Există zone ale lumii în care organizarea unei mari competiţii este privită cu mult mai multă încredere şi relaxare. Cupa Mondială de fotbal din 2022, care va avea loc în Qatar, se va disputa pe stadioane deschise la sută la sută din capacitatea lor, au anunţat organizatorii, în ciuda incertitudinilor legate de evoluţia pandemiei de coronavirus. "Qatarul a început să organizeze meciuri din Liga Campionilor Asiei fără suporteri. Apoi, în decembrie, capacitatea a fost crescută la 30, un procentaj care a fost păstrat şi pentru actuala Cupă Mondială a cluburilor şi sperăm să ajungem apoi la Cupa Mondială din 2022 cu o capacitate de 100%", a declarat Yasser Al-Jamal, preşedintele Biroului operaţiunilor comitetului însărcinat cu organizarea Mondialului de anul viitor.
Qatarul găzduieşte în prezent Cupa Mondială a cluburilor, într-un moment în care micul emirat din Golful Persic se confruntă cu o creştere a cazurilor de infectare şi a internărilor în spital. Potrivit lui Yasser Al-Jamal: "Există încredere în măsurile care sunt luate pe stadioane, în reţeaua de metrou, precum şi la intrările şi ieşirile de pe stadioane, pentru a menţine siguranţa tuturor. Am pus în aplicare mai mult măsuri de precauţie pentru a ne asigura că nivelul de 30% (de ocupare a tribunelor - n.red.) este adecvat". Partidele de la Mondialul cluburilor se dispută pe două dintre stadioanele care vor găzdui meciurile Cupei Mondiale din 2022. Qatarul a inaugurat până în prezent trei noi stadioane. Alte patru arene urmează să fie finalizate în curând. Două dintre stadioanele care nu au fost încă terminate, Al Thumama şi Ras Abu Abboud, ar putea fi utilizate cu ocazia Cupei Arabe a Naţiunilor, în luna decembrie, a indicat Al-Jamal, care a mai adăugat: "FIFA este cea care va decide, însă noi sperăm ca viitoarea Cupă Arabă să reprezinte o bună ocazie de a testa cele două stadioane". Organizatorii neagă informaţia potrivit căreia lucrările la stadioane au fost întârziate din cauza pandemiei.În repetate rânduri, Amnesty Internaţional, organizaţie pentru apărarea drepturilor omului, a susţinut că muncitorii care lucrează pe şantierele "mondialului" sunt obligaţi să trăiască în condiţii mizere şi să plătească taxe enorme de recrutare. Chiar au fost oferite informaţii că le sunt reţinuţi abuziv bani din salariu şi le sunt confiscate paşapoartele la sosirea în Qatar. Amnesty International acuză FIFA că nu a luat măsuri ca să împiedice organizarea turneului din 2022, deşi ştia problemele din această ţară. Pe de altă parte, Michael Garcia, fost procuror federal american a redactat în 2014 un raport detaliat privind condiţiile de atribuire a turneelor finale ale Cupei Mondiale din 2018 şi 2022, care conţine numeroase elemente explozive. Raportul lui Garcia a fost prezentat Comisiei de Etică a FIFA, dar nu a fost publicat la vremea respectivă, în ciuda solicitărilor autorului acestuia. La scurt timp FIFA a scos din culpă cele două ţări organizatoare, dar forul a fost zguduit de o anchetă, mai mulţi oficiali iind arestaţi şi condamnaţi pentru acte de corupţie.
Pe de altă parte, având în vedere sumele investite, pentru Qatar este foarte important ca la turneu arenele să fie deschise spectatorilor. Qatarul a cheltuit pentru acest turneu final aproximativ 200 de miliarde de dolari, cea mai mare sumă din istoria turneelor sportive.