Finala Cupei Mondiale reprezintă şi un duel între Leo Messi şi Kylian Mbappe, în care se confruntă două mari vedete ale acestui turneu final, cei mai buni marcatori - fiecare având câte 5 goluri înscrise în cele şase partide disputate pnă acum, dar şi cei mai buni jucători. Câştigătorul duelului va deveni campion mondial. Pentru Messi ar fi prima dată când ar cuceri titlul suprem, iar pentru Mbappe, în ciuda celor 23 de ani, ar însemna al doilea titlu mondial, după cel din Rusia 2018.

Totuşi, sentimentul care există este că, pe lângă Cupa Mondială, în finala din această seară este în joc şi Balonul de Aur 2023. Publicaţia France Football a fost foarte clară, atunci când a schimbat regulile şi a trecut de la evaluarea anilor calendaristici la evaluarea sezoanelor. Cu această ocazie, când Cupa Mondială are loc în timpul actualului sezon, France Football a precizat că turneul final din Qatar al Cupei Mondiale va intra în evaluarea jucătorilor pentru anul 2022-2023. Adică, a fi campion mondial înseamnă pentru Messi şi Mbappe mai multe voturi în cursa către câştigarea anul viitor a Balonului de Aur, trofeul care încoronează cel mai bun jucător al lumii. Se pare că titlul mondial va fi decisiv, atât timp cât cei doi sunt coechipieri la Paris Saint Germain şi îşi vor împărţi în mod egal meritele pentru orice trofeu câştigat în sezonul 2022-2023 pentru clubul la care evoluează: titlul în Ligue 1, Cupa Franţei sau Champions League.

Practic, pe cei doi i-ar departaja doar titlul mondial pe care naţionalele lor îl dispută în această seară, mai ales că Salah, Mane, Haaland şi Benzema nici nu au participat la Cupa Mondială din Qatar, iar Neymar, Modric, Cristiano Ronaldo sau De Bruyne nu au ajuns în finală.

În acest fel, cursa pentru Balonul de Aur 2022-2023 se reduce aproape automat la Messi şi Mbappe. Argentinianul are şapte Baloane de Aur şi este în măsură să îl câştige pe al optulea; Mbappe nu are niciun astfel de trofeu, dar are mai multe nominalizări.

Finala din această seară va stabili cine este cel mai bun.