Cupa Mondială poate reprezenta un moment de "respiro" pentru anumite categorii de cetăţeni din Qatar, stat unde regulile sunt destul de stricte, ca să nu le definim în alt mod. Serviciile de sănătate din Qatar nu le vor întreba pe femeile care au nevoie de tratament medical în timpul Cupei Mondiale de fotbal din 2022 dacă sunt "căsătorite sau nu", într-o ţară în care sexul în afara căsătoriei este interzis, au anunţat organizatorii. Un stat conservator din Golf, emiratul va găzdui prima Cupă Mondială din Orientul Mijlociu, între 20 noiembrie şi 18 decembrie, în condiţiile în care legile sale restrictive privind femeile sau homosexualii sunt adesea denunţate de organizaţiile pentru drepturile omului. "Oamenii nu vor fi întrebaţi dacă sunt căsătoriţi sau nu sau despre sexul, naţionalitatea sau religia lor", a declarat purtătorul de cuvânt responsabil cu problemele de sănătate din cadrul comitetului de organizare, Youssef Al-Maslamani, într-o conferinţă de presă la Doha. "Îi vom întreba despre starea lor de sănătate şi nu despre situaţia lor personală", a adăugat el, răspunzând unei întrebări despre acest subiect. Conform legilor din Qatar, sexul în afara căsătoriei se pedepseşte cu până la şapte ani de închisoare. Cu toate acestea, acest tip de sancţiune nu a fost aplicat recent, potrivit unor ONG-uri. În sfaturile lor pentru călători, unele ambasade le recomandă femeilor însărcinate să aibă un certificat de căsătorie în cazul în care au nevoie de îngrijiri medicale în timp ce se află în Qatar. În octombrie 2020, pasagere de pe zece zboruri ale companiei Qatar Airways, printre care 13 australience, s-au plâns de examenele ginecologice care le-au fost impuse pentru a găsi mama unui nou-născut abandonat în toaletele aeroportului din capitala Doha. Organizatorii Cupei Mondiale au mai anunţat săptămâna trecută că din 2 decembrie nu va mai fi necesar un bilet de meci pentru a intra în ţară. În schimb, va fi în continuare obligatorie înregistrarea online pentru a obţine un card Hayya, care serveşte drept viză de la 1 noiembrie. De asemenea, vor trebui plătite taxe de 500 de riali qatarieni (140 de euro), cu excepţia copiilor sub 12 ani. Înainte de 2 decembrie, fiecare spectator poate intra în Qatar însoţit de maximum trei invitaţi care trebuie să plătească o taxă de intrare la acelaşi preţ.

Pe de altă parte, mai multe ONG-uri au anunţat că au sesizat autorităţile de reglementare în publicitate din mai multe ţări europene, ele considerând că este o "reclamă înşelătoare" afirmaţia organizatorilor Cupei Mondiale de fotbal din Qatar că turneul va fi neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. În Franţa, organizaţia Notre Affaire a Tous a sesizat Juriul de etică în publicitate pentru "greenwashing" (dezinformare ecologică), vizată fiind FIFA. Acest juriu este însărcinat să decidă cu privire la conformitatea publicităţii cu regulile etice ale profesiei. "Plângeri asemănătoare pentru reclamă înşelătoare au fost depuse în Regatul Unit, în Elveţia, Belgia şi Olanda pentru a contesta afirmaţiile despre neutralitatea emisiilor de carbon în legătură cu organizarea Cupei Mondiale din Qatar", a indicat acest ONG. Aceste sesizări se bazează pe activitatea Carbon Market Watch, care a criticat într-un raport metodologia FIFA pentru a susţine că va exista neutralitatea emisiilor de carbon la CM 2022. Potrivit acestei surse, evaluarea emisiilor de gaze cu efect de seră este incompletă, mai ales pentru construcţia stadioanelor, mecanismele de compensare a carbonului prevăzute nefiind solide. "Sincer, cine poate să creadă că a construi stadioane cu aer condiţionat în mijlocul deşertului poate fi neutru în carbon? Iubitorii fotbalului trebuie să se poată bucura de sportul lor fără a fi ţinuţi ostatici de alegerile dramatice ale FIFA", a comentat Jeremie Suissa, director general al Notre Affaire a Tous. În paralel, jucători şi jucătoare de fotbal au publicat o scrisoare deschisă prin care cer FIFA să renunţe la afirmaţia privind neutralitatea carbonului, să abordeze problema emisiilor de CO2 şi să recurgă la compensarea carbonului doar ca ultimă soluţie.

Un nou set de acuzaţii

Oficiali de cel mai înalt nivel din cadrul Federaţia Internaţionale de Fotbal (FIFA) ar fi fost spionaţi cel puţin nouă ani de Qatar, cu scopul de a se garanta desfăşurarea în această ţară arabă a Cupei Mondiale, se arată într-un reportaj de investigaţie difuzat de televiziunea elveţiană. Reportajul, realizat de postul public SRF, asigură că emirul Qatarului, Tamin bin Hamad Al Thani, a fost implicat direct în operaţiunea de spionaj, ordonându-le unor foşti spioni ai CIA să obţină liste detaliate de apeluri şi mesaje de la membrii Comitetului Executiv al FIFA. Este posibil ca operaţiunea să fi fost iniţial îndreptată împotriva candidaturilor rivale ale Qatarului la organizarea Cupei Mondiale din 2022 (SUA, Japonia, Australia şi Coreea de Sud) şi, ulterior, pentru a reduce la tăcere vocile critice faţă de alegerea ţării din Golf, pentru presupusele abuzuri în ceea ce priveşte drepturile muncii şi drepturile omului. Potrivit SRF, Qatarul a folosit pentru acest spionaj firma americană Global Risk Advisors, formată din foşti colaboratori ai serviciilor secrete americane şi condusă de fostul spion CIA, Kevin Chalker. Aproximativ 66 de agenţi ar fi participat la această reţea pe cinci continente, în cadrul unui acord între Qatar şi firma de securitate, care ar fi fost negociat la Zurich, oraşul în care se află sediul FIFA, şi care ar putea costa 387 de milioane de dolari, tot conform televiziunii publice elveţiene. Autorităţile din Qatar nu au răspuns la aceste acuzaţii, deşi emirul Al Thani a denunţat o campanie de defăimare împotriva ţării sale, în ultima linie dreaptă înaintea startului Cupei Mondiale, prima din istorie găzduită de o naţiune arabă. La rândul său, Parchetul din Zurich, conştient de posibilul spionaj încă din 2012, a decis să nu deschidă anchete şi a închis definitiv posibilul dosar în 2020, invocând lipsa de probe.

Reguli locale relaxate în perioada Cupei Mondiale

.................................................

Ajutor refuzat

Qatarul a respins apelurile unor ONG-uri de a înfiinţa un fond de ajutorare pentru familiile muncitorilor migranţi care au murit sau au fost răniţi în lucrările de amenajare a stadioanelor ce vor găzdui meciuri la turneul final al Cupei Mondiale. Într-un interviu exclusiv, Ali Ben Samikh Al-Marri califică aceste apeluri din partea ONG-urilor doar ca o "lovitură de imagine". Human Rights Watch şi Amnesty International conduc campania pentru a obţine despăgubiri pentru lucrătorii care au suferit "abuzuri" (decese, accidente, salarii neplătite etc.) din partea organului de conducere al fotbalului mondial, FIFA, şi a ţării gazdă. "Fiecare deces este o tragedie (dar) nu avem criterii pentru a constitui acest fond. Unde sunt victimele, aveţi numele lor?", a spus ministrul din Qatar. El a amintit că ţara sa a înfiinţat un fond de compensare în 2018 pentru lucrătorii care nu îşi primesc salariul, propunând cifra de 320 de milioane de euro plătită doar în 2022. "Dacă o persoană cu dreptul la despăgubiri nu le-a primit, lăsaţi-o să se prezinte ea singură şi noi o vom ajuta", a spus acesta. Ali Ben Samikh Al-Marri a fost de părere că mai multe ONG-uri şi ţări încearcă să discrediteze Qatarul cu afirmaţii în mod deliberat înşelătoare.

Reguli locale relaxate în perioada Cupei Mondiale

Emirul Qatarului - Tamin bin Hamad Al Thani

(Sursă foto: wikipedia.org / Qatar Picture by Ahmad Thamer Al Kuwari)