Un val de false alerte cu bombă subminează Moscova de peste două luni

B.B.
Internaţional / 10 februarie 2020

Un val de false alerte cu bombă subminează Moscova de peste două luni

Capitala rusă este de peste două luni victima unui val de false alerte cu bombă care îi perturbă administraţiile, şcolile şi întreprinderile, sub privirea neputincioasă a autorităţilor foarte tăcute, relatează AFP.

Aceste ameninţări mincinoase au afectat mai multe oraşe din Rusia, însă la Moscova, unde trăiesc şi se deplasează zilnic până la 16 milioane de oameni, acestea au fost cele mai numeroase, atingând uneori mii de alerte zilnic.

În capitală, ele au condus la evacuarea a peste 1,6 milioane de persoane de la 28 noiembrie, potrivit agenţiei provate de presă Interfax, singura care prezintă o estimare oficioasă.

"Nu mai numărăm de fiecare dată când are loc", suspină Iulia Olşanskaia, o funcţionară moscovită care spune că în decembrie şcoala fiicei sale, Maria, a fost evacuată "uneori de mai multe ori pe zi". "Cursuri au fost anulate sau amânate, însă în acele zile au fost şi avacuări", declară pentru AFP adolescenta în vârstă de 13 ani.

La fel de sătulă este Iulia Grebentcenko, altă mamă moscovită. Fiica sa a fost evacuată de 13 ori de la începutul lui decembrie. "Părinţii au angajat un câine pentru a verifica mai repede şcoala, pentru că nu ştii niciodată de cât timp au nevoie echipajele cu câini", declară această angajată în administraţie.

La fiecare alertă, procedeul este identic: e-mailuri care anunţă prezenţa unei bombe sunt trimise de către expeditori care nu pot fi depistaţi unor întreprinderi sau instituţii publice, pe care legea le obligă să verifice sau evacueze.

Până la 5 februarie, o sursă "informată" a dezvăluit pentru Interfax că la Moscova au fost vizate 1.500 de locuri: Catedrala Cristos Mântuitorul, aproximativ 30 de tribunale, 150 de instituţii de învăţământ, 232 de staţii de metrou, 15 instituţii medicale, 75 de piscine, aproximativ 50 de centre comerciale.

"Tocmai am pierdut mai multe ore de muncă", s-a plâns Serghei, un apărător al drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), joi, în faţa Tribunalului Basmani de la Moscova, tocmai evacuat.

Costul operaţiunilor nu a fost estimat, însă, având în vedere amploarea fenomenului, el este probabil important.

În 2017, un precedent val de alerte cu bombă, lansate la telefon, s-a soldat cu pierderi în valoare de câteva milioane de euro, potrivit unor oficiali ruşi.

De această dată autorităţile nu spun nimic sau aproape nimic. Abia la sfârşitul lui ianuarie, Serviciile de securitate (FSB) şi jandarmul telecomunicaţiilor Roskomnadzor au anunţat într-un comunicat lapidar blocarea a două servicii de e-mail criptate aflate în străinătate şi folosite în vederea trimiterii falselor alerte.

Nicio pistă şi niciun mobil nu au fost prezentate, iar niciun suspect nu a fost evocat. Şi nu există nici avertismente şi nici mesaje care să ofere asigurări publicului, în pofida perturbărilor evidente ale funcţionării puterilor publice.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Autoritatile ruse cu cat sunt mai tacute cu atat sunt mai periculoase.Daca este vorba de un sabotaj,asa cum pare,doar ce auzi ca a murit nu stiu care in conditii misterioase,otravit cu cine stie ce substante.Chestii de genul acesta nu raman neplatite.

    1. Lasa mitul super rusilor, ca nu te crede moment. O fi vreun adolescent ucrainean, separat...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb