Unde-i şpagă, nu-i tocmeală

Viviani Mirică
Ziarul BURSA #Politică / 25 februarie 2009

Unde-i şpagă, nu-i tocmeală

Trăim vremuri grele. Şi nu este vorba de criza economică. Sau nu doar despre ea. Totodată, suntem spectatori fără voie la jafuri şi afaceri necurate, semn al unui nou nivel în dezordine.

Un prim-exemplu şi dintre cele mai grave este afacerea "Sterling", prin care compania "Sterling Resources Ltd" a primit dreptul să exploateze zăcămintele de petrol din Marea Neagră.

Modelul a fost preluat, se pare, şi de Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, care a încredinţat, recent, paza a două parcuri bucureştene unei firme de pază ce avea în luna decembrie 2008 un singur angajat!...

Hoţia s-a democratizat. Dispariţia armelor de la Ciorogârla, jaful de la sediul Băncii Transilvania din Cluj şi nu numai, probează că marile furturi pot avea drept protagonişti şi alte persoane decât cele publice.

La toate acestea se adaugă agitaţia produsă de dublul asasinat de la Braşov şi de atacul cu cocktail Molotov de la Cluj.

Parcă, până acum, nu era chiar aşa...

"Tun" la Cişmigiu

Ultimul "tun" în materie de afaceri necurate este încredinţarea pazei parcurilor Cişmigiu şi Tineretului unei firme care, în decembrie 2008, avea un singur angajat şi venituri de trei lei în acte.

Este vorba despre "Burs Team SRL" din Bucureşti, care a obţinut un contract de 2,2 milioane de euro de la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, ce se regăseşte în subordinea Primăriei Capitalei.

Deşi firma de pază avea un singur angajat la finalul lui 2008, la 1 februarie număra 650 de salariaţi, potrivit lui Daniel Dima, managerul firmei în cauză.

Gabriel Iosif, directorul de la Lacuri şi Parcuri, a recunoscut că firma nu respecta, la momentul semnării contractului, condiţiile necesare pentru a asigura paza parcurilor Tineretului şi Cişmigiu.

Bogdan Oprea, preşedintele firmei de securitate BGS, ne-a declarat că cei care se află în spatele acestor afaceri ar trebui arestaţi, deoarece nu s-a organizat licitaţie pentru paza parcurilor bucureştene menţionate:

"Ce s-a întâmplat este o chestiune de abuz ordinar. Cu toţii plătim pentru paza locurilor publice, care, de fapt, se acordă pe alte criterii decât cele profesionale, şi anume, pe criteriul <şpăgii>. Nu este posibil ca licitaţia şi semnarea unui contract de pază să aibă loc într-o singură zi, în condiţiile în care nu îndeplinea toate condiţiile pentru a-şi îndeplini obligaţiile.

Noi nu am fost chemaţi la licitaţie, cum de altfel nicio altă firmă de pază nu a fost invitată la negocieri, în condiţiile în care minimum cinci firme ar fi trebuit să participe. Şi ne mai mirăm că a crescut infracţionalitatea !"

Preşedintele BGS spune că doar 5% din cifra de afaceri a companiei se regăseşte în contractele cu statul, care "sunt câştigate pe merit, nu pe şpagă", adăugând: " Noi avem un contract cu primăria sectorului trei pentru paza parcurilor, şi dispunem de toate mijloacele necesare pentru a asigura securitatea la nivel înalt. Preţul nostru este de 8,5 lei/oră/agent, mult mai ieftin comparativ cu "Burs", care are un tarif de 11,7 lei/oră/agent".

Bogdan Oprea mai spune că, pentru multe oraşe din ţară, serviciile de pază sunt ineficiente: "În prezent, în ţară, contractele sunt în mâna unor firme de securitate neprofesioniste, formate din patru sau cinci echipe de intervenţie, care întârzie şi câte 30-40 de minute până ajung la locul unei infracţiuni. În Bucureşti, noi avem peste 100 de echipe de intervenţie, iar în oraşele mici, şapte-opt".

Afacerea "Sterling": ce-i al nostru e al vostru

Afacerea "Sterling" a stârnit pasiuni politice şi dezbateri publice înverşunate în ultima perioadă. Premierul Boc l-a acuzat pe Tăriceanu că a pregătit încă din 2007 ordonanţa de urgenţă care a permis transformarea unui contract de explorare a zăcămintelor din Marea Neagră în contract de concesiune.

În afacerea zăcămintelor, compania britanică "Zeta Petroleum" a primit de la Guvernul Tăriceanu trei concesiuni, în 2007 şi 2008, după ce aceasta a devenit parteneră a grupului "Rompetrol", aşa cum arată site-ul de investigaţii vot.ro.

Potrivit jurnaliştilor, Bogdan Popescu, administrator al companiei "Rompetrol Well Services", totodată administrator al sucursalei companiei britanice "Zeta Petroleum", din martie 2007, ar fi contribuit la încheierea afacerilor de zăcăminte concesionate de Guvernul Tăriceanu.

Afacerea s-ar fi realizat prin intermediul lui Dorin Marian (şeful cancelariei primului - ministru), Bogdan Gabudeanu (fostul sef al ANRM) şi al lui Petru Buzescu (avocatul companiilor implicate în explorarea zăcămintelor de gaze din Marea Neagră).

Călin Popescu Tariceanu a negat implicarea în scandalul concesionărilor din Marea Neagră, şi, considerându-se calomniat, a hotârât să-şi facă dreptate în justiţie pentru acuzaţiile aduse de Emil Boc şi Iulian Iancu.

Nu numai celebrităţile devin infractori

În condiţiile în care numărul jafurilor şi atacurilor armate a sporit în ultima vreme, ministrul de Interne, Dan Nica, a anunţat recent suplimentarea numărului de poliţişti şi jandarmi implicaţi în ordinea şi siguranţa publică.

În ultima perioadă, au avut loc mai multe evenimente şocante.

Unul dintre ele este răfuiala de la mall-ul din Drumul Taberei, de sâmbătă seară, dintre clanul lui Eugen Preda şi bodyguarzii centrului comercial.

La sfârşitul lunii ianuarie, peste 60 de arme au fost furate din Unitatea tehnică militară din Ciorogârla, judeţul Ilfov. Şaptesprezece persoane au fost demise de ministrul Apărării, Mihai Stănişoară. Printre persoanele eliberate din funcţie din cauza neglijenţei, care a permis producerea incidentului de la Unitatea militară din Ciorogârla, se află şi şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul locotenent Constantin Croitoru.Totodată, şapte persoane au fost arestate.

Cel mai grav este că doi dintre cei reţinuţi în cazul furtului de arme de la Ciorogârla sunt militari de carieră.

La două săptămâni după incidentul de la Ciorogârla, are loc un jaf răsunător: cel al Băncii Comerciale Transilvania din cartierul clujean Mănăştur. Atacul nu s-a soldat cu victime, cei doi bărbaţi, iniţiatori ai jafului, fiind surprinşi de camerele de supravegheat cum i-au ameninţat pe casieră şi pe paznicul instituţiei. Banca Transilvania susţine că jefuitorii au plecat cu o sumă în lei, echivalentă a circa 70.000 de euro, din Agenţia BT Mănăştur din Cluj.

Epopeea actelor de violenţă este completată de incidentul de la Braşov, care s-a soldat cu împuşcarea mortală a două persoa­ne în plină zi, în faţa unei case de schimb valutar. O a treia persoană a fost rănită.

Alte jafuri răsunătoare s-au mai înregistrat la o benzinărie din Sângeorz-Băi, unde patru bărbaţi înarmaţi au furat dulciuri, ameninţând-o pe vânzătoare cu arma, şi în Colegiul Tehnic Mihai Viteazul din Oradea, unde doi tineri cu cagule au furat un calculator din biroul directorului adjunct.

Marţea trecută, un bărbat a furat unui angajat dintr-o sală de jocuri din Calafat suma de 6.000 de lei, acesta fiind prins de poliţişti, şi tot marţi, doi studenţi israelieni au fost reţinuţi în cazul atacului cu cocktail Molotov asupra unui club din Cluj.

Cei doi, studenţi la Facultatea de Medicină din Cluj, au ales să protesteze, pe această cale, ca urmare a refuzului agenţilor de pază de a-i mai lăsa să intre în clubul în care provocaseră, cu o noapte în urmă, un conflict.

Concluziile le putem trage singuri, aşa cum ne îndeamnă şi preşedintele BGS: "E vital să înţelegem că paza trebuie să ocupe locul întâi, nu doisprezece, în vremurile pe care le trăim".

Potrivit ultimelor date, se pare că Guvernul Tariceanu nu a fost singurul care a aprobat concesiunile din Marea Neagră.

Se vorbeşte că firma "Millenium International Resources", ce a primit dreptul de exploatare a două perimetre din Marea Neagră, prin reprezentantul ei, Niculae Vidu, devenit ulterior administrator al "Rompetrol Well Services" (actualmente director al firmei "Sterling") a acordat companiei "Rompetrol Well Services" în 2004, dreptul de exploatare a două blocuri din Mehedinţi şi Satu Mare.

"Rompetrol" mai preia trei blocuri petroliere, în 2005, de la firma "Forest Oil International", care primise concesiunile de la statul român în urmă cu trei ani.

În 2007, "Rompetrol" cedează o parte din drepturile sale asupra zăcămintelor din Mehedinţi către firma "Zeta Petroleum", reprezentată la Bucureşti de fostul vicepreşedinte al "Rompetrol", Bogdan Popescu, coleg cu Niculae Vidu în Consiliul de Administraţie al "Rompetrol Well Services".

Niculae Vidu, totodată reprezentat al "Sterling" România, şi-a dat demisia, în timp ce Dinu Patriciu, şeful "Grupului Rompetrol", neagă orice implicare, spunând că "nici , al cărui acţionar majoritar este ", şi nici eu (n.r. Dinu Patriciu), în calitate de director general al Grupului, nu am avut şi nici nu avem vreo legătură cu perimetrele aflate în discuţie".

Reprezentanţii "Patronatului Serviciilor de Securitate", membru al UGIR 1903, şi cei ai "Asociaţiei Române pentru Tehnică şi Securitate", au declarat, recent, că sunt îngrijoraţi de amploarea actelor de violenţă din ultima perioadă, care aduc atingere proprietăţii publice şi private ori siguranţei cetăţenilor. Oficialii celor două grupări au declarat: "Problematica securităţii private în România este complexă şi este condiţionată de contextele socio-economice şi legislative interne şi chiar europene [...]. Licenţierea companiilor de securitate, dar mai ales prelungirea valabilităţii acesteia nu se face pe bază de standarde şi criterii profesionale. Companiile de securitate consideră că dialogul social cu autorităţile responsabile ar trebui să fie mai activ, cooperarea şi delimitarea competenţelor să poată contribui la prevenirea şi descurajarea acţiunilor infracţionale".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb