Dan Nicolaie

Organizatorii Cupei Mondiale din Qatar ne acoperă cu respect când anunţă numărul de spectatori de la meciuri. Că mint pe faţă e una, dar că neagă şi logica e cu totul alta. Astfel, la un meci la care orice telespectator din Chile sau Mongolia observă că sunt numeroase locuri neocupate în tribune şi stadionul, să zicem, are 80.000 de locuri, ei raportează 82.735 de spectatori.

Pentru lumea vestică este un şoc. Pentru noi, cei care am prins aripa caldă a comunismului întinsă peste ţară este o normalitate. De neuitat sunt toamnele în care recoltele la porumb atingeau noi recorduri, dar la fel stăteau lucrurile şi la producţia de cărbune, oţel, beţe de chibrit, covoare de iută şi gogoşi cu gem. Totul era o goană după recorduri. Se muncea mult şi bine, pământul rodea într-o disperare, albinele gâfâiau cărând polen şi producând miere, sperând, că dacă nu se poate direct să devină membre de partid, măcar şoimi ai patriei să ajungă. Celebră este o glumă cu un om al muncii care se angajează cu înflăcărre patriotică să muncească pe brânci şi să îndeplinească planul cincinal înainte de termen...în şapte sau cel mult opt ani. Da, nostalgia e puternică şi şansele să fiu urechiat la secţiunea comentarii sunt foarte mari, dar cum nu uit raportările, nu pot să uit nici faptul că în ţara recordurilor la tot, tremuram de frig şi foame la lumina lămpii (pentru că energia era raţionalizată). Nu vă grăbiţi să loviţi, corect, chiar eu am scris, nici acum nu îmi este prea cald în vila încastrată la etajul 7 al unui bloc construit în anii 70.

Boala asta a raportărilor festiviste atinge orice regim autoritarist, e un semn, ca o eczemă care îţi apare în frunte şi pe care nu o poţi ascunde. Rămâne cum am stabilit, ţării cât mai mult petrol, stadioanelor cât mai mulţi spectatori, şi, să ne ierte emirul, recordurile de oameni în tribune la o Cupă Mondială pot fi depăşite şi după încheierea turneului final. Dacă tot au tocat miliarde pe stadioane care urmează să fie demontate anul viitor, măcar nişte recorduri să bată. Sfat, când e să te faci de râs e bine să o faci în stil mare, deci, dacă stadionul are 80.000 de locuri e păcat să anunţi doar 82.735 de spectatori, spune 600.953, ca să fie treaba treabă.