STUDIU COFACE ASUPRA PLĂŢILOR CORPORATIVE ÎN ASIA, PENTRU 2016:  "Riscurile sunt în creştere"

A.C.
Companii / 27 iulie 2017

Logo Coface (Sursa foto: Facebook)

Logo Coface (Sursa foto: Facebook)

Riscurile depăşirii plăţilor corporative în ASIA sunt în creştere, potrivit unui comunicat de presă remis de Coface.

Carlos Casanova, economist pentru Asia Pacific în cadrul Coface a declarat: "2017 este considerat un alt an dificil, în ciuda incertitudinilor globale în creştere legate de decelerarea Chinei. Acest lucru va fi amplificat de provocările fiscale cu care se confruntă ţările exportatoare de mărfuri şi de înăsprirea politicii monetare în Statele Unite. Având în vedere toţi aceşti factori, experienţa globală de plată a companiilor din cele opt economii regionale selectate este posibil să rămână la un nivel scăzut".

În comunicat se precizează: "64% dintre companiile intervievate au înregistrat plăţi restante în 2016. Riscurile depăşirii plăţilor la termen se pare că sunt în continuă creştere în întreaga regiune. Numărul mediu de zile de plată restante s-a prelungit în 2016. S-a înregistrat o creştere semnificativă a procentului respondenţilor care au depăşit 120 de zile restante, de la 8,2% în 2015 la 12,5% în 2016".

Conform sursei, în 2016, un număr mai mare de respondenţi (25,8%, faţă de 24,2% în 2015) a avut de suferit din cauza unor sume foarte mari care au depăşit 2% din cifra lor de afaceri anuală totală. La un nivel detaliat, datele arată că situaţia s-a depreciat în mod constant, în ceea ce priveşte companiile cu sume restante foarte mari, echivalente sau depăşind 10% din cifra lor de afaceri anuală totală. Acest procent a crescut de la 3,4% în 2014 şi de la 5,1% în 2015 până la 5,4% în 2016, ceea ce a dus la scăderea semnificativă a fluxurilor de numerar pentru companii.

În comunicat se mai transmite: "Deşi situaţia s-a deteriorat în întreaga regiune, au apărut unele diferenţe geografice. Cea mai vizibilă creştere a riscurilor de neplată a fost înregistrată în China, urmată de Thailanda şi de India. Mai multe companii din Australia (14%) şi din Japonia (9%) au raportat sume restante în exces, care depăşesc 2% din cifra lor de afaceri anuală - dar acestea se situează încă la un nivel relativ scăzut. S-au înregistrat îmbunătăţiri în Singapore şi Hong Kong, în timp ce situaţia din Taiwan a rămas stabilă".

Problemele legate de restanţele de plată se intensifică în jumătate dintre sectoarele analizate

În sursa citată se mai menţionează: "Construcţiile au rămas cel mai riscant sector din regiunea Asia-Pacific în 2016. Procentul respondenţilor care înregistrează restanţe foarte mari, depăşind 2% din cifra de afaceri anuală, de 33%, a fost cel mai mare dintre toate sectoarele din cadrul sondajului Coface".

Neregulile provocate de încetinirea creşterii economice din China, combinate cu incertitudinile legate de politicile monetare şi fiscale din SUA vor avea, probabil, un impact considerabil asupra perspectivelor economice din regiune. Acest lucru destabilizează încrederea atât faţă de achiziţiile corporative, cât şi faţă de achiziţiile individuale. În plus, datoria înregistrată la nivelul populaţiei rămâne ridicată în unele economii din regiunea Asia-Pacific (cum ar fi Australia, Thailanda, Singapore, Malaiezia şi Coreea de Sud). Acest lucru ar putea reduce capacitatea de achiziţii individuale, mai ales dacă ratele dobânzilor vor creşte la egalitate cu cele din SUA. Investiţiile în infrastructura publică, în unele regiuni, vor contribui la susţinerea sectorului construcţiilor din perspectiva unui declin mai pronunţat în 2017, se mai afirmă în comunicat.

Reprezentanţii Coface susţin: "Urmând îndeaproape sectorul construcţiilor, în 2016, industria electronică şi industria producătoare de maşini industriale au reprezentat următorul sector cu cel mai mare grad de vulnerabilitate. Cu toate acestea, în 2016, procentul respondenţilor care au înregistrat restanţe foarte mari, depăşind 2% din cifra de afaceri anuală, a rămas ridicat, de 32%. Acest aspect subliniază riscuri de restanţe de plată deloc neglijabile în ceea ce priveşte echipamentele industriale şi electronice, 2017 fiind, probabil, încă un an dificil pentru sectorul menţionat. Factorii pro-ciclici indică o cerere latentă pentru restul anului, ca urmare a unei decelerări a activităţii în China şi a cheltuielilor de capital mai slabe în cadrul APAC. Semnele de saturaţie din China şi o fragmentare semnificativă a pieţei vor spori concurenţa. În plus, revenirea presiunilor deflaţioniste pe pieţele principale ale APAC, inclusiv în China (în care inflaţia preţurilor la producător a încetinit din Februarie), ar putea să reducă marjele".

Potrivit sursei citate, riscurile de neplată par să se fi deteriorat pentru sectorul de IT şi telecomunicaţii, deoarece un procent mai mare de respondenţi (68% în 2016, faţă de 63% în 2015) au înregistrat o creştere a restanţelor la plăţi. Investiţiile în infrastructura publică în unele economii ale APAC, precum şi mega-proiectele strategice, cum ar fi iniţiativa Belt and Road din China, vor genera o cerere suplimentară în următorii ani.

Acest lucru va veni cu beneficii relativ reduse, în special pentru telecomunicaţii. Cu toate acestea, concurenţa acută de pe piaţă în sectorul IT, împreună cu deteriorarea condiţiilor de lichiditate, vor întreţine, cel mai probabil, un mediu favorabil pentru activităţile de fuziuni şi achiziţii, în 2017, arată sursa.

Reprezentanţii companiei conchid: "În timp ce industria metalurgică rămâne unul dintre cele mai riscante sectoare, nivelul său de performanţă din 2016 a fost stimulat de o revenire a preţurilor la materii prime. Sectorul industriei metalurgice va continua, probabil, să facă faţă provocărilor în 2017. Economia Chinei a început să dea semne de decelerare, iar autorităţile pun în aplicare măsuri de diminuare a speculaţiilor şi cererii din sectorul domestic. Aceasta s-ar putea manifesta printr-o recidivă a preţurilor mai scăzute la metale, ceea ce va afecta aproape sigur marjele. Restructurarea înregistrată în acest sector este posibil să continue, ca urmare a fuziunii dintre Baosteel şi Wuhan Iron and Steel din 2016. Începând cu anul 2017, se preconizează închiderea întreprinderilor fantomă ale Chinei din sectorul siderurgic şi o creştere a activităţilor de fuziuni şi achiziţii".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb