Există poveşti de succes la Jocurile Olimpice şi în afara podiumului de premiere. Una dintre ele îl are în centru pe un sportiv tricolor. Vlad Dascălu a terminat pe locul 7, proba de mountain bike din cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Performanţa este extraordinară, obţinută într-o cursă foarte grea, cu o concurenţă accerbă, şi dă speranţe pentru viitoare succese la această disciplină.

La finalul cursei, medalia de aur i-a revenit britanicului Thomas Pidcock, urmat de Mathias Flueckiger din Elveţia, la 20 de secunde, şi de spaniolul David Valero Serrano, la 34 de secunde. Dascălu, 23 de ani, aflat la prima participare la JO, a fost la 49 de secunde de câştigător, la fel ca sportivii de pe locurile 5 şi 6. Marele favorit, belgianul Mathieu van der Poel a căzut de pe bicicletă, fiind nevoit să abandoneze în startul probei.

Vlad locuieşte în Spania de la 9 ani, unde a şi început să practice ciclismul şi a fost, în 2019, campion mondial under-23 la mountain bike, performanţă cu care a obţinut calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo.