Reporter: Filmul "În inima Naţionalei - Din vestiar până în Germania", a deschis o uşă pentru suporteri, credeţi că le poate deschide şi inimile?
Remus Achim: Judecând după reacţiile pe care oamenii le au la film, pot spune cu toată convingerea că da. Ce mi se pare, însă, mai interesant este că a deschis şi inimile celor care nu se declară suporteri înfocaţi ai echipei sau nici măcar fani ai fotbalului, iar aici cred că stă adevărata victorie a acestui documentar. Ne-am propus să facem oamenii din spatele echipei naţionale să "se lase văzuţi", iar cei din faţa ecranelor au răspuns cu multă emoţie.
Reporter: Propunerea realizării acestui documentar a venit dinspre FRF spre dumneavoastră. De ce credeţi că aţi fost ales?
Remus Achim: Privind retrospectiv, FRF şi-a asumat un risc alegându-mă. De ce spun asta? Pentru că eu, la începutul colaborării, nu eram un fan al fotbalului, încetasem de câţiva ani buni să urmăresc meciurile echipei şi acest sport în general şi nu mai eram la curent cu cele mai recente rezultate.
Însă cu perspectiva de acum, cred că doar aşa am putut obţine filmul pe care îl vedeţi astăzi în cinematografe. M-am alăturat echipei cu o curiozitate vie, fără (prea multe) idei preconcepute şi mi-am dat voie să fiu şi eu surprins de ceea ce descopăr. Iar asta se reflectă şi pe ecran.
Reporter: Filmul va mai sta "în picioare" după turneul final al EURO 2024 dacă tricolorii vor avea un parcurs mai puţin fericit?
Remus Achim: Îmi place să spun că "În inima naţionalei" nu este un film despre fotbal şi, cu atât mai puţin, nu este un film despre EURO 2024. Este, mai degrabă, o colecţie de poveşti incredibile despre valori, rezilienţă, autodepăşire, şi va avea propria ei viaţă, pentru că poate inspira mai departe multe generaţii viitoare, atât în sport, cât şi în viaţa de zi cu zi.
Reporter: Dintre jucători, pe care l-aţi recomanda pentru o carieră în cinematografie?
Remus Achim: M-au impresionat foarte mult toate poveştile, toţi oamenii din spatele lor, dedicarea lor absolută faţă de acest sport şi faţă de echipă. Mi-ar plăcea să îi revăd pe fiecare dintre ei pe marile ecrane, dar sunt în acelaşi timp convins că sufletul lor va rămâne mereu în lumea sportului. Sunt pur şi simplu făcuţi pentru asta.
Reporter: Există foarte multe clişee legate de fotbalişti, cum ar putea fi combătute eficient?
Remus Achim: Recunosc, şi eu aveam idei preconcepute, care au dispărut după primele discuţii cu echipa. E imposibil să rămâi cu aceste etichetări, odată ce îi descoperi cu adevărat. Prin acest film nu am căutat să le oferim tricolorilor justificări, ne-am dorit doar să redăm publicului circumstanţele de viaţă care i-au adus în acest punct, unul de succes dobândit prin multă muncă şi sacrificiu. Oricine face performanţă - fie că în sport, fie că în business sau artă - ştie bine despre ce vorbesc. Mi-aş dori ca oamenii să iasă din sala de cinema puţin mai curioşi, puţin mai empatici, puţin mai deschişi, atât faţă de echipa naţională de fotbal, cât şi faţă de oamenii din jurul lor.
Reporter: Fotbalul autohton mai are poveşti de oferit publicului larg?
Remus Achim: Nu cred că s-a oprit niciodată din a oferi poveşti şi lecţii. Trebuie doar să fim curioşi şi deschişi la ele.
Reporter: Acum cunoaşteţi foarte bine această echipă, credeţi că poate obţine un rezultat de excepţie în Germania?
Remus Achim: Cred în fiecare jucător în parte, dar cel mai tare cred în ei împreună. Le doresc să îşi găsească ritmul şi susţinerea de care au nevoie, iar aici suporterii joacă şi ei un rol important.
Reporter: Dacă România ajunge în finala EURO, mai faceţi o continuare?
Remus Achim: Spuneam la începutul interviului că eu nu văd "În inima naţionalei" ca fiind un film despre EURO 2024, aşa că tind să răspund că nu. Însă, mai spuneam şi că fotbalul românesc are şi va avea întotdeauna poveşti de spus, iar mie mi-ar plăcea să mai fiu parte din acest proces şi în viitor.
Reporter: Cine va câştiga EURO 2024? Dar festivalul de la Cannes? (n.r. interviul a fost realizat înainte de finalul festivalului)
Remus Achim: E greu de spus cine va câştiga turneul final. Eu mi-aş dori foarte mult ca echipa noastră naţională să ne surprindă precum Grecia în 2004 sau Danemarca în 1992. Cât despre film, la 45 de ani de la câştigarea unui Palme d'or pentru Apocalypse Now, Francis Ford Coppola se întoarce la Cannes cu un film testament, Megalopolis. Cred că este favoritul de anul acesta.
Reporter: Ne puteţi recomanda un film, inspirat din sport, care v-a impresionat?
Remus Achim: Any Given Sunday - regizat de Oliver Stone şi cu o distribuţie impresionantă, Al Pacino, Jamie Foxx, Cameron Diaz, LL Cool J. Este un film impresionant şi oferă spectatorului o experienţă plăcută, un inside în lumea performanţei. Dar şi producţiile de pe Netflix - Drive To Survive sau Break Point - sunt poveşti bune de urmărit şi care inspiră. Totuşi, recomandarea mea pentru noi toţi, cei din România, este "În inima Naţionalei" - indiferent de vârstă, dar mai ales pentru cei tineri! Este un film care dă încredere, curaj şi chiar avem nevoie.
Reporter: Vă mulţumim!