Miile de voluntari şi responsabilii olimpici au început să fie vaccinaţi începând de astăzi la Tokyo, cu aproape o lună înaintea Jocurilor Olimpice, în timp ce experţii susţin că evenimentul ar fi mai sigur dacă se va desfăşura fără prezenţa spectatorilor în tribunele olimpice, transmite AFP, citat de Agerpres.

Organizatorii niponi se află pe linie dreaptă înainte de ceremonia de deschidere prevăzută pe 23 iulie şi fac ultimele preparative pentru implementarea regulilor anti-COVID şi pentru a vaccina maximum de persoane implicate la timp.

Dacă spectatorii străini nu vor putea asista la Jocurile de la Tokyo, o premieră în istoria olimpismului, în aceste zile se discută aprins despre prezenţa publicului autohton şi limitele în care va avea acces.

Sportivii japonezi au început deja campanie de imunizare, dar de vineri aceasta s-a extins la personalul olimpic, voluntari şi alte persoane care vor intra în contact cu sportivii străini.

Comitetul Internaţional Olimpic a furnizat doze Pfizer pentru 40.000 persoane, inclusiv personalul de la aeroporturi, jurnalişti locali şi arbitri olimpici. În Japonia, campania de vaccinare s-a accelerat recent, peste 6% din populaţie primind ambele doze, notează sursa citată.

În această săptămână, sportivii au fost avertizaţi că pot fi excluşi de la Jocuri dacă încalcă regulile privind purtarea măştilor sau efectuarea testelor cotidiene. Organizatorii se confruntă acum cu o decizie dificilă, de a autoriza sau nu prezenţa spectatorilor locali în arenele olimpice.

Un grup de experţi medicali a estimat în raportul lor că ar fi mai sigur dacă Jocurile se vor disputa cu porţile închise: ''Absenţa spectatorilor va crea un risc mai mic în termeni de propagare a infecţiei în interiorul arenelor. Credem că acest lucru ar fi ideal''.

Comitetul de organizare Tokyo 2020 a anunţat vineri că va reduce în continuare numărul persoanelor din străinătate care vin în Japonia pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice la circa 53.000, dintre care 15.500 sunt sportivi. Cifra iniţială era de 177.000, care includea oficiali, sponsori şi jurnalişti printre alţii.