Primul duel sută la sută european din această fază a competiţiei a adus faţă în faţă două echipe, Polonia şi Franţa, cu stiluri de joc diferite, rigoare şi forţă contra viteză şi tehnicitate.

Campioana Mondială pleca la luptă din postura de favorită clară. Cu o line ofensivă de senzaţie Griezmann, Dembele, Giroud, Mbappe, francezii şi-au creat o mulţime de ocazii, dar portarul polonez Szczesny (printre cei mai buni de la acest turneu) a reuşit câteva parade de senzaţie.

Replica Poloniei a fost una peste aşteptări, cu două ocazii uriaşe de gol, evoluţia fiind cu mult peste aceea din meciul cu Argentina (0-2). Cu toate acestea, nu au reuşit să intre la cabine măcar cu un scor egal, o combinaţie Mbappe - Giroud, finalizată de ultimul, producând deschiderea scorului (minutul 44).

Chiar dacă lucrurile trebuiau să stea invers, în partea a doua pe acceleraţie a apăsat echipa care avea avantaj. Giroud a marcat cu o "foarfecă" superbă, dar reuşita nu a fost validată, anterior execuţiei existase un fault la portar. Mbappe a ţinut cu orice preţ să iasă în evidenţă şi i-a ieşit, abia după ce a înţeles că plimbatul excesiv al balonului se dovedeşte contraproductiv, mult mai util fiind să te pui la dispoziţia colegilor. Unul dintre ei, Dembele, l-a servit ireproşabil şi Mbappe s-a remarcat ... cu un prim gol (minutul 74). A mai fost servit şi la finalul timpului regulamentar şi a pus din nou mingea în vinclu pentru un 3-0 sec. Franţa şi-a demonstrat, din nou, forţa ofensivă şi a făcut uitat accidentul cu Tunisia. Lewandowski a avut parte de o ieşire onorabilă din scenă, înscriind în prelungiri din penalty.

Finalul de meci a găsit ambele echipe împăcate, una cu calificarea, cealaltă cu eliminarea.