STUDIU DELOITTE: Rolurile a un sfert dintre angajaţi s-au schimbat după implementarea tehnologiilor de automatizare şi o treime dintre ei vor avea nevoie de recalificare

A.B.
Miscellanea / 19 ianuarie 2021

Andrei Ionescu, Partener Coordonator Consultanţă şi Managementul Riscului, Deloitte România.

Andrei Ionescu, Partener Coordonator Consultanţă şi Managementul Riscului, Deloitte România.

Rolurile şi modul de lucru a aproximativ un sfert dintre angajaţii (23%) la nivel global s-au schimbat după implementarea tehnologiilor de automatizare, potrivit celei mai recente ediţii a studiului Deloitte Automation with Intelligence, în timp ce unul din zece a avut deja nevoie de recalificare. Studiul arată că această tendinţă va continua să ia amploare, respondenţii menţionând că vor trebui să recalifice o treime (34%) din forţa de muncă în următorii trei ani ca urmare a transformării rolurilor. Sondajul a fost realizat la nivel global în rândul a peste 440 de directori ai departamentelor de IT, financiar şi operaţional, lideri responsabili cu automatizare şi de soluţii de servicii, din 29 de ţări, inclusiv România.

"Confruntate cu această criză sanitară globală neaşteptată, companiile s-au orientat spre tehnologie cu scopul de a-şi menţine sau creşte capacitatea de procesare şi de a implementa noi modalităţi de lucru, concentrându-se în acelaşi timp şi pe reducerea costurilor. Cu toate acestea, ritmul apariţiei inovaţiilor în materie de automatizare continuă să-l depăşească pe cel al adoptării acestora, unul din trei respondenţi (36%) indicând că nu foloseşte soluţii de automatizare oferite ca serviciu (automation-as-a-service), o modalitate esenţială de a furniza tehnologii de automatizare în următorii trei ani, evidenţiază studiul. Eforturi suplimentare sunt necesare pentru a depăşi aceste bariere de adoptare, inclusiv rezistenţa la schimbare. Organizaţiile trebuie să regândească formarea angajaţilor pentru a avea o imagine fidelă asupra aşteptărilor în ceea ce priveşte locurilor de muncă şi să ia măsuri practice care să reducă impactul asupra forţei de muncă în contextul automatizării, deşi studiul arată că 58% dintre companii încă nu au evaluat cum se vor schimba rolurile şi sarcinile angajaţilor", a spus Andrei Ionescu, Partener Coordonator Consultanţă şi Managementul Riscului, Deloitte România.

Două treimi (68%) dintre liderii de afaceri au apelat la automatizare pentru a răspunde pandemiei de COVID-19, potrivit studiului, iar 23% dintre respondenţi au spus că au acordat prioritate automatizărilor care au îmbunătăţit rezilienţa organizaţiei. Studiul subliniază şi că serviciile de tip cloud vor deveni principala tehnologie care va susţine automatizarea, pentru că permite extinderea, răspunde rapid cererii şi optimizează costurilor. Aproape jumătate dintre respondenţi folosesc deja astfel de servicii în demersul de automatizare şi o treime (31%) au accelerat investiţiile în soluţii de automatizare stocate în cloud ca răspuns la pandemie.

Studiul Deloitte arată că interesul organizaţiilor de a apela la tehnologii de automatizare este în creştere, 73% dintre acestea iniţiind deja acest proces, cu un sfert mai mult faţă de anul trecut. Şi implementarea acestor soluţii capătă amploare, 13% dintre respondenţi afirmând că organizaţia lor foloseşte peste 50 de soluţii de automatizare, în creştere de la 8% în 2019 şi 4% în 2018. Automatizarea robotizată a proceselor rămâne cea mai răspândită tehnologie de automatizare (78%), urmată de recunoaşterea facială optică sau inteligentă, cu 51%, managementul proceselor de business (BPM), cu 36%, şi inteligenţa artificială (AI), cu 34%.

Pe lângă interesul crescut faţă de automatizare, companiile trebuie să aibă o strategie realistă pentru adoptarea acesteia, subliniază studiul. Doar 26% dintre companiile care folosesc tehnologii de automatizare în faza de testare şi 38% dintre cele care implementează şi extind astfel de soluţii au o strategie la nivelul întregii organizaţii în acest sens. În plus, doar 40% dintre organizaţiile care folosesc astfel de tehnologii în faza de testare şi 65% dintre organizaţiile care implementează şi extind aceste tehnologii susţin că au o viziune şi un obiectiv clar şi unanim acceptat în acest sens. Studiul subliniază şi că, pentru ca o astfel de strategie să aibă succes, ea are nevoie de susţinerea liderilor la cel mai înalt nivel, membrii echipei de management (33%) şi directorii de IT (27%) fiind cei mai mari susţinători în majoritatea cazurilor.

Pentru a reuşi să extindă implementarea soluţiilor de automatizare, organizaţiile trebuie să analizeze barierele care continuă să le ridice dificultăţi în acest demers, concluzionează studiul. Cu doar 38% dintre organizaţii având definite procese mature şi doar 37% dintre acestea declarând că au standarde adecvate controlate de un centru de excelenţă dedicat automatizării, fragmentarea proceselor şi faptul că nu sunt pregătite din punct de vedere IT rămân cele mai importante bariere, ca şi în ultimii doi ani. Răspunsurile la sondaj au indicat rezistenţa la schimbare ca fiind al treilea obstacol, urmat îndeaproape de lipsa unei viziuni clare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb