Rubla rusească s-a depreciat azi până la noi cotaţii minime record faţă de coşul valutar format din euro şi dolar, ajungând la jumătate de procent de marja superioară de variaţie, piaţa aşteptându-se la o confruntare între speculatori şi banca centrală, relatează Reuters.
Banca centrală a Rusiei a cheltuit până în prezent 200 de miliarde dolari, o treime din rezervele valutare ale ţării, în încercarea de a menţine o depreciere graduală a rublei, în contextul ieftinirii petrolului şi înrăutăţirii perspectivelor economice.
Banca centrală a fixat o marjă de fluctuaţie a rublei, care din 24 ianuarie este cuprinsă între 26 şi 41 ruble/coş valutar, şi a apărat moneda naţională prin intervenţii în piaţă şi dobânzi.
Săptămâna trecută, instituţia a redus volumul fondurilor disponibile în cadrul operaţiunilor de injecţii de lichiditate, iar începând de azi, dobânzile la o serie de operaţiuni repo şi lombard au fost majorate cu 1 punct procentual.
Rubla rămâne sub presiune, pierzând aproape 50 de copeici până la un nou minim de 40,80 unităţi/coş valutar, nivel situat la mai puţin de jumătate de procent de marja superioară a culoarului de fluctuaţie, de 41 unităţi/coş valutar euro-dolar.
"Vom asista la testarea nivelului de 41. Este absolut normal să vedem cât de mult este dispusă banca centrală să cheltuiască pentru a apăra nivelul", a declarat economistul-şef al Alfa Bank, Natalia Orlova.