Turneul final al Cupei Mondiale scoate în continuare miliarde bune de euro din "visteria" autorităţilor din Qatar. Stadioane, hoteluri, şosele, aeroporturi au fost construite, de multe ori de la zero. Qatarul a inaugurat săptămâna trecută o amplă extindere a principalului său aeroport internaţional, în timp ce şeful companiei aeriene naţionale a reacţionat la "zvonurile" potrivit cărora ţara ar putea să nu facă faţă fluxului de vizitatori pentru Cupa Mondială de fotbal 2022. Lucrări de miliarde de dolari au permis mărirea capacităţii de primire a aeroportului internaţional Hamad de la 40 la 58 de milioane de pasageri pe an, a declarat Akbar Al-Baker, şeful companiei Qatar Airways, într-o conferinţă de presă. Proiectul a fost inaugurat cu zece zile înainte de lovitura de start a Mondialului 2022, care ar urma să atragă peste un milion de vizitatori în cea mai mică ţară ce a găzduit vreodată acest eveniment. Pentru a reduce presiunea, Qatarul a redeschis vechiul aeroport internaţional din Doha. Qatar Airways a renunţat de asemenea la 18 destinaţii din programul său, pentru a creşte numărul de zboruri care deservesc principalele pieţe ale Cupei Mondiale şi pentru a permite altor companii aeriene să opereze zboruri charter.

Al-Baker a respins criticile aduse capacităţii ţării sale de a gestiona situaţia. "Au fost mereu zvonuri", a declarat el, menţionând că "sistemele şi inovaţiile" introduse pentru Cupa Mondială au fost testate. "Ne-am asigurat că zborurile suplimentare şi cursele charter respectă capacitatea maximă pe oră a fiecăruia dintre cele două aeroporturi. Prin urmare, suntem foarte bine poziţionaţi pentru a face faţă acestui aflux foarte mare de pasageri", a spus Al-Baker. Acest proiect arată că s-au înşelat cei care s-au îndoit de capacitatea Qatarului de a organiza Cupa Mondială, a spus Al-Baker, care a acuzat "adversarii" Qatarului că sunt la originea "unei campanii mediatice negative" împotriva ţării sale. În interiorul terminalului există acum o grădină tropicală cu peste 300 de copaci diferiţi şi 25.000 de plante din întreaga lume. O nouă etapă de extindere este programată să înceapă în ianuarie, având ca scop creşterea capacităţii aeroportului la peste 70 de milioane de pasageri pe an.

Pe de altă parte, zboruri charter directe vor permite suporterilor israelieni şi palestinieni să ajungă în Qatar în timpul Cupei Mondiale. Aceste zboruri vor opera "temporar" între Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv şi Aeroportul Internaţional Hamad din Doha, chiar dacă Israelul şi Qatarul nu întreţin relaţii diplomatice. În timp ce accesul rezidenţilor din teritoriile palestiniene este sever restricţionat în mod obişnuit, comunicatul FIFA precizează doar că aceste zboruri vor fi "supuse reglementărilor de securitate şi capacităţilor operaţionale israeliene". Detalii vor fi oferite "în timp util". Pasagerii vor trebui să dispună, aşa cum este regula pentru toţi suporterii, de bilete de meci şi de un card Hayya, care serveşte drept viză. Peste 10.000 de suporteri israelieni şi palestinieni au bilete, potrivit unor surse diplomatice. Aceste zboruri vor fi închiriate de o companie aeriană al cărei nume nu a fost dezvăluit, care "are deja drepturi de aterizare în Qatar", se arată în comunicat. Serviciile consulare pentru cetăţenii israelieni vor fi furnizate "în coordonare cu Ministerul israelian al Afacerilor Externe printr-o companie privată specializată în călătorii internaţionale". Palestinienii vor avea acces la serviciile ambasadei lor din Doha. În virtutea angajamentelor sale de ţară gazdă a Cupei Mondiale, Qatarul nu le putea refuza suporterilor dintr-o ţară accesul, iar discuţiile s-au desfăşurat luni de zile, vizând mai ales prezenţa palestinienilor la bordul acestor zboruri, potrivit unei surse care cunoaşte negocierile. Emiratul din Golf a avertizat de asemenea că acest acord ar putea fi anulat în caz de "'escaladare" la Ierusalim, Gaza sau în Cisiordania, a adăugat această sursă. Acest acord "nu trebuie politizat", a comentat un reprezentant al emiratului. "Poziţia noastră cu privire la normalizare (a relaţiilor cu Israelul - n. r.) nu s-a schimbat. Poziţia Qatarului rămâne strâns legată de soluţionarea chestiunii palestiniene", a adăugat el. "Este o veste excelentă pentru iubitorii fotbalului şi pentru toţi israelienii", obţinută după "o muncă asiduă de multe luni", a declarat premierul israelian Yair Lapid, fără să-i menţioneze pe suporterii palestinieni. Aproximativ 30.000 de suporteri israelieni urmează să asiste la meciurile Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, într-o ţară arabă ostilă politic Israelului, scrie agenţia EFE.

"Vă daţi seama cât de nebuni suntem că vom călători într-o ţară inamică pentru a urmări un turneu de fotbal?", se arată într-un mesaj în ebraică al unui grup de pe Facebook numit World Cup 2022 Official Group. Comentariul este unul dintre sutele postate în fiecare zi pe acest grup de 9.000 de membri, creat pentru a oferi o reţea de sprijin pentru israelienii care călătoresc la Doha pentru a urmări fotbalul de top pe care nu îl au în ţara lor, a cărei echipă naţională nu a mai participat la o Cupă Mondială din 1970.

Amit Kaminsky, un tânăr de 25 de ani din Tel Aviv, va călători în ţara din Golf în ciuda dezaprobării familiei sale: "Este adevărat că vor fi oameni din Iran, Arabia Saudită şi ţări arabe vecine cu Qatarul. Probabil că sunt mulţi dintre ei, dar vom încerca să nu purtăm simboluri iudaice sau israeliene, să nu vorbim în ebraică pe străzi şi să păstrăm un profil discret". În grupul de pe Facebook, Amit a găsit nu doar o reţea de ajutor reciproc, ci şi nenumărate sfaturi despre cum să te comporţi în Qatar, cum să fii în siguranţă şi ce să faci în caz de urgenţă, având în vedere că nu există relaţii diplomatice între cele două ţări. Cu privire la această problemă, deşi Ministerul israelian de Externe nu a anunţat oficial, presa locală confirmă că va exista o prezenţă consulară în Qatar, pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de asistenţă. Această reprezentare va dura doar pe perioada turneului, după care Qatarul va impune din nou veto-ul israelienilor, pe care l-a ridicat temporar, cu ocazia Cupei Mondiale. "Qatarul este o ţară dificilă pentru Israel, deoarece are legături cu mai multe grupuri, precum talibanii şi Hamas (mişcarea islamistă palestiniană), pe lângă Iran", a declarat Yoel Guzansky, cercetător la Institutul pentru Studii de Securitate Naţională din Israel. Cu toate acestea, adaugă Guzansky, ambele ţări menţin contacte frecvente şi relaţii informale, pentru care crede că vor coopera în vederea menţinerii securităţii suporterilor israelieni.