Federaţia Internaţională de Fotbal a reuşit să creeze mecanismul perfect pentru a-şi maximiza câştigurile de pe urma turneelor finale ale Campionatului Mondial de Fotbal. Atenţia la detalii este atât de mare încât s-a ajuns la situaţii comico-absurde, când inclusiv chiloţii jucătorilor sunt luaţi la control, în acest moment existând o anchetă care îl vizează pe Neymar.
Dincolo de aspectul sportiv, mondialul brazilian este un succes enorm pentru forul mondial. Nu la fel stau lucrurile şi pentru guvernul brazilian, care a investit miliarde de dolari în organizare, dar în ceea ce îi priveşte îşi asumaseră pierderile încă de la depunerea candidaturii. Jerome Valcke, secretarul general FIFA, anunţa la sfârşitul anului trecut că există estimări care indică faptul că forul fotbalistic mondial va încasa în jur de 4 miliarde de dolari după CM 2014, peste 60% din sumă fiind asigurată de vânzarea drepturilor de transmisie TV, restul venind din activităţi de marketing. De pe urma încăsărilor, cele mai mari din istoria mondialelor, vor beneficia şi cele 32 de echipe calificate, premiile totale care vor ajunge la aceste formaţii sunt de 575.000.000 dolari. Evident cea mai mare sumă, 36.000.000 dolari, va fi încasată de viitoarea Campioană Mondială, cu 4.000.000 de dolari mai mult decât a luat Spania după ce a cucerit trofeul în Africa de Sud. Echipa care va pierde finala se va consola cu 26.500.000 dolari, locul trei va primi 21.500.000 dolari, iar locul patru 19.500.000 dolari. Sumele obţinute din activităţile de marketing au crescut de la un mondial la altul şi sunt speranţe şi sunt şanse ca estimările FIFA să fie chiar depăşite. În ultimii şase ani forul condus de Sepp Blatter a înregistrat de fiecare dată profit. În 2008 profitul a fost de 184.000.000 dolari, în 2009 - 196.000.000 dolari, 2010 - 202.000.000 milioane de dolari, din 2011 înregistrându-se un uşor recul, 2012 fiind cel mai slab an din acest punct de vedere, cu un profit de 89.000.000 dolari.
La o primă vedere afacerea este una ideală, din care toată lumea are de câştigat. În realitate nu toată lumea este de acord cu practicile FIFA, care este acuzată că pune bazele unei dictaturi fotbalistice, existând numeroase acuze de corupţie. Chiar dacă nu se bucură de cea mai bună reputaţie, Maradona, fostul mare fotbalist, are meritul că din când în când trage semnale de alarmă, exprimându-se foarte contondent la adresa FIFA: "Multinaţionala FIFA este o putere murdară. Câştigă 4 miliarde de dolari şi nu premiază campioana decât cu 35 de milioane. Ce diferenţă uluitoare! Blatter a devorat fotbalul. După tot scandalul de corupţie cu atribuirea Mondialului din 2022 ar trebui să se ascundă în baie şi să nu mai iasă de acolo. Bill Gates munceşte să câştige banii, însă Blatter nu face absolut nimic şi bagă în buzunar patru miliarde".
Pentru a proteja interesele sponsorilor, care virează sume uriaşe în visteria FIFA, forul mondial a devenit excesiv de atent la amănunte, inclusiv în timpul transmisiilor TV, când imaginile din tribune sunt atent selectate, pentru ca hainele spectatorilor să nu conţină logo-urile unor firme, altele decât cele agreate. De altfel chiar în aceste zile are loc o anchetă legată de ... lenjeria intimă a lui Neymar. După meciul cu Camerun, jucătorul a rămas la bustul gol în urma schimbului tradiţional de tricouri, şi cum şortul era puţin lăsat în jos, la TV s-au văzut cam 3-4 centimetri din chiloţii vedetei braziliene. Imediat a fost demarată o investigaţie pentru a se stabili dacă jucătorul purta lenjerie de la o firmă care nu se regăseşte printre sponsorii FIFA şi dacă şi-a expus cu bună ştiinţă lenjeria care conţinea culorile steagului naţional. Cum Neymar este recidivist în materie de chiloţi, o problemă similară s-a înregistrat după un meci din Liga Campionilor, desfăşurat în această primăvară, ancheta este una foarte serioasă. La Euro 2012 atacantul danez Nicklas Bendtner a fost amendat cu 100.000 de euro pentru că şi-a ridicat tricoul pentru ca logo-ul unei firme de pariuri inscripţionat pe banda superioară a chiloţilor să poată fi vizibil. Foarte atentă la amănunte, FIFA riscă să denatureze complet spiritul acestui joc.