Ziua fără maşini, sărbătorită cu ambuteiaje

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Omul sf(M)inteste locul / 23 septembrie 2010

Foto 1: Slalom printre pietoniFoto 2: Parcare singură şi tristăFoto 3: Au pus cătuşe roţilor.

Foto 1: Slalom printre pietoniFoto 2: Parcare singură şi tristăFoto 3: Au pus cătuşe roţilor.

Ziua fără maşini este sărbătorită în întreaga lume, în fiecare an, pe 22 septembrie. Anul acesta, nu mai puţin de 1.544 de localităţi din peste 40 de ţări au ales să promoveze în mod organizat alternativele mai puţin poluante la automobil. Şi în Capitală au fost organizate câteva acţiuni, dar dincolo de acestea am vrut să vedem cum ajunge şi cum este receptat mesajul de publicul larg. Ziua fără maşini a fost sărbătorită încă de la primele ore ale dimineţii cu câteva zeci de ambuteiaje.

Capabil să fac faţă chiar şi la 365 de sărbători pe an m-am decis să las maşina în parcare şi să întrebuinţez singurul mijloc de transport nepoluant pe care îl aveam la dispoziţie: propriile picioare. De altfel eram şi sub impulsul anunţului de la singurul radio la care plătesc abonament, care ne invita să ne îndreptăm către locurile de muncă: "pe biciclete, pe role şi chiar pe jos". Între două paranteze minuscule trebuie spus că nici nu posed carnet de şofer, dar asta e cu totul altă discuţie, în fond gestul contează.

Dornic să văd pe viu cum cinstesc locuitorii Capitalei ziua fără maşini am pornit pe traseul Ghencea- Drumul Taberei-Eroilor-Operă- Izvor - Cişmigiu-Gara de Nord, încă de la şapte dimineaţa. Ruta este uşor sinuoasă, dar au existat motive reale să fie aşa. Din capul locului trebuie să spun că în cele 210 minute de plimbare am întâlnit fix opt biciclişti şi un ocean de maşini. Şapte bărbaţi şi o domnişoară în peste trei ore de deplasare prin aproape un sfert din Capitală. Dacă primii păreau obişnuiţi cu această activitate, în schimb reprezentanta sexului frumos părea să fi ales acest mijloc de locomoţie special pentru această ocazie, având în vedere că era îmbrăcată ca pentru o discuţie de afaceri iar la întâlnirea cu pedalele veneau nişte pantofi cu tocuri foarte lungi. La prima intersecţie am servit meniul zilei: zgomot, fum, nervi, blocaj în trafic, dar nu m-am lăsat păcălit şi am mers mai departe.

Primul obiectiv: să constat care sunt gândurile care îl animă pe un biciclist de ocazie. Primul obiectiv, primul eşec. Surprins de faptul că l-am abordat, ciclistul a spus că este de acord să-mi acorde un "interviu" doar dacă îi dau voie să-mi noteze datele din Cartea de Identitate. Am renunţat rapid la dialog de teamă că omul o să-mi ceară şi actele casei.

Obiectivul numărul doi: să aflu cît mai multe lucruri de la unul din cele trei centre de închiriat biciclete. M-am oprit la Facultatea de Drept şi am înregistrat eşecul numărul doi. Centrul era închis la ora 9:58. Este adevărat că programul începe la ora 10 şi se sfârşeşte la 22, teoretic, dar m-am gîndit că la aşa sărbătoare se va face o derogare de la reguli şi valul de iubitori ai mijloacelor de transport nepoluante va fi satisfăcut. Nu a fost să fie, dar dacă tot am ajuns acolo am notat câteva preţuri de închiriere a unei biciclete: 2 lei ora şi 10 lei ziua pentru cei care au cont şi 10 lei ora pentru cei care vor doar să facă un test. Preţurile sunt la jumătate pentru elevi, studenţi, pensionari şi şomeri. Şomer pe bicicletă, pare o imagine uşor suprarealis-tă, dar niciodată nu se ştie.

Gândindu-mă că poate m-am deplasat pe unde nu trebuie am decis să merg la staţia de metrou Eroilor, acolo unde este amenajată, de către primărie, o parcare pentru biciclete. Un nou eşec, nici măcar o roată nu se odihnea în cadrul metalic.

În zona Gării de Nord absenţa bicicliştilor este perfect explicabilă, cu atâtea lucrări de reamenajare a carosabilului şi trotuarelor doar un kamikaze s-ar încumeta să pedaleze în acest perimetru.

Tot ce am relatat mai sus va putea părea deplasat, după ce vor fi prezentate imagini idilice de la acţiuni în care edili şi politicieni vor pedala cîteva zeci de metri în spaţii bine delimitate şi pieptănate de toate pericolele posibile. Spre exemplu, Prefectura şi Primăria au organizat o defilare pe biciclete pe Şoseaua Kiseleff, unde circulaţia a fost închisă. Cum oraşul nu scapă de aglomeraţie şi de poluare cu biciclişti de acvariu, am decis să sărbătoresc doar alături de "Capitala profundă".

Peste două zile voi merge la strâns gunoaie, facem curăţenie într-o singură zi. Poate vor veni şi automobiliştii.

Cititorii sunt invitaţi (www.bursa.ro) să participe cu subiecte la această rubrică, gândită pentru recuperarea bunului simţ.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. foarte tare!astia suntem.

    Va propun si o rubrica avand titlul OAMENI SMINTITI DE LOCURI. Nu ati vazut cum incep sa se comporte strainii care stau mai mult de 30 de zile la noi?

    1. Asa am pedalat cu spor ieri , cand ambreiaj cand acceleratie , ca era un pic aglomerat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb