Jocurile Olimpice nu au reprezentat un motiv de bucurie pentru majoritatea gazdelor. Grijile provocate de criza sanitară au umbrit sărbătoarea sportivă. Nici conducerea CIO nu este foarte relaxată, atât din cauza pandemiei, cât şi a unor evenimente care ţin mai curând de politică. Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a exclus existenţa vreunei legătură între desfăşurarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo şi creşterea record a numărului de infectări cu Covid-19 în capitala Japoniei şi în restul ţării: "Afirmaţiile cu privire la efectele indirecte sunt destul de nesustenabile, nu am văzut date care să le susţină. Nu am avut nicio transmitere a virusului între public şi participanţi şi nici în cealaltă direcţie. Toate cifrele pe care le gestionăm arată că măsurile anti-coronavirus au fost eficiente".
Preşedintele CIO a adăugat că atât premierul Japoniei, Yoshihide Suga, cât şi guvernatoarea capitalei Tokyo, Yuriko Koike, împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi "mulţi alţi experţi" susţin această versiune. Cu toate acestea, există mai mulţi specialişti în sănătate japonezi care au subliniat că desfăşurarea evenimentului sportiv a fost unul dintre factorii aflaţi în spatele accelerării infectărilor in Japonia, ţară care se confruntă cu al patrulea şi cel mai mare val de cazuri de Covid-19 de până acum, în special datorită răspândirii variantei Delta. Douăzeci şi nouă de cazuri pozitive cu Covid-19 au fost semnalate vineri, în legătură cu Jocurile Olimpice de la Tokyo. Niciun sportiv nu este vizat de aceste cazuri. De la începutul JO, s-au semnalat 382 de cazuri pozitive cu Covid-19. Organizatorii JO au efectuat 570.000 de teste pentru depistarea coronavirusului de la 1 iulie.
Pe de altă parte, Thomas Bach, a reafirmat că misiunea organizaţiei sale "nu este schimbarea sistemelor politice", aşa cum este regimul lui Aleksandr Lukaşenko în Belarus. Bach a făcut această afirmaţie atunci când a fost întrebat dacă CIO intenţionează să ia măsuri suplimentare împotriva Minsk-ului în cazul sprinterei belaruse Kristina Timonovskaia. CIO a expulzat doi antrenori din Belarus, Artur Şimak şi Iuri Maisevici, de la JO 2020, după ce a creat o comisie disciplinară pentru "clarificarea circumstanţelor" din jurul tentativei de repatriere forţată a lui Timonovskaia. Procedura disciplinară "continuă", a spus Bach, adăugând că ar putea fi luate "măsuri sau sancţiuni suplimentare", în cazul în care comisia va considera necesar. "Misiunea noastră şi scopul nostru nu este să schimbă niciun sistem politic. Responsabilitatea noastră este să protejăm sportivii cât mai mult posibil", a spus conducătorul mişcării olimpice. Bach a reamintit că CIO nu recunoaşte alegerea lui Viktor Lukaşenko, fiul preşedintelui Belarus, ca şef al Comitetului olimpic naţional al acestei ţări, pentru că nu a garantat că sportivii din ţara sa nu sunt discriminaţi pentru opiniile lor politice. Săptămâna trecută, Kristina Timonovskaia a făcut apel la poliţia japoneză pentru a-i asigura protecţia, atunci când membri ai Comitetului său naţional au încercat să o forţeze să se întoarcă în Belarus, acţiune pe care sportiva a descris-o drept o tentativă de "răpire". Atleta s-a refugiat la Ambasada Poloniei din Japonia, după care a călătorit spre Varşovia, după ce autorităţile poloneze i-au oferit azil umanitar, aşa cum a făcut şi cu alţi disidenţi din Belarus.