Omul de afaceri Cătălin Chelu a fost condamnat definitiv, ieri, de Curtea de Apel Bucureşti, la şase ani de închisoare în dosarul "Mită la MAI", pentru tentativa de mituire a fostului secretar de stat în Ministerul de Interne, Dan Valentin Fătuloiu.
Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a menţinut, prin decizia luată, sentinţa dispusă, în primă instanţă, de Tribunalul Bucureşti, relatează Mediafax. Prin aceeaşi măsură, CAB a dispus ca omul de afaceri să nu mai poată ocupa vreo funcţie în cadrul vreunei societăţi comerciale pentru o durată de cinci ani.
Instanţa a dedus din pedeapsa de şase ani a lui Cătălin Chelu durata reţinerii şi a arestului preventiv executate de omul de afaceri, din 20 noiembrie 2010 până în 11 februarie 2011.
Totodată, instanţa i-a condamnat pe Niţache Ştefan Badea la patru ani de închisoare cu executare, pe Gabriel Constantinescu şi pe Cristi Antonel Bunu la câte şase luni de închisoare cu suspendare, conform sursei citate.
În noiembrie 2010, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a omului de afaceri Cătălin Chelu pentru 29 de zile. Omul de afaceri este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de infracţiunile de dare de mită şi cumpărare de influenţă. Chelu a fost reţinut de procurori în urma unui flagrant în care omul de afaceri a încercat să-i ofere lui Fătuloiu suma de 50.000 de euro cash. Scopul mitei ar fi fost acela ca Dan Fătuloiu să intervină pentru soluţionarea favorabilă a dosarelor penale, în care apare numele lui Cătălin Chelu şi al unor complici de-ai săi.
Constantinescu Gabriel, Bunu Antonel Cristi şi Badea Ştefan Niţache au fost acuzaţi că ar fi fost complicii omului de afaceri, în tentativa de mituire.
Dan Fătuloiu a fost, potrivit procurorilor, denunţătorul în acest caz. Colaborarea sa cu procurorii ar fi început, după ce acesta ar fi primit mai multe ameninţări, după cum au susţinut surse oficiale la vremea respectivă.
Chestorul Dan Valentin Fătuloiu a fost numit, în mai 2011, în funcţia de ataşat pe afaceri interne la Milano, prin ordin al ministrului de Interne, Traian Igaş, dupa ce în noiembrie 2010 fusese pus la dispoziţia ministerului în urma scandalului privind mita oferită acestuia de Cătălin Chelu.
Omul de afaceri este activ pe piaţa noastră de capital. Recent, el a intrat în conflict cu ASF privind ofertele publice de preluare obligatorie.
În luna aprilie a acestui an, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a câştigat definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu omul de afaceri Cătălin Chelu, referitor la decizia Autorităţii din februarie 2013 să îl oblige pe acesta să deruleze o ofertă publică de preluare la "Celule Electrice" Băileşti (CLEL). Pe 30 aprilie, Înalta Curte a admis recursul ASF împotriva sentinţei Curţii de Apel Bucureşti, din 21 iunie 2013, care anulase decizia ASF din februarie 2013.
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) îl amendase pe Cătălin Chelu cu 100.000 lei pentru că nu a depus, în termenul stabilit de lege, documentaţia pentru oferta publică de preluare obligatorie a companiei "Celule Electrice" Băileşti, în februarie 2013. Tot atunci, Ala Procopenco, acţionarul majoritar al firmei Groval Trade şi acţionar indirect al "Celule Electrice", a fost sancţionată cu avertisment de către Comisie.
ASF l-a amendat de nenumărate ori pe Cătălin Chelu pentru că nu a derulat oferte publice de preluare obligatorii la societăţile pe care le controlează. Legea pieţei de capital obligă acţionarii care depăşesc pragul de 33% din acţiunile unei societăţi listate să deruleze o ofertă publică adresată celorlalţi acţionari. Reprezentanţii Autorităţii nu pot, însă, urmări plata acestor amenzi, care este în sarcina organelor fiscale.
1. la multi ani
(mesaj trimis de raudemare în data de 09.09.2014, 07:45)
la multi ani chelule. iti doresc sa ai sanatatea ce le-ai dat-o micilor actionari. puscarie maxima! amin
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.09.2014, 08:55)
aleluia
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.09.2014, 11:07)
si eu iti doresc chelule la si mai multi ani de puscarie , dupa raul facut micilor actionari, sa iesi de-acolo fetita