Finala mică a Cupei Mondiale de fotbal, ce va avea loc astăzi începând cu ora 17 (ora României) înseamnă ultima apariţie la un astfel de eveniment mondial a mijlocaşului croat Luka Modric, care şi-a început aventura la turneele finale în Germania 2006. Patru turnee finale, în care Croaţia a obţinut până astăzi o medalie de argint şi una de bronz, bronz pe care îl poate obţine şi în această seară, la finalul partidei naţionalei Marocului, surpriza acestei ediţii a Cupei Mondiale.
Finala mică reprezintă de fapt reeditarea întârlnirii din faza grupelor dintre Croaţia şi Maroc, din 23 noiembrie, când cele două echipe s-au anihilat una pe cealaltă, încheind la egalitate, 0-0. Înainte de partida din grupă, Luka Modric declara: "Dacă am câştiga Cupa Mondială, ar fi uimitor. Dacă s-ar întâmpla asta, m-aş putea retrage."
Dar soarta l-a împiedicat pe magicianul celor de la Real Madrid să aibă o ieşire de gală din fotbalul mare. Înfrângerea cu 3-0 în faţa Argentinei în semifinală a spulberat visele Croaţiei, iar acum coechipierii lui Modric vor reveni pe teren împotriva Marocului în finala pentru locul trei.
În ciuda acestui fapt, cariera lui Luka Modric este una plină de titluri şi trofee, fapt ce l-a făcut să devină unul dintre cei mai buni mijlocaşi din istoria fotbalului, lucru demonstrat încă o dată la ediţia Cupei Mondiale Qatar 2022.
Deşi a debutat neconvingător la acest turneu final, părând o umbră a formaţiei care în 2018, în Rusia, juca cu trofeul mondial pe masă, în numai o lună echipa lui Zlatko Dalic a ajuns să joace într-o nouă finală, chiar dacă aceasta este pentru medalia de bronz.
Dar să revenim la Luka Modric. Mijlocaşul croat a fost convocat prima dată la echipa de seniori a Croaţiei în 24 februarie 2006, de către antrenorul principal Zlatko Kranjcar, fiind apoi în acelaşi an component al naţionalei sale la turneul final al Cupei Mondiale din Germania.
Luka Modric a înscris primul său gol pentru naţionala Croaţiei în august 2006, într-un amical împotriva Italiei - proaspăt campioană mondială, de care croaţii au trecut cu 2-0.
În 2008, Luka Modric participa cu naţionala ţării sale la turneul final al Campionatului European organizat în parteneriat de Austria şi Elveţia. La 8 iunie 2008, Modric marca din penalty unicul gol al partidei contra Austriei, aducând victoria Croaţiei, şi devenea, la 22 de ani şi 73 de zile, cel mai tânăr marcator al naţionalei sale la un turneu final al Campionatului European. Drumul Croaţiei la Euro 2008 a fost curmat în sferturile de finală de Turcia, naţionala semilunei impunându-se la loviturile de departajare după ce în prelungirile partidei croaţii au fost în avantaj printr-un gol marcat de Luka Modric, care la finalul turneului a fost inclus în echipa ideală, în rolul de cel mai bun mijlocaş.
Din păcate, Croaţia nu s-a calificat la turneul final al Cupei Mondiale Africa de Sud 2010, dar a reuşit să ajungă la turneul final al Campionatului European 2012 organizat de Polonia şi Ucraina, unde nu a trecut de faza grupelor, într-o grupă în care a întâlnit Spania, Italia şi Irlanda. Croaţia s-a impus cu 3-1 în faţa Irlandei, a încheiat la egalitate, 1-1, cu Italia, dar în partida decisivă contra Spaniei s-a înclinat în urma golului înscris de Jesus Navas.
În ciuda faptului că naţionala sa nu a reuşit să iasă din grupă, Luka Modric a fost cumpărat de Real Madrid, echipă cu care a câştigat până acum cinci Ligi ale Campionilor, trei titluri La Liga şi patru Cupe Mondiale pentru Cluburi FIFA. La aceste performanţe se adaugă şi titlul de vicecampion mondial obţinut cu Croaţia la ediţia Cupei Mondiale din Rusia 2018, an în care a fost distins pentru performanţa sa cu Balonul de Aur, fiind recunoscut drept cel mai bun jucător al planetei, peste Lionel Messi şi Cristiano Ronaldo.
În 2018, la 33 de ani, Luka Modric a arătat calitatea sa fotbalistică excepţională. A marcat la turneul final în primul meci contra Nigeriei, a înscris şi împotriva Argentinei, iar Croaţia a trecut şi de Islanda terminând grupa de la turneul final din Rusia cu 9 puncte din 9 posibile, la 5 puncte distanţă de locul secund, ocupat de Argentina, echipă care va juca cu trofeul pe masă la ediţia Qatar 2022, mâine, împotriva Franţei. În optimi de finală, în 2018, Croaţia a trecut de Danemarca la lovituri de departajare, una dintre ele fiind transformată de Luka Modric, iar în sferturi a depăşit tot la penaltiuri ţara gazdă Rusia, cu Modric marcator al unei lovituri de departajare. Croaţia a trecut cu 2-1, după prelungiri, în semifinale de Anglia, dar în finală a fost învinsă cu 4-2 de Franţa, care mâine încearcă să îşi apere titlul mondial în faţa Argentinei. Practic mâine, în finală, se vor întâlni două echipe contra cărora Croaţia şi Luka Modric au jucat la ediţia anterioară a Cupei Mondiale.
La 33 de ani, croatul nr.10 a arătat exact ce poate face, înscriind în primul meci cu Nigeria din penalty (Croaţia a câştigat cu 2-0) şi fiind numit Jucătorul Meciului. Scenariul avea să se repete în jocul următor, când a marcat împotriva Argentinei din afara careului.
Astăzi, la 37 de ani, Modric va bifa cel de-al 162-lea meci al său pentru Croaţia, echipă pentru care el este un adevărat simbol prin talentul, caracterul şi mentalitatea sa.
Va fi ultimul dans la un turneu final al Cupei Mondiale şi anticipăm că, aşa cum a făcut-o din 2006 încoace, Luka Modric va da totul pe teren, pentru ca Croaţia să câştige. Va fi un final de carieră aproape perfect pentru cel mai bun număr 10 din istoria de până acum a fotbalului croat.