Hulit, în bună măsură pe merit, criticat, de multe ori şi din invidie, divinizat în continuare, poate şi fără rost, Cristiano Ronaldo a reuşit să demonstreze în meciul cu Olanda că meseria lui de bază este aceea de fotbalist. Şi-a asumat rolul de lider, unul care aleargă, pasează, marchează, nu unul preocupat exclusiv de imagine, iar acest lucru l-a ajutat şi pe el dar şi echipa naţională. Portugalia a învins clar, mult mai clar decât o arată scorul, Olanda şi merge în sferturi, acolo unde teoretic ar avea cel mai uşor meci de până acum de la Euro, împotriva Cehiei, o formaţie care a ştiut să-şi mascheze propriile slăbiciuni şi în acelaşi timp să profite din plin de ale altora. Fotbalistul Ronaldo şi-a luat revanşa în faţa produsului de marketing Cristiano Ronaldo.

Germania s-a respectat şi până acum e singura echipă cu maximum de puncte. Nu era nevoie de acest lucru ca această formaţie să devină principala favorită la cucerirea titlului suprem. În sferturi Germania se întâlneşte cu Grecia, care a făcut din acest meci o chestiune de orgoliu naţional, graniţa fotbalului fiind cu mult depăşită.

Astăzi Croaţia şi Spania sunt obligate să evite o imensă ruşine, nu e vorba aici de ratarea calificării ci de modul cum pot merge mai departe împreună. Hoţul neprins e negustor cinstit, dar un 2-2 în acest meci trebuie evitat cu orice preţ, chiar şi cu preţul unui autogol. Calificări mai pot fi obţinute, dar obrazul omului cinstit cu greu poate fi spălat. Italia tremură în faţa unei posibile înţelegeri care să o elimine de la Euro, dar grija cea mare ar trebui să fie la cele două adversare ale ei care se întâlnesc în meci direct.