Senatul australian nu va fi un refugiu legal pentru şeful Wikileaks

Vlad F. Dumea
Internaţional / 27 martie 2012

Un loc în parlamentul Australiei pentru fondatorul Wikileaks, Julian Assange, nu ar ajuta cu nimic la protejarea sa de disputele legale din Marea Britanie şi Suedia, ori orice potenţială dispută privind scurgerile diplomatice americane, a declarat astăzi un expert în parlament, citat de Reuters.

Assange vrea să candideze pentru Senatul Australiei şi a declarat ziarului Sydney Morning Herald că va folosi protecţia parlamentară pentru a promova libera exprimare şi să rupă ordinele juridice de suprimare.

"Nu este pe atât de simplu pe cât crede el", a precizat un fost funcţionar al Senatului, Harry Evans, care este privit drept expertul numărul 1 privind privilegiile şi imunitatea parlamentară, pentru Reuters.

Următoarele alegeri în Australia sunt în a doua jumătate a anului 2013, iar Assange nu-şi va ocupa locul decât după iulie 2014, dacă va reuşi. Ar avea nevoie de 15% din voturile exprimate într-un stat australian pentru a câştiga un loc.

Dacă va câştiga un loc în Senat, el ar fi protejat de regulile de privilegii ale parlamentului Australiei, care protejează politicienii împotriva acţiunilor legale privind comentariile făcute în parlament.

Evans a afirmat că Assange nu ar putea pune pe masă stenograme scurse fără sprijin de la majoritatea senatorilor, ceea ce ar fi improbabil. De asemenea, nu ar putea face comentarii în parlament care ar putea interfera cu un caz legal.

De asemenea, statutul de senator nu i-ar oferi protecţie legală faţă de orice acţiuni ce s-au întâmplat înainte ca Assange să intre în parlament, ori pentru orice acţiuni din afara parlamentului. Asta ar însemna că materialele deja făcute publice nu ar putea fi protejate legal.

"Este doar acoperit pentru ceea ce zice în parlament", a precizat Evans, adăugând că: "Într-un caz penal, nu există imunitate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb