Cu 12 zile înainte de începerea Campionatului Mondial de Fotbal organizat de FIFA în Brazilia, New York Times a publicat detalii despre posibile meciuri "aranjate" în perioada disputării ultimului campionat, din Africa de Sud, iar în ziua următoare, the Sunday Times şi The Guardian au publicat cele mai recente rapoarte privind corupţia în oferta Qatar de a găzdui Campionatul Mondial de Fotbal din 2022, transmite Reuters.

Raportul combină aparentele tehnici-amator de investigaţie penală cu metode sofisticate şi cu extinderea globală ce emană dintr-o companie din Singapore. Raportul investighează 15 meciuri iar concluziile sunt destul de directe: "Meciurile listate erau aranjate? Măsurând balanţa probabilităţilor, da!". Spre exemplu, în ziua meciului dintre Africa de Sud şi Guatemala de dinaintea Campionatului din 2010, un arbitru de la meci a depus 100.000 de dolari sub formă de bancnote de 100 de dolari într-o bancă din Africa de Sud.

Potrivit analiştilor New York Times, arbitrul a avut o performanţă îndoielnică: "Chiar şi în faţa unui suporter amator, deciziile acestuia au fost suspecte - a fluierat pentru două penaltiuri rezultate din henţ, chiar dacă mingea nu s-a apropiat de mâinile jucătorilor".

Articolul întocmit de New York Times vine ca urmare a câtorva rapoarte la nivel înalt care privesc aranjarea de meciuri. La începutul acetui an, o persoană care a aranjat astfel de meciuri a declarat că sprijinul său financiar a permis echipelor Nigeriei şi Honduras să se califice la ultimul Campionat Mondial. În 2013, Europol a dat detalii despre suspiciuni privind mai mult de 380 de meciuri cu echipe de club. Printre acelea, au existat meciuri din Liga Campionilor, competiţia inter-cluburi de cel mai înalt nivel din Europa.

Investigaţia Sunday Times arată că nu numai meciurile sunt aranjate, deciziile privind locaţiile fiind luate în considerare. Folosind milioane de documente "scurse" de către un oficial FIFA, publicaţia britanică The Guardian transmite că Mohammed bin Hammam, membru executiv de comitet FIFA şi executiv pe construcţii în Qatar, a plătit 5 milioane dolari bani gheaţă drept mită pentru a asigura că ţara sa câştigă la candidatura pentru găzduirea Cupei Mondiale din 2022.

Fotbalul este un sport de climă temperată şi de iarnă, astfel ideea de a ţine un turneu de vară într-o locaţie unde temperaturile de 50 de grade sunt normale a părut întotdeauna ciudat. Acuma se pare că evenimentul fotbalistic din Qatar se va ţine iarna. Sau, pur şi simplu, va fi mutată într-o altă locaţie datorită corupţiei şi condiţiilor dure de muncă.

Răspunsul FIFA la cele două publicaţii are doar 52 de cuvinte şi nu adresează esenţa raportului.

Fotbalul este o afacere globală masivă. Se aşteapă ca FIFA, care are sediul în Elveţia, să obţină venituri de 4 miliarde de dolari în acest sezon de Cupă Mondială din contracte de televizare, sponsorizări şi vânzări din bilete. Fotbalul inter-cluburi este o afacere şi mai mare, cu venituri care vin în mare parte din drepturile de televizare. Pariurile în acest sport sunt la un nivel necunoscut de mare. O estimare încadrează veniturile mai mari, atât cele legale cât şi cele ilegale, între 500 miliarde şi 700 miliarde de dolari pe an. Stimulentele sunt mult prea denaturate pentru a se sfârşi într-o bună administrare. Cu atâţia bani la mijloc şi cu puţină supraveghere sau responsabilitate, conduita defectuoasă nu ar trebui să ne surprindă.