Turneul final al Euro 2016 a arătat din plin care este diferenţa dintre fotbaliştii "profesionişti" şi bărbaţii care joacă fotbal în mod profesionist. Echipele care s-au bazat pe prima categorie au zburat rapid spre casă, în frunte cu naţionala noastră. Formaţiile bazate pe bărbaţi (Islanda, Ţara Galilor, Polonia, Italia ...) îşi continuă parcursul, chiar dacă, cel puţin în cazul primelor două, la începutul competiţiei nu existau date concrete care să prevadă acest lucru. Lipsurile tehnice au fost compensate din plin de determinare, dorinţă de victorie şi chiar (ştiu că sună ciudat) dragoste de ţară.

"Profesioniştii" cu gândul la vacanţă şi la echipele care le plătesc contractele au respectat indicaţiile, alea care au fost acolo unde au fost, şi nu s-au omorât foarte tare cu firea. Rezultatele s-au văzut.

Astăzi avem o confruntare între o echipă cu un fotbal bărăbătesc (Polonia) şi una care gravitează în jurul unei vedete, Portugalia. Rămâne de văzut ce va înclina balanţa, dar trebuie spus că la acest turneu, trădată parţial de Ronaldo, Portugalia pare a fi ţinută în braţe de zeul norocului. Altfel, cum se poate explica faptul că lusitanii alcătuiesc singura echipă ajunsă în sferturi fără să obţină o victorie în timpul regulamentar de joc? Poate azi, rămâne de văzut ce părere vor avea bărbaţii din cealată tabără.