Ministrul Sporturilor a găsit "vinovaţii" pentru rezultatele proaste de la Jocurile Olimpice, toţi având legătură cu trecutul. Aria grelei moşteniri este interpretată, din nou, aşa cum s-a tot întâmplat în ultimii 30 de ani, fie că a fost vorba de politică, economie sau sport. Prezentul nu poate face nimic din cauza trecutului, iar în viitor ...la putere vor veni alţii. Se vorbeşte continuu de strategie şi de proiecte, dar a devenit evident chiar şi pentru juniorii de la ultimul club din ţară că şansele ca ceva să se mişte se apropie de zero.
Ministrul Tineretului şi Sportului, Esuard Novak, estimează că rezultatele slabe înregistrate de delegaţia României la JO de la Tokyo erau de aşteptat, în condiţiile în care din 2016 nu s-a schimbat nimic în sportul autohton. Ministrul consideră că rezolvarea problemelor constă în Elaborarea Strategiei Naţionale pentru Sport 2021-2032, care va corecta toate lipsurile. Novak prezintă (evident pe facebook, noua tribună a politicienilor) şi marile probleme actuale ale sportului: "În primul rând, aş dori să-i felicit din suflet pe toţi cei care s-au sacrificat timp de patru ani, pentru a se pregăti şi califica la această ediţie. Sportivi, antrenori, staff şi toţi cei care au fost lângă aceşti sportivi minunaţi. Însă trebuie să tragem o linie pragmatică, să analizăm, să identificăm problemele care ne blochează şi nu reuşim unde alţii reuşesc. S-au încheiat aceste Jocuri Olimpice cu rezultate care erau de aşteptat. De aşteptat, pentru că, din 2016 până la sfârşitul ciclului olimpic, nu s-a schimbat absolut nimic. Mă refer la organizarea sportului românesc, la o direcţie clară, la o strategie asumată de toţi cei implicaţi. Care sunt cele mai mai probleme care ne blochează: 1. Dezorganizarea sportului. Toţi factorii implicaţi, toate ministerele finanţatoare îşi au propriile interese, fără un interes comun, naţional. 2. Cheltuirea banilor pe proiecte care nu sunt sustenabile şi, mai mult decât atât, sunt nepotrivite pentru performanţă. 3. Finanţarea exclusivă de proiecte pe termen scurt, fără a avea un scop olimpic clar. 4. Nivelul de profesionalism şi de pregatire a antrenorilor şi a staff-ului tehnic. 5. Sistemul de perfecţionare a antrenorilor. 6. Activitatea cluburilor sportive, foarte slabă din toate punctele de vedere. 7. Lipsa de proiecte olimpice multianuale sustenabile ale federaţiilor, centrate pe performanţă. 8. Sistemul de salarizare a antrenorilor, care nu este diferenţiat pe niveluri de performanţă. 9. Lipsa personalului cu competenţă pe sport în cadrul MTS. 10. Lipsa unei strategii clare a sportului românesc, care să dea direcţia tuturor factorilor implicaţi în sport. 11. Lipsa infrastructurii specifice pentru sporturile care ne pot aduce rezultate olimpice. Rezolvare: Elaborarea Strategiei Naţionale pentru Sport 2021-2032, care va corecta toate aceste lipsuri enunţate mai sus. Cu toate că există probleme şi că rezolvarea lor integrală este un proces de durată, am cea mai mare încredere că avem şansa de a readuce sportul românesc pe o cale de performanţă si competitivitate la nivel internaţional!".
De reţinut, aşa cum afirmă ministrul procesul este de durată, aşa că nu e cazul să aşteptăm rezultate concrete în mandatul său. Poate la următorul ministru, în cazul în care şi acesta nu ne va anunţa că este blocat de greua moştenire.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.08.2021, 12:05)
este doar un domeniu confiscat de mareata clasa politica
rezultatele inca sunt bune fata de dezinteresul manifestat de cei de la butoane
este oarecum firesc daca se are in vedere urmatorul sir "logic" al gandirii oricarui ales
sa ma explic
fiecare ales, indiferent de treapta socio politica accesata parcurge O traiectorie oarecum identica: ca sa acceada in politica pe "un post" trebuie sa "investeasca", investitie care trebuie recuperata si oarecum multiplicata extinzand efectele nu numai asupra beizadelelor dar si asupora propriului neam!
pai sunt bani de recuperat (de furat) nu gluma,
fiecare investitie este din 4 in 4 ani repetabila si nu are cum sa fie sub minim 20000 eu
va las sa faceti calculul aferent
din pacate aceasta schema se extinde si asupra posturilo cheie din administratie sau marile institutii "ale statului de drept
si pt acest aspect se pot face calcule
in ambele cazuri rezultatele sunt catastrofale pentru bugetul tarii, nu de altceva dar in tot acest demers nu am pomenit un lucru minor: cunostintele minim necesare pentru oricare dintre cazuri (ca sa nu folosesc un termen acacdemic COMPETENTE)
aceasta pregatire si verificare a minimului de cunoastinte necesare sunt aspecte desuete si practic inexistente
rezultatele se vad cu ochiul liber
un alt aspect incurajator pentru mediul amintit este ca orice idiotenie, furt, incompetenta in practica NU ESTE PEDEPSITA DE LEGE!
DE CE?
pentru ca avem un sistem juridci aservit ( ca si cel de ordine publica) nu consumatorului final ci celui care comite toate, hai sa le zicem frumos, jegoseniile!
adica justitia nu functioneaza ( cu pensii speciale) sa apere interesele consumatorului final ci identifica motive pentru "iertarea" celui care a comis infractiunea!
ar mai fi multe de spus dar la moda este nu-i asa GREAUA MOSTE NIRE un pretext pueril de "scuza" a incompetentei ridicata la rang de principiu!
ROMANIA TE IUBESC!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.08.2021, 16:58)
Pe scurt, sportul oglindește perfect evoluția societattii românești din ultimii ani! Aproape nimeni nu mai pune osul la munca serios!