Spania s-a impus la EURO 2024, după un turneu final în care a evoluat la acelaşi nivel ridicat, fără sincope şi încercări de a păcăli fotbalul. Rodri, un închizător foarte eficient, a fost desemnat jucătorul turneului, aşa că putem vorbi despre o victorie a normalităţii, la un turneu în care au lipsit sclipirile orbitoare şi în care disciplina a făcut legea. Anglia, favorita Inteligenţei Artificiale, a fost destul de aproape de trofeu, i-au lipsit câţiva centimetri la ambele porţi pentru a realiza o mare performanţă, dar trebuie să admitem că jocul insularilor nu a impresionat din niciun punct de vedere la acest turneu.

Spania a realizat o performanţă istorică, câştigând al patrulea său Campionat European după ce a învins Anglia (2-1) în finala disputată pe Stadionul Olimpic din Berlin. Cum performanţa trebuie plătită, jucătorii spanioli vor avea parte de bonusuri consistente. Triumful ibericilor vine cu o sumă considerabilă de bani din partea UEFA, care distribuie un total de 331 de milioane de euro între cele 24 de echipe participante, în funcţie de performanţa şi progresul fiecărei echipe la turneu. Sumele alocate de UEFA sunt următoarele: Participarea la turneu: 9,25 milioane euro; Victorii în faza grupelor: 1 milion de euro pentru fiecare victorie; Remize în faza grupelor: 500.000 de euro pentru fiecare remiză; Calificarea în optimi: 1,5 milioane de euro; Calificarea în sferturile de finală: 2,5 milioane de euro; Calificarea în semifinale: 4 milioane de euro; Vicecampion: 5 milioane euro; Campioană: 8 milioane de euro. Cu trei victorii în faza grupelor şi câştigarea trofeului, Spania a primit de la UEFA 28,25 milioane de euro. Federaţia spaniolă de fotbal (RFEF) a stabilit, de asemenea, un sistem de prime pentru recompensarea jucătorilor, convenit între federaţie şi căpitani. Aceste bonusuri au crescut pe măsură ce echipa a progresat în turneu: Calificarea în optimi: 180.000 de euro pe jucător; Calificarea în sferturile de finală: 75.000 de euro în plus per jucător; Calificarea în semifinale: 233.653 de euro cumulat pentru jucători; Calificarea în finală: 291.346 de euro cumulaţi; Victorie în finală: 434.615 euro cumulaţi. Astfel, fiecare jucător al echipei naţionale spaniole care a participat la această campanie va primi un bonus total de 434 615 euro. Această sumă este valabilă şi pentru selecţionerul Luis de la Fuente.

Mijlocaşul spaniol Rodri a fost desemnat Jucătorul Campionatului European din Germania de către echipa de observatori tehnici ai UEFA, din care face parte şi Ionuţ Lupescu. Observatorii tehnici ai UEFA la EURO 2024 au fost Fabio Capello, Ionuţ Lupescu, Michael O'Neill, David Moyes, Aljo¹a Asanović, Rafael Benítez, Avram Grant, Packie Bonner, Frank de Boer, Ole Gunnar Solskjær, Aitor Karanka, Jean-Francois Domergue. La ediţia precedentă a Euro, jucătorul turneului a fost italianul Gianluigi Donnarumma. Spaniolul Lamine Yamal a fost desemnat cel mai bun tânăr jucător al turneului Euro 2024. El a devenit cel mai tânăr jucător al turneului atunci când a fost titular în victoria cu 3-0 împotriva Croaţiei din prima etapă (16 ani şi 338 de zile), iar apoi a stabilit un nou record de cel mai tânăr marcator al EURO atunci când a înscris un gol minunat împotriva Franţei în semifinale (16 ani şi 362 de zile). A împlinit 17 ani cu o zi înainte de victoria cu 2-1 în finala cu Anglia, devenind astfel cel mai tânăr jucător care a participat la o finală de EURO sau de Cupa Mondială.

Georgianul Georges Mikautadze, germanul Jamal Musiala, slovacul Ivan Schranz, olandezul Cody Gakpo, spaniolul Dani Olmo şi englezul Harry Kane, cu câte 3 goluri, sunt golgheterii Campionatului European de fotbal. În Germania s-au marcat 117 goluri. Dintre acestea, zece au fost autogoluri.