Argentinienii au avut o zi fastă, în doar câteva ore au obţinut calificarea în semifinale şi au scăpat de adversarul istoric, Brazilia. Argentina şi Olanda au propus lecţii diferite de pragmatism. În prima repriză pragmatismul argentinian a funcţionat mai bine, având în Messi un maestru de ceremonii foarte bun. Finalul timpului regulamentar a fost însă al olandezilor.

Molina a înscris din pasa lui Messi în minutul 35, fapt ce i-a obligat pe olandezi să schimbe registrul tactic. De aici şi plusul în ceea ce priveşte posesia, după prima jumătate batavii având 57%.

Încercând doar contrele, Argentina a reuşit să obţină un penalty, transformat de Messi. Era clar că sud-americanii vor face pasul înapoi pentru a conserva avantajul. Nu le-a ieşit. Wouter Weghorst a redus din diferenţă şi a aprins finalul meciului. Puţin a lipsit să asistăm la o bătaie generală după o serie de gesturi nesportive începute de argentineieni şi continuate de olandezi. Spiritele s-au calmat şi nimeni nu a văzut roşu în faţa ochilor. Nu s-a calmat jocul şi Olanda a înscris în prelungirile, prelungirilor ( tot Weghorst) dintr-o lovitură liberă obţinută în urma unui fault prostesc. Începând de acum, argentinienii vor şti şi ei că 2-0 este cel mai periculos scor.

În prelungiri echipele păreau cu gândul la penalty-uri şi la răfuieli mai vechi sau mai noi. Marile ocazii au aparţinut Argentinei, dar de fiecare dată a existat un cap, picior, umăr salvator şi chiar şi o bară.

Loviturile de la 11 metri au făcut diferenţa, iar Argentina a gestionat mai bine momentul.