Pentru gazdele turneului final al Campionatului European, Polonia şi Ucraina, veştile sunt tot mai proaste în ceea ce priveşte partea financiară a întregii afaceri. Investiţiile de miliarde sunt departe de a putea fi recuperate, de fapt acest lucru era ştiut din start, dar realitatea depăşeşte şi scenariile pesimiste. Dacă în Polonia numărul turiştilor s-a menţinut în cote acceptabile, în Ucraina aceştia au fost mult mai puţini decât prevedeau estimările iniţiale. Din nefericire, veştile proaste nu se opresc aici, eliminarea echipelor naţionale ale Poloniei şi Ucrainei încă din faza grupelor a făcut ca interesul "autohtonilor" pentru turneu să scadă des-tul de mult, fapt ce va reduce şi mai mult încasările.

Polonezii au investit în acest turneu final aproximativ 20 miliarde de euro, stadioane (4,5 miliarde euro), hoteluri, aeroporturi (1,8 miliarde euro) şi inclusiv în construcţia unor autostrăzi care nu au fost terminate în timp util. Conform calculelor specialiştilor, în cele trei săptămâni ale turneului final Polonia ar urma să încaseze 500 de milioane de euro. Pe termen mediu, investiţiile pentru Euro 2012, cele în infrastructură rutieră şi ferată, vor susţine creşterea economică a statului polonez. Ucrai-na a cheltuit 10,4 miliarde de euro în perioada 2008-2012 pentru Euro 2012. În cazul acestei ţări se estima ca turiştii să cheltuiască undeva spre 400 de milioane de euro, dar estimările au fost mult prea optimiste, suma urmând să fie cu aproximativ 40% mai mică.

Tocmai de aceea gazdele sperau ca rezultatele sportive să fie unele de excepţie, care să justifice oarecum uriaşul efort economic. Lucrurile au stat însă foarte prost şi din acest punct de vedere. În privinţa Poloniei, comentariile au fost mai puţine, calificarea fiind pierdută "pe propriile picioare", în cea mai uşoară grupă a turneului. Cu excepţia partidei cu Rusia, una de mare încărcătură, polonezii nu au reuşit să se ridice la nivelul aşteptărilor, remizând cu Grecia şi pierzând lamentabil cu Cehia. În schimb, ucrainienii sunt extrem de supăraţi, mai ales din cauza arbitrajului din partida cu Anglia, unde au avut un gol perfect valabil care ar fi putut schimba soarta calificării. Foarte vehement a fost selecţionerul Blohin: "Ce pot să mai spun sau să fac după o astfel de decizie a celor cinci arbitri, care s-au aflat pe teren şi nu au văzut. Mingea a intrat 50 de centimetri în poarta englezilor, însă golul nu a fost validat. Care mai este rostul celor 5 arbitri? Am fost lipsiţi de şansă. Nu a fost ziua noas-tră. Însă nu vreau să pun totul pe seama arbitrajului. În primul rând, vreau să-mi felicit jucătorii. Sunt mândru de echipa mea şi de suporterii noştri. Am fost capabili să egalăm, însă arbitrul nu ne-a validat golul". Definitoriu pentru starea de tensiune a ucrainienilor este un episod petrecut imediat după meci. Deranjat de acuzele unui jurnalist, Oleg Blohin l-a invitat pe acesta la o confruntare "bărbătească" în afara sălii de conferinţe: "Ridică-te şi hai cu mine afară, să vorbim faţă în faţă, dacă eşti bărbat". A fost nevoie de intervenţia unui oficial UEFA pentru ca lucrurile să nu degenereze.