Desemnarea, de către administraţia americană, a lui Paul Wolfowitz pentru conducerea Băncii Mondiale (BM) este "o provocare" ce ar putea da naştere unor acte de violenţă în lumea în curs de dezvoltare, avertizează laureatul premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz. Domnia sa preconizează că, astfel, Banca Mondială va atrage ură din partea unora, ceea ce va duce la "manifestaţii de protest şi acte de violenţă", determinînd europenii să "voteze împotriva numirii".
"Mă tem că BM se va transforma într-un instrument explicit al politicii externe a Statelor Unite ale Americii", spune Stiglitz, fost economist şef al BM, adăugînd: "Astfel, cu siguranţă, îşi va asuma un rol evident în reconstrucţia Irakului. Aceasta va pune în pericol poziţia sa de organism multilateral de dezvoltare".
Stiglitz avertizează că politicile moderate duse de Banca Mondială în ultimii ani şi faptul că instituţia a pus accent pe dezvoltare, au adus acesteia mult mai mult respect în ţările în curs de dezvoltare, respect ce ar putea fi pierdut o dată cu numirea lui Wolfowitz. Fostul economist şef al BM subliniază că opiniile lui Wolfowitz în materie de dezvoltare vor duce la pierderea credibilităţii Băncii Mondiale în ţările mai sărace.