Economia rusă se confruntă cu constrângeri structurale care ar putea avea un efect dăunător asupra creşterii pe termen mediu, potrivit Coface. Diversificarea economiei ruse este necesară ca urmare a scăderii pe termen lung a preţurilor petrolului.
Diversificarea întâmpină impedimente majore ca deficitul forţei de muncă până în 2020 şi lipsa investiţiilor. Diversificarea economiei, care face parte din planul strategic al statului rus, se confruntă cu obstacole structurale, în special cu dezvoltarea demografică a ţării, marcată din 2010 de o scădere a populaţiei cu vârstă de muncă.
Capitalul rus privat nu este îndreptat spre economia naţională, investitorii preferând să economisească în detrimentul investiţiilor. Eşecurile în materie de guvernare (calitatea reglementării, libertatea politică, corupţia) şi sancţiunile impuse în urma crizei ucrainene limitează accesul investitorilor străini, potrivit Coface. Evoluţia contextului internaţional (ridicarea sancţiunilor) şi a preţurilor petrolului va fi decisivă pentru investiţiile private, relansarea lor putând îmbunătăţi facilităţile de producţie.
Rusia trebuie să-şi îmbunătăţească facilităţile de producţie şi productivitatea muncii, în ciuda faptului că competitivitatea structurală prezintă o tendinţă de îmbunătăţire. Rusia trebuie să-şi menţină competitivitatea în creştere atunci când se confruntă cu constrângeri structurale la nivel naţional şi la internaţional. Totuşi, în ultimii cinci ani s-au înregistrat progrese: de la locul 67 în 2012 -2013 la locul 43 în 2016 - 2017.
Nivelurile de educaţie şi de cercetare ştiinţifică se regăsesc printre activele ţării, în timp ce productivitatea muncii rămâne scăzută în Rusia (de şapte ori mai mică decât în SUA şi de cinci ori mai mică decât în UE), iar costul unitar al muncii este ridicat.
După doi ani de contracţie a activităţii economice (-2.8% în 2015 şi -0.2% în 2016), previziunile pentru 2017 sunt din nou pozitive, deşi slabe (1%, potrivit Coface). Vulnerabilitatea creşterii de durată medie poate fi legată de dependenţa prea mare de hidrocarburi, conform studiului. În ciuda creşterii preţurilor petrolului, Rusia nu poate conta pe această susţinere, nici pe creşterea puternică a producţiei de petrol.
Scăderea bruscă a rublei în 2014 - 2015 a sporit competitivitatea unor mărfuri ruseşti în comparaţie cu bunurile importate, mai ales în sectoarele care au beneficiat de măsuri de sprijin, care pot duce la continuitatea creşterii: produsele agroalimentare, substanţele chimice şi cauciucul / materialele plastice. Anumite sectoare precum: agroalimentar, produse chimice, automobile etc. par să beneficieze de o revenire în afaceri, fapt ce va contribui la revenirea economiei în 2017. După doi ani de declin abrupt (-36% în 2015 şi -11% în 2016), şi vânzările de autoturisme au crescut în martie şi aprilie 2017, anunţând o tendinţă pozitivă pentru acest sector anul acesta.
Coface activează în domeniul asigurărilor de credit şi oferă soluţii de protejare împotriva riscului financiar de neplată a clienţilor pe piaţa internă şi pentru export. Coface publică evaluările sale de risc de ţară, pe baza cunoştinţelor sale asupra comportamentului de plată al companiilor şi pe baza expertizei celor 660 de underwriteri ai săi şi analişti de credit, situaţi aproape de clienţi şi de debitori.