Punctele de atracţie, dar şi de maximă audienţă, ale anului viitor sunt fără îndoială Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci (Rusia) şi Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia. Cele două mega-competiţii sportive atrag atenţia a miliarde de oameni, dar din păcate devin şi ţinta grupărilor care nu sunt de acord cu diverse chestiuni politico-economico-sociale. În mod evident, pericolul atacurilor teroriste este mult mai mare în ceea ce priveşte Olimpiada albă din Rusia. În ceea ce priveşte competiţia care va avea loc în Brazilia, nemulţumirile sociale care "explodează" tot mai des în stradă şi în care un rol important este jucat de galeriile echipelor de fotbal locale reprezintă principala problemă.

La sfârşitul anului trecut două atentate petrecute în oraşul Volgograd au zguduit Rusia. Zece persoane au murit în urma unei explozii produse într-un troleibuz, iar alte 17 au decedat în urma unui atentat sinucigaş petrecut într-o gară, alte zeci de oameni aflându-se în stare gravă din cauza rănilor. Imediat, preşedintele Vladimir Putin a ordonat sporirea măsurilor de securitate în toată Rusia, mai ales că Jocurile Olimpice bat la uşă, zeci de mii de turişti urmând să ia cu asalt zona Soci. De altfel, conform purtătorului de cuvânt al preşedinţiei ruse : "În zilele următoare, preşedintele va examina toate bazele şi va verifica din nou pregătirile în vederea deschiderii Jocurilor Olimpice şi Paralimpice". Putin este însoţit la Soci de actualul premier Dmitri Medvedev, cei doi dorind să ofere un semnal legat de siguranţa zonei. Imediat după atentate, Statele Unite au propus o "cooperare mai strânsă" cu Rusia pentru garantarea securităţii Jocurilor Olimpice. Anunţul a fost făcut de Caitlin Hayden, purtătorul de cuvânt al Consiliului american pentru Securitatea Naţională: "Administraţia americană a propus Guvernului rus susţinerea deplină pentru configurarea dispozitivului de securitate în vederea Jocurilor Olimpice de la Soci; noi suntem favorabili unei cooperări mai strânse pentru garantarea securităţii atleţilor, spectatorilor şi altor participanţi".

Din păcate, realitatea ne demonstrează că forţele aramate au început să joace un rol foarte important în desfăşurarea marilor competiţii sportive. Pare o contradicţie, dar lucrurile chiar aşa stau, nişte jocuri Olimpice, care celebrează pacea sunt păzite mai nou cu arma în mână. Aşa s-au petrecut lucrurile la JO de vara de la Londra, din 2012, şi acesta este planul şi pentru JO de iarnă de la Soci, din 2014. Pe lângă celelalte măsuri organizatorice, asigurarea securităţii unei competiţii a devenit o chestiune primordială. Armata rusă va participa la operaţiunile de securitate pentru pregătirile şi derularea Jocurilor Olimpice (7-23 februarie 2014), a declarat comandantul şef al forţelor terestre ruse, generalul Vladimir Cirkin. Ameninţarea este una reală având în vedere că liderul rebeliunii islamiste din Caucazul rus, Doku Umarov, a făcut apel anul trecut la "împiedicarea prin toate mijloacele" a organizării JO la Soci, un eveniment drag preşedintelui rus Vladimir Putin. Alături de forţele armate, aproximativ 37.000 de poliţişti vor fi mobilizaţi pentru a asigura securitatea JO, a declarat ministrul rus de Interne, Vladimir Kolokolţev. Forţele de ordine vor fi prezente în număr record. La Londra, din cauza ameninţărilor organizaţiilor teroriste, în frunte cu Al-Qaida, costurile necesare asamblării unui sistem de securitate solid, cu tot ce implică acesta, s-au ridicat la peste 1,5 miliarde de euro. Dacă iniţial se miza pe 10.000 de oameni de securitate, ulterior oficialii britanici au dublat numărul agenţilor, iar Ministerul Apărării a pus la dispoziţie 3000 de soldaţi activi şi alţi 2000 de soldaţi în rezervă. În Rusia, din cauza problemelor din zonă sistemul de securitate va fi unul fără precedent.

Pe de altă parte, un alt eveniment sportiv major care va avea loc anul acesta, Campionatul Mondial de fotbal din Brazilia, va mobiliza forţe de securitate enorme. Aici, pericolul vine din interior, populaţia nemulţumită de măsurile guvernului demonstrând pe străzile marilor oraşe la fiecare eveniment internaţional găzduit de această ţară din ultimele luni. Milioanele de oameni au ieşit în stradă în Brazilia în perioada Cupei Confederaţiilor la fotbal, care a avut loc vara trecută, fapt ce l-a determinat pe preşedintele FIFA Joseph Blatter să convoace mai multe reuniuni cu comitetul de organizare pentru a se asigura că nu vor fi probleme pe perioada desfăşurării turneului final. Specialiştii susţin că din punct de vedere turistic competiţia din 2014 nu mai poate reprezenta o provocare atât timp cât pe străzile marilor oraşe braziliene oamenii s-au tot confruntat violent cu forţele de ordine.

Miliarde de euro sau dolari sunt cheltuite pentru organizarea acestor mega-competiţii sportive, iar mai nou alte miliarde sunt investite în asigurarea securităţii sportivilor şi turiştilor. Anul 2014 este crucial pentru viitorul acestui gen de competiţii mamut, o eventuală breşă în sistemul de securitate putând să ducă la evenimente care ar avea efecte greu de calculat din punct de vedere al imaginii şi încrederii oamenilor în capacitatea de protecţie a statelor în faţa terorismului.