Echipele din Africa au mari speanţe legate de această ediţie a Cupei Mondiale. Selecţionerul Senegalului a vorbit deschis despre obiectivele îndrăzneţe.

Aliou Cisse a opinat că o naţională africană poate câştiga competiţia: "Ne îndreptăm spre o Cupă Mondială complicată şi vor fi multe surprize. Da, o ţară africană poate câştiga şi sper că va fi Senegalul." Întrebat despre şansele ca o echipă africană să câştige în premieră Mondialul, Cisse a remarcat că "totul e posibil în această competiţie", referindu-se la victoria Arabiei Saudite în faţa Argentinei (2-1), la cea a Japoniei în faţa Germaniei (2-1) şi la cea a Iranului împotriva Ţării Galilor (2-0). "Toate echipele care sunt aici sunt lipsite de complexe după ce s-au pregătit patru ani pentru Mondial. Cupa Mondială de astăzi nu mai e cea de acum 30 sau 35 de ani, când echipele mari - între ghilimele - se distrau cu cele mici", a spus antrenorul.

Acesta a vorbit şi despre chestiuni mai apropiate de realitatea imediată.

"Scopul este să trecem de grupe şi fiecare meci este o finală", a declarat, într-o conferinţă de presă, selecţionerul naţionalei de fotbal a Senegalului, Aliou Cisse, după victoria, cu 3-1, împotriva Qatarului. "A fost un meci greu, foarte decisiv în măsura în care ambele echipe au pierdut prima partidă. Noi am controlat prima repriză şi am fi putut marca mai mult de un gol. La 2-0, am fost puţin dezechilibraţi, Qatarul a introdus nişte atacanţi şi, din păcate, am luat acel gol. Sunt însă foarte mulţumit de băieţi, mai ales de Edouard Mendy care ne-a ţinut mult timp în acest meci. (...) Sunt mulţumit dar nu este un scop în sine. Scopul este este să trecem de grupe şi fiecare meci este o finală", a afirmat Cisse. "Va trebui să luptăm la fel ca astăzi" în meciul de marţi cu Ecuadorul, a spus tehnicianul senegalez. "Din păcate, nu am fost recompensaţi în partida cu Olanda (0-2). A fost multă frustrare, dar victoria de astăzi dă un sens muncii noastre. Există satisfacţie, trebuie să profităm de ea. (...) I-am simţit pe jucători mobilizaţi din nou şi determinaţi, concentraţi, mai puţin la acel gol pe care l-am fi putut evita. Trebuie să continue astfel", a adăugat el.

Cele mai bune performanţe ale naţionalelor africane la Cupa Mondială au fost sferturile de finală reuşite de Camerun, Senegal şi Ghana în 1990, 2002, respectiv 2010.