TABLOUL DE BORD PE JUSTIŢIE: Suntem pe locul 26 în UE la percepţia asupra independenţei justiţiei

V.B.
Politică / 17 martie 2014

Ţara noastră este pe locul 26 în Uniunea Europeană (UE) în ceea ce priveşte percepţia asupra independenţei justiţiei, situaţii mai grave înregistrându-se doar în Bulgaria şi Slovacia, conform tabloului de bord pe 2014 al justiţiei din UE, publicat astăzi de Comisia Europeană (CE).

Astfel, potrivit tabloului de bord pe justiţie, România este pe locul 19 în UE la numărul de avocaţi la suta de mii de locuitori, cu aproape 100, în creştere în 2012 faţă de 2010.

Totodată, ne situăm pe locul 13 în UE în ceea ce priveşte numărul de judecători la suta de mii de locuitori, în număr de 20. De asemenea, România este pe ultimul loc dintre cele 27 de state UE pentru care există date în acest sens în ceea ce priveşte bugetul pe cap de locuitor pentru funcţionarea tribunalelor.

Unele state membre continuă să se confrunte cu provocări specifice în ceea ce priveşte eficienţa sistemului de justiţie. Proceduri îndelungate în primă instanţă şi un procentaj redus de soluţionare a cauzelor faţă de cauzele noi sau un număr ridicat de cauze pendinte indică nevoia unor îmbunătăţiri suplimentare. Deşi în anumite state membre (de exemplu, în Portugalia) au fost adoptate recent reforme ambiţioase, efectele acestora nu se reflectă încă în tabloul de bord întrucât informaţiile sunt în cea mai mare parte din 2012.

Disponibilitatea instrumentelor pe tema tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) în instanţe a crescut, dar ar putea fi făcute progrese şi mai mari, în special pentru a facilita contactele dintre instanţe şi cetăţeni. Mecanisme alternative de soluţionare a litigiilor sunt acum disponibile în aproape toate statele membre, iar activităţile de monitorizare şi evaluare a instanţelor există în majoritatea statelor membre.

În aproape o treime din statele membre, rata de participare a judecătorilor în activităţi de formare continuă pe teme legate de dreptul UE este mai mare de 50 %. Formarea judecătorilor şi a practicienilor din domeniul dreptului şi instrumentele TIC sunt esenţiale pentru funcţionarea eficientă a unui spaţiu european de justiţie bazat pe încredere reciprocă.

În mai multe state membre, percepţia gradului de independenţă s-a îmbunătăţit, în timp ce în unele state membre aceasta s-a înrăutăţit.

Printre indicatorii eficienţei sistemelor de justiţie, se numără: durata procedurilor, procentajul de cauze soluţionate faţă de cauzele noi şi numărul de cauze pendinte.

Calitatea este evaluată pe baza unor indicatori ca: formarea obligatorie a judecătorilor, monitorizarea şi evaluarea activităţilor instanţelor, bugetul şi resursele umane alocate instanţelor şi disponibilitatea TIC şi a mecanismelor alternative de soluţionare a litigiilor.

Tabloul de bord prezintă date privind percepţia gradului de independenţă a sistemelor de justiţie. În plus, tabloul de bord din 2014 oferă o primă imagine de ansamblu, generală şi comparativă, asupra modului în care sunt organizate sistemele de justiţie naţionale pentru a proteja independenţa judiciară în anumite tipuri de situaţii în care aceasta ar putea fi pusă în pericol. Tabloul analizează garanţiile juridice împotriva transferării sau demiterii unui judecător, de exemplu.

Tabloul de bord din 2014 prezintă şi rezultatul a două studii-pilot, care oferă date suplimentare şi precise privind durata procedurilor judiciare în domeniul dreptului concurenţei şi al legislaţiei privind protecţia consumatorilor, exprimate în numărul mediu de zile.

Aspectele identificate în tabloul de bord vor fi luate în considerare pentru pregătirea viitoarei analize specifice fiecărei ţări din cadrul semestrului european 2014. Acestea vor fi luate în calcul, de asemenea, pentru activitatea derulată în contextul programelor de ajustare economică. Fondurile UE (dezvoltare regională şi fondurile sociale) pot fi utilizate pentru a sprijini procesul de reformă a sistemelor de justiţie naţionale.

Pe baza primului studiu comparativ privind garanţiile juridice menite să protejeze independenţa sistemului de justiţie, Comisia îşi propune să dezvolte în continuare acest date comparative. CE va colabora cu experţi din sistemul judiciar şi cu statele membre, precum şi cu reprezentanţi ai profesiilor juridice şi cu reţelele europene din domeniu pentru a îmbunătăţi calitatea, disponibilitatea şi comparabilitatea datelor pentru viitoarele ediţii ale tabloului de bord.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb