UE: Viitoarea criză demografică şi a pensiilor va fi de 10 ori mai gravă decat actuala criza globală

F.A.
Macroeconomie / 22 februarie 2010

Îmbătrânirea şi reducerea populaţiei în statele UE va avea un impact de circa 10 ori mai grav asupra economiilor statelor comunitare prin comparaţie cu actuala criză financiară şi economică globală, potrivit unui raport publicat de Parlamentul European la sfârşitul lunii ianuarie.

Reformarea sistemelor publice de pensii, reducerea lor pe baze mai sustenabile şi stimularea sistemelor de pensii private trebuie să fie priorităţi imediate ale autorităţilor din toate statele comunitare, a informat astăzi Asociaţia Pensiilor Administrate Privat din România.

"În timp ce efectele actualei crize sunt semnificative, ele vor părea minuscule prin comparaţie cu impactul îmbătrânirii populaţiei, care va fi de circa 10 ori mai mare şi va lovi cu gravităţi diferite statele europene. De aceea, reformarea sistemelor de pensii este o necesitate. Unele reforme au fost însă stopate sau chiar întoarse de pe traseu în unele state membre UE, dar aceste decizii vor avea efecte adverse devastatoare, pentru că fac reformele necesare din viitor cu atât mai costisitoare şi dificil de realizat", precizează experţii Uniunii Europene.

Expertii europeni recomandă adoptarea de reforme care să aseze sistemul public de pensii "pe pilot automat", cu mijloace de indexare şi autoreglare care să reacţioneze automat la schimbările din sfera demografică şi a finanţelor publice. Printre măsurile neapărat necesare, raportul UE notează creşterea vârstei de pensionare, reducerea metodelor de indexare a pensiilor de stat, precum şi accentul pus mai puternic pe sistemele de pensii private, ca piloni complementari ai sistemului public.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ar fi util daca printre alte masuri s-ar incuraja cresterea natalitatii - in special a populatiei cu studii medii si superioare. Deocamdata sistemul, legislatia si atitudinea angajatorilor - toate descurajeaza acest lucru. Femeile cu studii superioare nu au nevoie neaparat de incentives ca sa faca copii, dar ar ajuta mult daca ar fi eliminata ostilitatea si diminuate dezavantajele materiale pe care trebuie sa si le asume femeile care decid sa aiba copii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb