansă la o stare de mai bine şi de dezvoltare armonioasă, inclusiv în cazul copiilor. Cei mai mulţi dintre participanţi sunt de părere că acest contact cu natura ne ajută să ne odihnim (93%) şi să fim mai sănătoşi (92%). Iar pentru că cei mai mulţi oameni îşi petrec viaţa de zi cu zi în spaţii închise, la şcoală, serviciu sau acasă, în medie 90% din timp, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii , este important ca aceştia să aibă acces la lumină naturală, aer curat, vedere către zone înverzite, cer, nori, soare pentru a trăi într-un spaţiu cu beneficii reale pentru sănătate şi starea de bine. În plus, cei care au contact vizual cu mediul natural înconjurător în timp ce îşi desfăşoară activităţile zilnice la serviciu sunt mult mai eficienţi, inclusiv datorită faptului că sunt expuşi la perioadele zilei şi la starea vremii, aspecte care contribuie la reducerea sentimentului de oboseală'', se precizează în raport.

"Raportul HEAD DOWNERS 2021 este parte a unei campanii care are ca scop încurajarea oamenilor de a fi mai aproape de natură şi a-i aprecia valoarea în fiecare zi. Suntem convinşi că numai atunci vom avea cu adevărat grijă de ea şi ne vom bucura de prezenţa ei în vieţile noastre. De aceea este important să conştientizăm alegerile pe care le facem în fiecare zi, să ridicăm privirea şi să ne schimbăm perspectiva" , încheie Noemi Ritea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb