"Ţara noastră funcţionează destul de lent în absorbţia fondurilor structurale", este de părere Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice.
Domnia sa consideră că aceste fonduri reprezintă o resursă externă importantă, în situaţia în care se află ţara noastră, menţionând, însă, că "Româ-nia nu este contributor net la bugetul comunitar, ci beneficiar net".
Printre factorii care îngreunează absorbţia fondurilor structurale şi de coeziune se numără, potrivit minis-trului de resort, birocratizarea sistemului, lipsa de pricepere, precum şi influenţa politică.
În acelaşi timp, băncile nu finanţea-ză uşor proiectele pentru atragerea fondurilor europene, întrucât, spune Sebastian Vlădescu, multe dintre ele nu sunt bancabile.
Statul încearcă să se interfereze în acest sistem, o responsabilitate mai accentuată a consultanţilor fiind foarte importantă, în momentul de faţă, potrivit ministrului finanţelor, care a menţionat că Fondul Naţional de Garantare a Creditelor Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) îşi va majora capitalul cu 40-50 de milioane de euro.
Referindu-se la situaţia prin care trece ţara noastră, Sebastian Vlădescu a subliniat că ne aflăm într-un context macroeconomic "mult mai dificil decât îl închipuiam şi nu există semne care să ne arate că peste trei luni, şase luni sau un an acest context va arăta mai bine. Din aceste raţiuni am luat deciziile extrem de costisitoare pe toate planurile - şi uman şi politic".
La nivel european, a adăugat ministrul de resort, lucrurile arată la fel de dificil: "Mă întâlnesc cu colegii mei din alte state europene şi aceleaşi incertitudini le au cu toţii. Cifrele statistice ne arată că această speranţă a revenirii economice nu este susţinută de ceea ce se întâmplă în realitate". Potrivit domniei sale, Europa a reacţionat mai lent şi mai târziu decât trebuia: "Mă bucur că Europa este activă, chiar dacă mult mai lent decât ar trebui. Nu trebuie să fim tardiv reactivi cum au fost grecii". Astfel, spune domnul Vlădescu, Europa are nevoie de 750 de miliarde de euro "pentru a menţine echilibrele", o parte din aceşti bani provenind de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Valoarea proiectelor europene finanţate de Banca Transilvania este de aproape 300 milioane lei
Gheţea: Căutăm soluţii ca băncile să nu mai ceară garanţii mari la credite
BRD: Problema reală în accesarea fondurilor europene este în implementare
ADR Sud Muntenia propune cooptarea băncilor în conducerea regiunilor de dezvoltare
CEC Bank: Proiectele plătite din fondurile europene - de 7 ori mai puţine faţă de cele contractate
Peste 1.000 de proiecte contractate în cadrul POS CCE
FGCR: Peste 1 miliard de euro pentru garantarea proiectelor agricole pe fondurile europene
1. E SI NORMAL
(mesaj trimis de IORDACHE în data de 28.05.2010, 00:26)
DACA IN INSTITUTIA CARE SE OCUPA DE ABSORBTIA FONDURILOIR EUROPENE LUCREAZA NUMAI RUBEDENII ALE POLITRUCILOR.