Tragem linie, eliminăm opt, combinăm şaisprezece şi de mâine scădem câte unu din doi. Nu e vorba de matematica genial promovată pe tricourile echipei naţionale la începutul anului de marii manageri ai FRF, care se pricep la multe, mai puţin la fotbal, ci despre terminarea fazei grupelor la Euro şi asaltul optimilor.

Rusia, Turcia, Cehia, Austria, Suedia sunt clar echipele de la care se aştepta mai mult, România şi Ucraina sunt formaţiile care ar fi putut oferi ceva, iar Albania a uimit doar prin faptul că s-a întors la Tirana de poziţia a treia şi nu de pe a patra. Jucătorii acestor echipe sunt deja la plajă, iar suporterii lor îşi reorientează din mers sentimentele sau, după caz, le trimit în vacanţa de vară.

Privind lung la tabloul împerecherii echipelor, trebuie să recunoaştem că simţim puţină satisfacţie când observăm că la târgul turneului final s-au schimbat toate socotelile făcute acasă de UEFA şi organizatori. Aproape toate favoritele (Germania, Spania, Italia, Franţa, Anglia) sunt plasate pe aceeaşi parte şi sunt obligate să se "mănânce" între ele pentru un loc în finală, în timp ce din sensul opus, pentru celălalt loc se vor duela, trei echipe aflate în căutarea gloriei, Belgia, Portugalia şi Croaţia plus o serie de formaţii din planul doi al fotbalului european. Scăpaţi de orice griji patriotice, nu putem decât să aşteptăm, cu o apă rece alături, surprizele. La cum a decurs prima parte a turneului cu siguranţă că vom avea parte de cutremure mai mari sau mai mici, Vremea calculelor a trecut.