Argentina este din nou într-o finală de Cupă Mondială. Geniul lui Messi, inspiraţia antrenorului Scaloni şi determinarea celorlalţi jucători din lot au făcut posibil acest lucru.

Prima semifinală stătea, înainte de start, sub semnul unui echilibru total. Aşa au arătat şi primele minute, cu Croaţia la timonă. Messi a avut nevoie de puţin timp să se încălzească după care a început să facă legea.

Pasele lui Messi şi norocul lui Alvarez au făcut diferenţa în prima repriză. În minutul 33 Alvarez este blocat imprudent în careu de Livakovic şi penalty-ul este transformat de Messi cu un şut la vinclu. Acelaşi Alvarez a reuşit faza meciului în minutul 39, o cursă din propriul teren, în stilul lui Maradona, doar că fără driblingul acestuia ci cu o căruţă de noroc a ajuns să înscrie, după ce a scăpat de sub control de trei ori mingea şi de tot atâtea ori au atins-o adversarii şi a revenit la el. Messi a încântat, din nou, cu câteva driblinguri discrete, dar foarte eficiente, marcă înregistrată, reuşind să slăbească încrederea croaţilor în propriile forţe. Dacă nu ar fi existat episodul cu Olanda, când Argentina a fost egalată de la 2-0, s-ar fi putut spune din minutul 45 că meciul s-a jucat. Bombele nu cad însă de două ori în acelaşi loc.

Prima mare ocazie a reprizei a doua a aparţinut tot Argentinei, irosită de Messi în minutul 57. Croaţia a încercat să pună presiune, dar era evident că undeva, ceva nu se leagă şi nu apar oportunităţile clare de gol. Cu riscul de a ne repeta, Messi a făcut o nouă fază uluitoare, o cursă de 50 de metri, cu un adversar cărat efectiv în spate, pasă şi norocosul Alvarez s-a aflat la post şi a punctat pentru un 3-0 edificator pentru raportul de forţe de pe teren.

Echipa lui Lionel Scaloni a făcut un turneu final bun, sub semnul eficienţei europene, încercând să scoată maxim din cât mai puţin. În cazul Argentinei nu se poate vorbi despre exuberanţa sud-americană, ci despre o rigoare şi o ambiţie specifice altor continente. Messi, omul care îşi permite metafore în această echipă, are şansa unei noi finale, după aceea pierdută în 2014 în faţa Germaniei.