REVISTA PRESEI 16.08.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 august 2012

ADEVARUL

Ponta şi Şova simt că au pierdut partida

După decizia de ieri a Curţii Constituţionale de a lărgi cvorumul la referendum, liderii PSD par să se fi resemnat în privinţa înlăturării lui Traian Băsescu din fotoliul prezidenţial. Într-un interviu apărut în ziarul "The Guardian" marţi seara, premierul Victor Ponta a arătat că, în cazul în care Curtea va decide în favoarea lui Traian Băsescu, este dispus "să coabiteze" cu preşedintele suspendat, dar cu condiţia ca acesta să respecte rolul pe care i-l conferă Constituţia. "Traian Băsescu va reveni la biroul său, iar dacă se va limita strict la prerogativele de care dispune prin Constituţie, totul va fi bine şi perfect. Dar domnul Băsescu este o personalitate foarte puternică. A fost căpitan de navă şi în ADN-ul său nu are nicio abilitate de a coopera cu cineva... Trebuie doar să îşi exercite atribuţiile constituţionale, care nu sunt foarte largi", a apreciat Ponta.

Băsescu: România cu preşedinte de dreapta şi Guvern de stânga

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a dat curs invitaţiei postului de radio "Vocea Rusiei" la un drept la replică, atingând subiecte diverse: de la relaţia sa cu principalii lideri europeni până la ceea ce crede el că se va întâmpla cu România în următoarea perioadă. Întrebat ce se va întâmpla cu oponenţii săi politici, premierul Victor Ponta şi preşedintele interimar Crin Antonescu, Băsescu a replicat că România are mecanismul coabitării, care în 2007, când a mai fost suspendat, "era prea devreme să învăţăm mecanismul coabitării". " Acum însă este nepermis să nu-l utilizăm", atrage atenţia preşedintele suspendat. Întrebat dacă crede că se va întoarce la Cotroceni, Băsescu a declarat că lasă decizia în seama Curţii Constituţionale şi nu vrea să facă nicio apreciere pentru a nu influenţa hotărârea.

Ford a făcut angajări în masă

Compania Ford din Craiova a făcut cele mai multe angajări în România în luna iulie, creând aproape 600 de locuri de muncă. În momentul de faţă, în uzină lucrează 4.000 de olteni. Reprezentanţii uzinei din Craiova au declarat că au primit peste 7.000 de CV-uri, aşa că au avut de unde alege. Majoritatea persoanelor angajate au fost încadrate ca operatori pentru producţia de vehicule pe linia de asamblare din fabrica auto. "Am căutat şi persoane calificate pe zona de mentenanţă, însă din păcate nu am găsit foarte mulţi cu abilităţile necesare. Suntem mulţumiţi de angajările pe care le-am făcut până în momentul de faţă", a spus Angella Alexandre, manager de resurse în cadrul Ford România. Reprezentanţii Ford România au mai declarat că, de la jumătatea lunii august, se va lucra în două ture, cel mai probabil până la ora 22.00

Marile privatizări, de la dezastru la succes

Foştii mamuţi industriali erau căpuşaţi şi furaţi ca-n codru, având pierderi masive. După privatizare, au devenit principalii plătitori de taxe şi campioni ai exporturilor. Platformele şi combinatele industriale construite în "Epoca de Aur" au mai funcţionat, în virtutea inerţiei, câţiva ani buni după Revoluţie, însă s-au transformat rapid în găuri negre care înghiţeau sume colosale din bugetul ţării. Ţinta preferată a hoţilor de materiale, dar mai ales a căpuşelor, aceste combinate au fost sistematic stoarse de resurse, până când s-a ajuns într-o situaţie-limită: privatizare (chiar şi pe un leu) sau desfiinţare.

Grecia şi Spania pun la încercare Europa

Atena vrea prelungirea cu doi ani a termenului de îndeplinire a celui mai recent program de austeritate, iar Madridul ia în considerare o cerere pentru un ajutor suveran. Premierul grec Antonis Samaras urmează să prezinte o propunere de reeşalonare a programului de austeritate în timpul unor întâlniri pe care le va avea săptămâna viitoare cu liderul german Angela Merkel, la Berlin, şi cu preşedintele francez François Hollande, la Paris. Această măsură ar fi menită, în opinia Executivului grec, să "îmbunătăţească sustenabilitatea datoriei ţării şi perspectiva de revenire la creştere economică", potrivit unui document obţinut de "Financial Times".

CURENTUL

Bătălia politică USL - Băsescu, faza pe servicii

Aproape de limpezirea apelor, odată cu mult-aşteptata decizie a CCR legată de validarea/invalidarea referendumul şi revenirea/sau nu a preşedintelui Traian Băsescu la Cotroceni, tabăra USL dezlănţuie un fel de "jihad" politic împotriva serviciilor speciale din România. Totul pentru a putea construi teme în eventualitatea unei înfrângeri prin revenirea lui Băsescu în fotoliul prezidenţial. Aceleaşi teme care în trecut au folosit unor foşti preşedinţi precum Iliescu, obsedat de "agenturili străine" sau Emil Constantinescu, cel care a fost înfrânt de "servicii". Practic o revenire la o obsesie cu mare priză la public, marotă vehiculată frecvent de politicienii impotenţi care nu îşi pot duce proiectele spre finalitate.

Antonescu continuă presiunile asupra Justiţiei şi-i cere lui Kovesi explicaţii pentru anchetele procurorilor

Delirul politico-intervenţionist a lui Crin Antonescu a ajuns la noi cote alarmante. Pe seară, după un somn bun de după-amiază, Antonescu a ieşit ieri şi a dat indicaţii despre cum trebuie procurorii să instrumenteze o anchetă. Acesta a declarat că procurorii recurg la metode din anii 50 şi că este nevoie ca procurorul general al României, Codruţa Kovesi, să iasă şi să dea socoteală vizavi de astfel de anchete. Cu alte cuvinte, Antonescu le spune mai nou procurorilor când şi cum să îşi facă meseria şi eventual să nu ancheteze în zilele de sărbătoare sau în locurile sfinte. O ingerinţă nepermisă în actul de justiţie, situaţie criticată şi de către UE şi SUA.

CURIERUL NATIONAL

Despre o bulă imobiliară de acum 2.400 de ani

În prima jumătate a secolului al IV-lea î.Hr., la Atena preţurile proprietăţilor au crescut de peste opt ori, pentru ca apoi să sufere un declin timp de 50 de ani. Ca şi balonul speculativ recent, şi episodul amintit a fost rezultatul unei expansiuni nesustenabile a creditului. Martin Armstrong: Mergând înapoi către timpurile de odinioară, găsim aceleaşi baloane speculative pe active şi aceleaşi fraude bancare pe care le avem acum.

Şova: Un nou referendum, imposibil

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Dan Şova, a declarat, ieri, că Parlamentul va fi "obligat" să respecte decizia CC privind referendumul, chiar dacă ar fi o "enormitate", el apreciind că un nou referendum nu poate fi organizat, dar că teoretic este posibilă o nouă suspendare, citează Mediafax. Dan Şova a spus la un post de radio că "Parlamentul are o singură opţiune, aceea de a respecta şi aplica decizia Curţii Constituţionale, care indiferent de rezultatul ei, în mod evident, va nemulţumi una dintre părţi". "Dar nu există altă cale de urmat, decât respectarea deciziei Curţii Constituţionale", a subliniat el.

Petrom va explora un zăcământ ucrainean de gaze din Marea Neagră

Din consorţiul care a câştigat licitaţia mai fac parte Exxon Mobil, Royal Dutch Shell şi compania ucraineană de stat Nadra. Câştigătorii licitaţiei s-au angajat să investească dublul sumei minime de 200 de milioane de dolari stabilite pentru faza de explorare a perimetrului. Ucraina speră ca mari companii să descopere rezerve de petrol şi gaze în Marea Neagră, în încercarea de reducere a dependenţei de importurile din Rusia.

Producătorii de ţigări au pierdut procesul împotriva legii antitutun din Australia

Pentru a determina fumătorii să renunţe la acest viciu, autorităţile din Australia vor modifica ambalajul ţigărilor. Curtea Supremă susţine restricţiile privind ambalarea pachetelor de ţigări. Această lege este considerată cea mai dură din lume. Începând cu 1 decembrie, în Australia ţigările vor fi vândute în pachete cu design şi formă identică pentru toate mărcile. De asemenea, denumirea ţigărilor trebuie să fie scrisă pe ambalaj uniform şi cu litere mici. Numele producătorului va putea apărea ştampilat cu caractere mici. Fotografiile şocante vor ocupa însă 75% din partea frontală şi 90% din cealaltă parte a pachetului, informează La Repubblica.

Iliescu: Haite de procurori dau năvală peste oameni

Fostul preşedinte Ion Iliescu a afirmat, ieri, pe blog, că "haite" de procurori care manifestă "un primitivism feroce" dau năvală peste oameni, în case, chestionându-i asupra votului la referendum, el apreciind că Parlamentul trebuie să intervină şi să "cheme la ordine" Parchetul pentru abuzuri.

Sistemul financiar, în capcana capitalului fictiv

Michael Hudson, profesor la University of Missouri, spune că doar 40-50% din economiile deponenţilor din bănci au acoperire în realitate. Sistemul este predispus colapsului, iar primele ruperi majore în lanţul de plăţi vor conduce la deflaţia creditului. "Datoriile care nu pot fi plătite nu vor fi plătite".

EVENIMENTUL ZILEI

Gâlceava judecătoarelor Curţii Constituţionale, un "fâs" aruncat pe Internet

Aspazia Cojocaru şi Iulia Motoc de la Curtea Constituţională spun că sunt prietene. Disputa dintre ele ar fi o diversiune. Un zvon circulă pe Internet, după şedinţa de marţi a Curţii Constituţionale. Cică judecătoarele Iulia Motoc şi Aspazia Cojocaru ar fi avut, marţi, o mică altercaţie pe un hol, în afara sălii de şedinţă. Cearta s-ar fi petrecut după ce Motoc a ieşit de mai multe ori din sală, judecătorii USL sesizându-se că "Iulia merge cam des la baie". "Drept pentru care au trimis-o pe Aspazia Cojocaru să verifice ce face Motoc atunci când iese din sală. Aşa se face că madam Motoc a fost surprinsă de madam Aspazia, tocmai în timp ce se pregătea să mai dea un telefon. < Lasă dracu' telefoanele alea! >, i-a spus pe un ton imperativ Aspazia Cojocaru, Iuliei Motoc, invitând-o înapoi în sală", scrie Adevărul, citând jurnaliştii de la pesurse.ro. Într-un drept la replică dat unui alt site, Iulia Motoc şi Aspazia Cojocaru afirmă că "sunt prietene apropiate şi nu au avut niciodată o altercaţie în Curte.

Victor Ponta, tras de urechi de Antonescu

Iritat că premierul ar coabita cu Traian Băsescu, preşedintele interimar l-a mustrat pe acesta în direct la televiziune. Victor Ponta ar coabita cu Traian Băsescu. Traian Băsescu ar coabita cu Victor Ponta. Lăsat pe dinafară, Crin Antonescu bate cu pumnul în masă, îi dă lui Ponta un avertisment şi, ca efect colateral, se răţoieşte şi la procurori. Aşa arată, în acest moment, relaţiile dintre cei trei actori importanţi ai scenei politice româneşti. Preşedintele interimar a atacat pe ocolite, dând de înţeles că Ponta nu-şi face temeinic treaba de ministru (interimar) al Justiţiei.

181 de procurori au declanşat cea mai mare cercetare post-electorală. Baronii USL, înfricoşaţi de anchetarea fraudei

Cazuri incredibile de fraude electorale în judeţele controlate de USL! Liderul campionatului de vot multiplu este din Oneşti şi a "marcat" de opt ori în Iaşi. Mobilizarea socialistă a baronilor USL, de a umfla numărul persoanelor care au votat la referendum, a dus la situaţii paradoxale în realitate. Şase persoane au votat, pe listele suplimentare, la Iaşi, de 25 de ori. Până în prezent, în fruntea campionatului de vot multiplu era Ştefan Pană (32 de ani) din Oneşti. Tânărul "marcase" opt voturi în secţiile de votare din Iaşi. Pe locul doi vine tare din urmă Adrian Boboc (21 de ani), din Fălticeni, cu şapte voturi în palmares. Aceste informaţii au apărut după ce PDL Iaşi a verificat 10% din listele din oraş.

Cât de eficienţi sunt giganţii economiei?

Eficacitatea marilor companii poate face diferenţa între o prezenţă locală şi una internaţională. Dezvoltarea slabă a economiei României vine, între altele, şi din exploatarea ineficientă a resurselor. Din fericire, există şi cazuri care demonstrează că se poate mai mult. De obicei, este vorba de companii preluate de acţionari străini cu experienţă în domeniu sau de altele construite de la zero de privaţi. În primul caz, secretul succesului este eficientizarea managementului şi valorificarea unor avantaje mai vechi. Fie că vorbim de un produs mai rar în regiune, cum e cazul Alro Slatina, fie că e vorba de exploatarea unor resurse naturale, ca în cazul Petrom, fie de fabricarea "maşinii românului", Dacia.

Israelul este pregătit pentru un război de 30 de zile, pe mai multe fronturi

Israelul şi-a pregătit populaţia pentru un eventual conflict care ar putea dura 30 de zile, pe mai multe fronturi simultane, a declarat, azi, fostul ministrul israelian al Apărării Pasive, Matan Vilnai. "Nu există niciun motiv pentru a fi isteric. Niciodată până acum frontul intern nu a fost atât de bine pregătit", a declarat Matan Vilnai, pentru cotidianul Maariv, după ce presa israeliană a denunţat faptul că apărarea civilă nu ar fi pregătită în cazul unui eventual conflict cu Iranul. "Pot să vă asigur cu cea mai mare autoritate: astăzi fiecare ştie cu exactitate ce are de făcut", a continuat Matan Vilnai, referindu-se la repartizarea sarcinilor între diferitele autorităţi responsabile de apărarea din spatele frontului.

JURNALUL NATIONAL

Crin Antonescu, după valul de anchete privind votul la sate: Aştept răspunsuri URGENTE de la procurorul general, preşedintele CSM şi ministrul Justiţiei. Urgent înseamnă până mâine

Preşedintele interimar, Crin Antonescu a făcut, miercuri seară, declaraţii la Palatul Cotroceni. "Preocuparea publică în România ultimelor zile sunt anchetele în masă desfăşurate în foarte multe localităţi din ţară. Ceea ce spun eu acum ţine de prerogativele mele constituţionale prevăzute la articolul 80, aliniatul 2. Este o anchetă fără precedent, având scop politic. Eu nu formulez acuzaţii la adresa Parchetului General şi anchetelor pe care le intreprinde. Având însă în vedere amploarea lor, cer pe această cale Procurorului General să ofere explicaţii publice referitoare la scopul şi natura acestor cercetări. Este inacceptabil să fie afectate drepturile cetăţeneşti fundamentale, în cazul în care se confirmă mărturiilor oamenilor care spun că au fost întrebaţi cu cine au votat.

Victor Ponta: Şi Băsescu, şi Antonescu au impresia că ministrul Justiţiei are puteri mai mari decât în realitate

"Şi domnul Băsescu şi am văzut că şi domnul Antonescu au impresia despre ministrul Justiţiei că are puteri mai mari decât are. Eu nu sunt şeful procurorilor, nu am dreptul nici măcar să convoc CSM, dar am dreptul să îmi spun o părere şi o voi spune, dacă va fi cazul, în cadrul CSM, pentru explicaţii din partea doamnei Kovesi, eventual pentru acţiuni ale Inspecţiei Judiciare, pentru a se vedea cum ajung în presă convorbiri private şi înregistrate din dosare, cum este înregistrat un membru al CSAT-pentru că domnul Rus, la momentul la care era înregistrat, era membru al CSAT-şi alte eventuale încălcări ale legii. Asta voi face în mod sigur", a spus Ponta la Realitatea TV.

CRJI şi ActiveWatch solicită Parlamentului un control asupra activităţii SRI în presa românească

"Cotidianul.ro a publicat o serie de documente purtând antetul şi ştampila Serviciului Român de Informaţii. În cazul în care documentele publicate de cotidianul.ro sunt veridice, acestea fac dovada existenţei unor acţiuni de poliţie politică desfăşurate de serviciile de informaţii din România", se arată într-o scrisoare deschisă a CRJI si ActiveWatch. ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI) condamnă ferm astfel de acţiuni ce ameninţă grav libertatea presei şi cer S.R.I. şi celorlalte servicii de informaţii să înceteze imediat orice activitate de poliţie politică în mass media şi în zona activismului social şi să respecte independenţa editorială a jurnaliştilor.

Scenariile lui Nouriel Roubini: Război în Orientul Mijlociu şi destrămarea zonei euro

Nouriel Roubini, celebrul economist care a prevazut criza, apreciază că există şanse ca în Orientul Mijlociu să înceapă un război, în care să fie implicaţi americani, israelieni şi iranieni. Economistul a mai făcut alte două previziuni despre evoluţia economică, luînd în calcul posibilitatea ca zona euro să se destrame şi frânarea creşterii economice din Statele Unite ale Americii. În opinia lui Nouriel Roubini, primul scenariu posibil presupune continuarea dificultăţilor economice şi financiare în economiile avansate, dar amânarea unui alt val al crizei.

NATIONAL

Cutremur la varful SRI cu Maior si Coldea in prim-plan

Desi inca doar pe soptite, se vorbeste tot mai insistent despre tensiunea existenta la cel mai inalt nivel al conducerii Serviciului Roman de Informatii. Iar daca zvonurile privind ruptura dintre directorul general George Maior si adjunctul acestuia, generalul Florian Coldea, se adeveresc, seismul va fi resimtit nu doar de SRI si de sistemul informational, dar si de intreaga societate romaneasca. De ceva vreme, cele mai eficiente arme in razboiul de gherila purtat de partidele politice si grupurile de interese din jurul acestora se dovedesc a fi, de departe, stenogramele interceptarilor telefonice sau ambientale. Respectivele stenograme au un numitor comun. Nu pot fi realizate fara suportul logistic al SRI. De fapt, aceasta "gaselnita" tehnica si explica, in mare masura, de ce SRI este cel mai puternic serviciu secret al Romaniei.

"Clanul generalilor", decapitat de la conducerea Armatei Romane!

Momente jenante la defilarea de la Constanta a trupelor de elita ale Fortelor Navale Romane. Pe faleza din fata Comandamentului Flotei, reculul armei unui militar a explodat, o schija lovindu-l pe acesta in genunchiul stang. Scena terifianta a ranirii marinarului s-a petrecut in fata a mii de spectatori si a zeci de personalitati politice si ale vietii publice. Insa, pe langa criza de nervi a ministrului Apararii Nationale, impuscatura i-a venit manusa lui Corneliu Dobritoiu. Cel care are acum pretextul ideal de inlocuire a membrilor asa-numitului "Clan al generalilor", la doar cateva zile dupa ce scapase de "inamicul public numarul unu" din MApN.

Negocieri cu strigaturi la formarea Aliantei de Centru-Dreapta

Pedelistilor nu le priesc aliantele electorale. Dupa esecul Miscarii Populare din primavara, si Alianta de Centru-Dreapta a cam inceput sa se poticneasca. Desi parea floare la ureche, incropirea unei aliante de dreapta le cam da batai de cap democrat-liberalilor. Cu strategia de imagine si protocolul de colaborare aproape finalizate, pedelistii s-au luat la harta cu noii parteneri cand a venit vorba de impartirea colegiilor. Potrivit unor surse din interiorul partidului, democrat-liberalii fac fata cu greu pretentiilor venite din partea PNTCD, ICCD sau Noua Republica.

Dancu: Uselistii, loviti de psihoviroza Basescu

Desi este constient ca va fi pus la zid de colegii de partid, asa cum s-a mai intamplat si cu alte ocazii, Vasile Dancu insista sa-i scoata pe pesedisti din "obsesia Traian Basescu". "Am incercat sa-i scap pe prietenii si camarazii mei de o psihoviroza care, inexplicabil, a lovit o mare parte din clasa politica: obsesia de a scapa prin orice mijloace de Traian Basescu, fara a respecta proceduri, institutii. Le-am spus ca nu va fi prezenta destula, ca Europa nu va accepta rationamentele noastre. Ca si in 2007, singurul raspuns a fost acela ca am simpatii basiste. Acum ma uit la dezastrul rezultat si ma astept sa vina delegatii ONU cu misiuni de pace, pentru a opri jihadul nostru national", a mai precizat Dancu.

PUTEREA

Răspuns oficial al MAI la întrebarea ziarului PUTEREA: 22.258.186 de CNP valabile în 11 iulie - DOCUMENTE

Acest document oficial al MAI consfinţeşte o cifră care va bucura pe unii şi îi va întrista pe alţii, dar adevărul nu mai poate fi negat, pentru că este unul perfect legal, oficial: "La data de 11 iulie 2012, numărul total al cetăţenilor români înregistraţi în evidenţa activă a RNEP era de 22.258.186". Din răspunsul MAI rezultă că cetăţenii români cu domiciliul în România sunt înregistraţi în Registrului Naţional de Evidenţa a Persoanelor (RNEP) pe baza codului numeric personal (CNP) şi atribuit în mod unic. De asemenea, în conformitate cu legile în vigoare, CNP reprezintă un număr semnificativ ce individualizează o persoană fizică şi constituie singurul indentificator pentru toate sistemele informatice care prelucrează date cu caracter personal privind persoana fizică.

Traian Băsescu a fost sfătuit de Philip Gordon să tacă, şi tace

Venirea intempestivă în România a mesagerului preşedintelui american Obama, subsecretarul de Stat Philip Gordon, pare că a potolit spiritele, cel puţin în spaţiul declaraţiilor belicoase din partea beligeranţilor, indiferent că se numesc Traian Băsescu sau Victor Ponta. Evident, în această categorie a celor care contează în lupta pentru câştigarea referendumului nu este cuprins şi solemnul nostru preşedinte interimar, Crin Antonescu.

Ziua Marinei, fără întâiul navigator al ţării

Al doilea an consecutiv fără Traian Băsescu, Ziua Marinei a fost marcată, la Constanţa, de un accident neplăcut, după ce anul trecut forţele de ordine au fost chemate să intervină pentru a aplana conflictul provocat de un grup de revoluţionari, sprijinit de Miron Cozma. Un militar care face parte din Batalionul de Infanterie Marină a fost rănit, în timpul unui exerciţiu efectuat pe uscat, pe faleză. Întăritorul de recul de la una din arme a explodat, militarul fiind rănit de o schijă, la genunchi. Potrivit reprezentanţilor Forţelor Navale, starea acestuia nu este gravă, militarul suferind unele leziuni uşoare pentru care s-au acordat primele îngrijiri medicale chiar în ambulanţă, fiind transportat la Spitalul Judeţean din Constanţa.

Condiţionalităţi FMI cu faţă umană

Delegaţia comună a FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene ne-a găsit cu lecţiile nefăcute, Guvernul fiind mai mult preocupat de luptele politice decât de economie. Şeful misiunii FMI a atras atenţia, delicat, că dacă nu dăm semnale că vom face ceva, scrisoarea de evaluare făcută acum nu va intra în analiza şi aprobarea boardului FMI şi, implicit, acordul încheiat de ţara noastră cu cele trei structuri va avea de suferit. Implicaţiile ar fi devastatoare pentru România.

Ilie Şerbănescu: România se transformă într-o colonie

Analistul economic Ilie Şerbănescu consideră că decizia misiunii FMI de a nu înainta în boardul instituţiei scrisoarea de intenţie până nu va vedea concret că Guvernul îşi duce la îndeplinire angajamentele este o încercare vădită de a pune presiuni asupra Executivului de la Bucureşti. "Ce face FMI nu este nimic altceva decât să pună presiuni asupra Guvernului actual să facă ce s-a angajat guvernul trecut", ne-a declarat analistul. Acesta consideră orice creştere economică anunţată ca fiind derizorie, din cauza faptului că România, în mod invariabil, va pierde controlul asupra sectorului de exploatare de resurse şi distribuţie de energie în urma privatizărilor cerute de Fond. "Ce importanţă are o creştere de 0,5 sau 0,9%? România oricum nu mai are de câştigat din nimic. Noi suntem o colonie. În momentul în care nu mai avem controlul asupra exploatării resurselor primare sau asupra distribuţiei de energie, devenim colonie, pentru că nu mai avem bani".

Londra pleacă din UE înaintea Atenei

Săptămâna trecută, liderul Eurogrupului, Jean Claude-Juncker, a declarat că o ieşire a Greciei din zona euro poate fi gestionată. De ce s-a simţit Juncker obligat să spună acest lucru nu este clar, mai ales că nu există indicii că Grecia vrea să părăsească zona euro. În orice caz, prin concentrarea pe situaţia politică din Grecia se riscă să fie ignorat elefantul din cameră: se va îndrepta Marea Britanie spre uşade ieşire din UE? - se întreabă EUObserver într-un articol semnat de Benjamin Fox, conform Agerpres.

ROMANIA LIBERA

Jocurile de culise ale USL pentru câştigarea judecătorilor CCR

După ultima decizie a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că pentru verdictul final asupra referendumului de demitere a preşedintelui va fi luat în calcul numărul total de cetăţeni de pe listele electorale folosite la scrutin, în care sunt incluşi şi românii din străinătate, USL a declanşat bătălia pentru a atrage de partea sa, chiar cu forţa, judecători nehotărâţi. Vizaţi direct ar fi patru magistraţi: Zoltan Valentin Puskas, Tudorel Toader, Aspazia Cojocaru, şi chiar preşedintele, Augustin Zegrean. Cinci judecători - Augustin Zegrean, Ştefan Minea, Aspazia Cojocaru, Iulia Motoc, Petre Lăzăroiu - au votat pentru introducerea pe liste a cetăţenilor români care muncesc în străinătate (aşa cum prevede legea, de altfel) şi se presupune că cei cinci vor vota pentru invalidarea referendumului. Din acest grup trebuie dislocaţi cel puţin doi.

Iranul formează miliţii pro-Assad

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a denunţat faptul că Gardienii Revoluţiei din Iran antrenează o miliţie şiită în Siria, favorabilă regimului Bashar al-Assad, pentru a înfrânge opoziţia. În Israel, pregătirile de război sunt intense. În cadrul unei conferinţe de presă, alături de generalul Martin Dempsey, Panetta a declarat că Iranul "pune pe picioa­re o miliţie în Siria pentru a lupta în favoarea regimului" şi "prezenţa crescândă a Iranului în Siria este îngrijorătoare". El şi-a exprimat regretul că totul înseamnă prelungirea suferinţelor sirienilor. Gene­ralul Dempsey, şeful Statului Major american interarme, a precizat că miliţia pregătită de Iran este compusă "din sirieni, în general şiiţi, dar şi alaouiţi", ca preşedintele Bashar al-Assad, şi este formată după modelul Armatei lui Mahdi din Irak, puternica miliţie şiită condusă de Moqtada Sadr, care a luptat contra forţelor americane.

Top 10. Literatura ca business. Cei mai bogaţi scriitori din lume

Celebra revistă Forbes a luat la puricat declaraţiile de avere ale unor prozatori anglosaxoni, întocmind şi un Top 10 al celor care au încasat cele mai grase cecuri în anul de graţie 2011. "Medalia de aur" îi revine americanului James Patterson, care îi priveşte de sus pe ceilalţi colegi, de la înălţimea celor 94 de milioane de dolari pe care le-a încasat anul trecut numai din drepturile de autor ce i-au revenit în urma vânzării numeroaselor sale cărţi. Graţie thrillerelor sale, eroului lui, Alex Cross, şi câtorva serii destinate tinerilor cititori, Patterson a devenit liderul incontestabil al librăriilor americane. Asta încă nu ar fi nimic, numai că el este şi cel mai citit autor contemporan din întreaga lume, cărţile sale vânzându-se în peste 200 milioane de exemplare. El se află în topul încasărilor la mare distanţă de cel aflat pe locul doi, nimeni altul decât celebrul Stephen King.

ZIARUL FINANCIAR

100 de zile de guvernare Ponta: o vizită la o companie, două întâlniri cu oamenii de afaceri, 19 participări la emisiuni televizate şi 500 de oameni numiţi în ministere şi agenţii

Un număr de 19 participări la emisiuni televizate, opt deplasări în străinătate (Belgia, Afganistan, Austria, Polonia, Belgia, Republica Moldova, Marea Britanie), cinci întrevederi cu oficialii statelor străine veniţi în România (ambasadorii statelor UE, o delegaţie din China, prinţul Charles de Wales, preşedintele Croaţiei şi Philip Gordon, asistentul secretarului de stat american Hillary Clinton), două întâlniri cu oamenii de afaceri, două deschideri de tronsoane de autostradă, o vizită la o întreprindere şi 500 de numiri în funcţii - acesta este bilanţul activităţii premierului Victor Ponta în cele 100 de zile de când se află la conducerea Guvernului. La 100 de zile de la preluarea mandatului, măsurile economice promise de premierul Victor Ponta au rămas mai mult la stadiul de intenţie, în timp ce conflictul politic pare să fi blocat întreaga activitate din administraţie.

FMI către Finanţe: Completaţi rezerva de valută pentru situaţii tensionate

Fondul Monetar Internaţional (FMI) atrage atenţia Ministerului Finanţelor că rezerva de valută s-a diminuat după ce în ultimele luni Trezoreria a împrumutat sume noi mai mici decât răscum­părările de titluri de stat, în încercarea de a contracara presiunile de creştere a dobânzilor determinate de instabilitatea politică. În consecinţă, reprezentanţii FMI recomandă Finanţelor reconstituirea rezervelor, care ar trebui să asigure necesarul de finanţare pentru o perioadă de patru luni.

Surpriza negativă a acestei toamne ar putea fi venirea Franţei pe prima scenă a crizei europene

După ce în campania electorală preşedintele Francois Hollande a promis că va readuce nu doar Franţa, ci întreaga Europă pe calea creşterii, popularitatea liderului socialist scade, iar analiştii se tem că economia franceză, care nu mai avansează de trei trimestre, va urca în toamna acestui an pe prima scenă a crizei. "Franţa este cea care va uimi pe toată lumea. Acesta este al treilea trimestru la rând în care economia nu dă niciun semn de creştere. Au majorat taxele impuse companiilor şi bogaţilor", a afirmat John Taylor, analist la FX Concepts, citat de CNBC. El avertizează că, deoarece Franţa este unul din principalele motoare ale economiei europene, problemele ei ar putea agrava recesiunea din Europa.

Comentariu Reuters: Toate ţările din Est vor suferi în toamnă dacă se adânceşte criza din zona euro

România a reuşit să iasă din recesiune în cel de-al doilea tri­mestru al acestui an, în condiţiile în care economiile din Un­garia şi Cehia şi-au continuat declinul determinat de înce­ti­ni­rea sectorului industrial, victimă a crizei din zona euro care a lovit deja consumatorii din Europa de Est, conform Reuters. Frânarea economiei zonei euro a diminuat cererea pentru exporturi din statele din Europa de Est care se bazează pe industrie, în timp ce politicile de austeritate ale guvernelor au gripat alte potenţiale motoare ale creşterii economice. Reducerea cheltuielilor publice şi majorarea taxelor au împins economiile din Cehia, România şi Ungaria pe minus în acest an şi chiar cea mai mare şi cea mai puternică eco­no­mie a regiunii, Po­lo­nia, este de asemenea pe făgaşul unei ra­pide dimi­nuări a creşterii econo­mice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb