Toate activităţile pentru organizarea alegerilor prezidenţiale sunt în grafic şi au fost realizate potrivit calendarului aprobat de Guvern, a transmis astăzi, conducerea Autorităţii Electorale Permanente, relatează Agerpres.
Preşedintele AEP, Toni Greblă, vicepreşedintele Autorităţii, Zsombor Vajda, şi reprezentanţii principalelor direcţii cu atribuţii în organizarea proceselor electorale de la nivelul AEP s-au întâlnit cu observatorii internaţionali care au fost acreditaţi în vederea observării alegerilor pentru preşedintele României din acest an.
Conducerea AEP a prezentat bunele practici în materie electorală dezvoltate de România, evidenţiind că toate activităţile pentru organizarea alegerilor prezidenţiale sunt în grafic şi s-au desfăşurat conform calendarului aprobat de Guvern. Această transparenţă şi organizare subliniază angajamentul României de a asigura un proces electoral eficient şi corect.
Totodată, preşedintele AEP a precizat că vizita observatorilor internaţionali contribuie la facilitarea schimburilor de experienţă la nivel internaţional şi la promovarea valorilor şi principiilor democratice. Acestea vor sta la baza elaborării, cu ajutorul experţilor europeni şi internaţionali în materie electorală, a unui viitor Cod electoral.
"Democraţia are la bază, în primul rând, încrederea cetăţenilor în procesele electorale, iar această încredere poate fi câştigată doar prin organizarea unor alegeri libere şi corecte. Misiunea Autorităţii Electorale Permanente este aceea de a organiza alegerile în cele mai bune condiţii, astfel încât alegătorii să aibă certitudinea că sistemul electoral românesc este unul sigur, corect şi transparent, în acord cu exigenţele standardelor europene şi internaţionale în materie", a declarat preşedintele AEP, Toni Greblă, potrivit Agerpres.
Vizita observatorilor internaţionali are rolul de a facilita schimburile de experienţă cu specialişti din instituţii omoloage, precum şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale care activează în domeniul electoral, respectiv de a promova bunele practici în materie electorală dezvoltate de România şi de a asigura schimburile de experienţă la nivel internaţional.
Observatorii internaţionali acreditaţi pentru monitorizarea alegerilor prezidenţiale din România şi-au exprimat interesul faţă de cadrul legislativ naţional care reglementează procesul electoral, precum şi faţă de modul de organizare a alegerilor. Aceştia au fost deosebit de preocupaţi de practicile şi soluţiile implementate de România pentru a asigura securitatea informatică şi pentru a gestiona provocările din mediul online care pot apărea pe durata perioadei electorale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.11.2024, 20:39)
Hotilor furati voturile pe fata. Numai o revolta ne scapa de voi. La locale si europarlamentare ati furat voturile pe fata.