Organizatorii Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de la Tokyo au cerut guvernului să trimită personal medical din cadrul Forţelor de Autoapărare, a transmis ministrul apărării, Nobuo Kishi, potrivit agenţiei de presă Kyodo.

Ministrul japonez al Apărării a dezvăluit cererea în timpul unei comisii parlamentare, în care a spus că se ia în considerare realizare acestei mobilizări a trupelor.

"Am dori să ne coordonăm pentru a susţine atât Jocurile Olimpice, cât şi operaţiunile centrelor de vaccinare în masă, conduse de militari, care şi-au deschis porţile săptămâna aceasta la Tokyo şi Osaka pentru a accelera imunizarea pe teritoriul Japoniei'', a afirmat Nobou Kishi.

Asigurarea de personal şi mijloace sanitare este una dintre marile provocări ale organizatorilor Jocurilor, cu mai puţin de două luni înainte de deschiderea competiţiei, alături de implementarea măsurilor pentru combaterea coronavirusului.

Seiko Hashimoto, preşedintele comitetului de organizare, a declarat într-o conferinţă de presă că vor avea nevoie de aproximativ 230 de medici şi 310 asistente pe zi în timpul jocurilor pentru a acoperi nevoile participanţilor pe durata Olimpiadei. De asemenea, Seiko Hashimoto, a precizat că 80% din aceste cifre sunt asigurate.

Atât guvernul japonez, cât şi organizatorii au declarat în repetate rânduri că este posibilă organizarea de Jocuri "sigure" în Japonia, care îşi menţine zonele cele mai populate, inclusiv Tokyo, în stare de urgenţă din cauza celui de-al patrulea val de infectări cu coronavirus, relatează agenţia de presă Kyodo.

Comitetul Internaţional Olimpic susţine vaccinarea în rândul sportivilor participanţi la JO de la Tokyo şi speră ca peste 80% dintre viitorii ocupanţi ai Satului Olimpic să vină în Japonia deja vaccinaţi.

Ministrul japonez responsabil cu Jocurile Olimpice, Tamayo Marukawa, a declarat astăzi într-o conferinţă de presă că planul de utilizare a unei aplicaţii pentru smartphone cu urmărire GPS pentru participanţii la Jocurile Olimpice a fost abandonat din cauza programului de dezvoltare şi a motivelor de confidenţialitate. De asemenea, acesta a precizat că autorităţile vor furniza vaccinuri gratuite pentru aproximativ 20.000 de persoane, sportivi şi alţi participanţi la eveniment.