Jocurile Olimpice au şi o componentă care ţine mai puţin de sport şi mai mult de reprezentativitatea locală/globală. Nici uniunea Europeană nu putea face excepţie în ceea ce priveşte unele mici pretenţii. Astfel, oficialii europeni au anunţat că i-au scris preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, pentru a-i cere ca drapelul Uniunii Europene să însoţească delegaţia Sloveniei la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, vineri la Tokyo. "Am dori să propunem ca, cu ocazia ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, echipa olimpică slovenă să intre pe stadion purtând steagul sloven lângă drapelul Uniunii Europene", au scris într-o scrisoare comună vicepreşedintele Uniunii Europene, Margaritis Schinas, şi prim-ministrul Sloveniei, Janez Jansa, care deţine preşedinţia rotativă a UE din iulie. "Acest lucru va face din sportivii sloveni ambasadori ai unităţii europene, dar şi ai valorilor care stau la baza Uniunii noastre şi care corespund şi celor ale mişcării olimpice", au precizat cei doi oficiali. "Drapelul UE trebuie să fie prezent la ceremonia de deschidere a #Tokyo2020 ca simbol al coexistenţei paşnice, toleranţei şi solidarităţii", a afirmat pe Twitter grecul Margaritis Schinas, comisarul pentru promovarea modului de viaţă european. Acesta a ataşat la mesajul său o copie a scrisorii adresate lui Thomas Bach. Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, amânate cu un an din cauza pandemiei de coronavirus, se vor desfăşura în perioada 23 iulie - 8 august.
• Coronavirusul îşi face simţită prezenţa
Din nefericire, coronavirusul este present şi în satul olimpic, în ciuda măsurilor sanitare. Organizatorii JO de la Tokyo au anunţat, duminică, primele cazuri de infectare cu coronavirus la sportivi din satul olimpic.
Potrivit organizatorilor japonezi, au fost testate pozitiv zece persoane venite din afara Japoniei în legătură cu JO, între care se numără şi doi sportivi din satul olimpic şi un sportiv care nu este cazat în satul olimpic. Comitetul de Organizare nu a precizat naţionalităţile celor infectaţi şi nici nu a oferit detalii cu privire la starea persoanelor respective. În cele din urmă s-a aflat şi despre cine este vorba. Doi fotbalişti din Africa de Sud au devenit primii sportivi din Satul Olimpic care au avut rezultate pozitive, ceea ce amplifică temerile că virusul ar putea forţa un număr tot mai mare de concurenţi să nu poată participa la Jocurile de la Tokyo. Fundaşul dreapta de la Orlando Pirates, Thabiso Monyane, şi mijlocaşul ofensiv de la Moroka Swallows, Kamohelo Mahlatsi, au fost testaţi pozitiv, la fel ca analistului video Mario Masha, care a fost găsit infectat la sosirea la Tokyo. Întreaga echipă a Africii de Sud este acum în carantină, în timp ce aşteaptă rezultatele altor teste.
Pe de altă parte, fosta sportivă Tegla Loroupe, şefa misiunii olimpice a Echipei Refugiaţilor la Tokyo, a fost testată pozitiv înainte de plecarea echipei de la Doha către Tokyo. Ca urmare a acestui test cu rezultat pozitiv, echipa şi-a amânat plecarea. Potrivit unor surse citate sub protecţia anonimatului, membrii echipei ar urma să plece în Japonia, însă Loroupe probabil va rămâne în Qatar.
Satul olimpic, care cuprinde 21 de clădiri cu un total de 3.600 de camere şi 18.000 de paturi, şi-a deschis săptămâna trecută porţile pentru sportivi.