Război împotriva Ştiinţei

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 24 noiembrie 2020

Cătălin Avramescu

Am văzut, cu toţii, acele "eoliene" care au desfigurat peisajul în atâtea ţări. În Austria, sunt peste tot. Le-am găsit şi prin Dobrogea. Sau Germania. Ori prin Bretania, presărate de-a lungul şoselelor. V-aţi întrebat ce se întâmplă cu aceste instalaţii când şi-au făcut "norma de casare"?

Palele sunt aruncate la groapa de gunoi. Vorbim despre nişte piese mai mari decât aripile unui Boeing 777. Sunt făcute din materiale specifice industriei aerospaţiale. Dar ele nu pot fi reciclate. Nu sunt deloc "verzi". Dimpotrivă. Aşa că se acumulează la groapa de gunoi, deşeuri de înaltă tehnologie.

Suntem guvernaţi de un cult. De fanatici ai unei religii seculare. Aceştia promit Mântuirea oricui este dispus să îi asculte. Predică, zi de zi, împotriva Ştiinţei.

Discursul despre "energia verde" extrasă, printr-un miracol, din aer, aduce aminte de acel vraci filipinez care acum circa patruzeci de ani devenise celebru pentru "chirurgia cu mâinile goale". Pentru că cititorii mai tineri nu ştiu despre ce este vorba: un doctor închipuit s-a filmat pe sine cum extrage tumori din corpul pacientului... fără să îl taie cu bisturiul. A fost o isterie. Mii de naivi s-au înghesuit. În realitate, şarlatanul manevra, cu abilitate, o băşică cu sânge animal. O pitea cumva şi apoi o prezenta, după ce făcea tot felul de manevre prin care îi zăpăci pe cei care priveau, drept tumoarea bietului bolnav.

În 1925 a fost Marele Proces al Maimuţelor. Un învăţător din Tennessee, pe numele său James T. Scopes, a fost condamnat să plătească o amendă pentru că a predat teoria evoluţiei, a lui Darwin, în şcoală. Ceea ce făcuse era în dezacord cu legea de atunci a statului, care făcea obligatorie doctrina "creaţionistă", anume că omul fusese creat, dintr-o dată, de Dumnezeu.

Exemple ca acestea au fost adesea invocate pentru a ilustra bigotismul a ceea ce unii numesc "Dreapta religioasă". Dealtfel creaţionismul nu este nici astăzi mort. Dar principala forţă care a declarat astăzi un război total împotriva Ştiinţei este Stânga.

Această ostilitate anti-Ştiinţă explică schimbarea fundamentală a politicii. Era o vreme când principalele partide reuneau oameni care respectau bunul-simţ. Luaţi, spre exemplu, Stânga tradiţională. Era conservatoare şi patriotică. Credea în Muncă şi Educaţie.

Acum la butoanele Stângii au ajuns tot felul de exaltaţi. Ei propagă o viziune, nu un set de politici raţionale. Recită mantra "energiei verzi". În ţările unde au preluat controlul, au închis centralele nucleare. Asta cu toate că datele ştiinţifice arată clar: emisiile de CO2 au scăzut, în Occident, în ultimele decenii. (Au crescut, în schimb, masiv, în China comunistă). Şi că producţia de baterii provoacă poluare pe o scară apocaliptică.

Înainte, ostilitatea împotriva Ştiinţei era limitată la babele care credeau în farmece. Astăzi vezi oameni în toată firea sau tineri care spun lucruri ce te lasă cu gura căscată. Am fost surprins să constat, probând puţin "reţelele sociale", cât de mulţi răspândesc teorii "anti-vaccin". Chiar aseară mi-a scris unul. "Am ajuns cobai, vor să îl testeze ca pe şoareci, are bucăţi de virus".

Una dintre componentele majore ale acestei atitudini fundamental duşmănoase faţă de ştiinţele moderne este respingerea sau ignorarea concluziilor istoricilor profesionişti. Asistăm, tot în mediile de Stânga, la enunţarea, cu lejeritate, a tot felul de bazaconii. Un exemplu, între atâtea altele. Hitler - se spune - a fost finanţat de "big business". Proba? Un discurs din 1932 ţinut la Dusseldorf de viitorul cancelar, în faţa unor industriaşi germani, în care aceştia au fost asiguraţi că un viitor regim nazist va avea politici pro-business.

De aici, de la mitul că Hitler ar fi ajuns la putere pe banii marilor afacerişti germani şi i-ar fi reprezentat politic, alte elucubraţii. Fascismul este expresia capitalismului, etc.

Nici un istoric profesionist nu ia, astăzi, în calcul acest delir. Partidul nazist nu se finanţa prin donaţii de la marii industriaşi. Discursul cu pricina a fost întâmpinat de fapt cu scepticism de puţinii magnaţi care l-au ascultat. Majoritatea bogătaşilor germani l-au susţinut, în 1932, pe Hindenburg. Iar Hitler nu a renunţat niciodată la socialismul său rasist.

Tot în numele unei rebeliuni anti-Ştiinţă activiştii Stângii susţin distrugerea ideilor comune, de bun simţ, despre sexe şi despre familie. Ni se spune că nu există două sexe, ci o infinitate, că identităţile sunt fluide, ş.a.m.d. Really? Explicaţi asta unui biolog, unui genetician sau unui medic...

Mai nou, este luată la ţintă şi ştiinţa economică. M-a întrebat zilele trecute un tânăr: nu este mai bine ca Statul să preia producţia de vaccinuri din mâna companiilor private? Păi... Ce evidenţă ştiinţifică există că sectorul de stat este mai eficient? Nici una. Economiştii de profesie, de o sută de ani încoace, au arătat defectele şi limitele economiei planificate. Un detaliu minor, fireşte, atunci când eşti în business-ul profeţiei politice.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb