Fotbalul spaniol este pe cale să impună o dominaţie fără precedent la nivel mondial. Este interesant că rezultatele excepţionale obţinute de spanioli atât la echipa naţională, cât şi la nivel de club au început să apară odată cu instalarea crizei economice.

În această săptămână, formaţia spaniolă de club FC Sevilla a câştigat Europa League, după ce a învins în urma executării loviturilor de departajare, scor 4-2, echipa portugheză Benfica Lisabona. Acesta este primul pas într-un an fotbalistic ce se anunţă excepţional pentru iberici. Trofeul Ligii Campionilor va lua drumul Madridului, în finală se întâlnesc Real Madrid şi Atletico Madrid, iar Supercupa Europei este tot o afacere spaniolă, FC Sevilla urmând să joace cu câştigătoarea Ligii. De altfel, formaţia din Sevilla este un exemplu că se pot obţine performanţe în timp rapid şi nu cu foarte mulţi bani. La începutul sezonului această echipă s-a reconstruit din temelii, transferând nu mai puţin de 14 jucători, şi în doar 10 luni noul lot a reuşit să aducă un trofeu pentru club. Valoarea totală a lotului formaţiei FC Sevilla este de 112.500.000 euro, conform transfermarkt.de, cea mai mare sumă de transfer fiind aceea a mijlocaşului Ivan Rakitic, 20.000.000 euro, care de altfel a fost desemnat şi omul finalei Europa League. Sumele sunt mici în comparaţie cu cele ale granzilor din Spania, spre exemplu lotul lui Real Madrid, una din cele mai scumpe cinci echipe din lume, valorează 571.000.000 euro, iar lotul celor de la Atletico Madrid valorează 282.000.000 euro.

În materie de fotbal la nivel de club lucrurile sunt tranşate, singurele emoţii sunt legate de echipa naţională. Din start trebuie precizat că la nivel de echipă naţională, în ultimii 6 ani Spania a câştigat tot ce se putea câştiga, Campionatul European (2008 şi 2012), Campionatul Mondial (2010). Nu mai miră pe nimeni că şi la actuala ediţie a CM campioana en titre este favorită. Lotul lărgit, de 30 de jucători, convocat de selecţionerul Vicente del Bosque este unul înţesat cu fotbalişti de mare valoare: portari - Iker Casillas (Real Madrid), Pepe Reina (Napoli), David de Gea (Manchester United); fundaşi - Sergio Ramos (Real Madrid), Gerard Pique (Barcelona), Raul Albiol (Napoli), Javi Martinez (Bayern Munchen), Juanfran (Atletico Madrido), Cesar Azpilicueta (Chelsea), Jordi Alba (Barcelona), Dani Carvajal (Real Madrid), Alberto Moreno (Sevilla); mijlocaşi - Xavi (Barcelona), Xabi Alonso (Real Madrid), Andres Iniesta (Barcelona), Koke (Atletico Madrid), Sergio Busquets (Barcelona), Santi Cazorla (Arsenal), Ander Iturraspe (Bilbao), Cesc Fabregas (Barcelona), Thiago Alcantara (Bayern Munchen), Juan Mata (Chelsea), David Silva (Manchester City), Jesus Navas (Manchester City); atacanţi - Pedro Rodriguez (Barcelona), Diego Costa (Atletico Madrid), David Villa (Atletico Madrid), Fernando Torres (Chelsea), Alvaro Negredo (Manchester City), Fernando Llorente (Juventus). Din punct de vedere al cifrelor Spania domină tot, inclusiv în ceea ce priveşte valoarea de piaţă a jucătorilor care alcătuiesc lotul lărgit: 751.000.000 euro. Doar Germania se mai apropie de această sumă colosală, cu un lot de 616.000.000 euro. În ciuda celor care în urmă cu câţiva ani vorbeau de o prăbuşire a fotbalului spaniol, "furia roja" pare din ce în ce mai greu de oprit.