Boicotarea următorului Campionat Mondial, găzduit de Rusia în 2018, a devenit o temă de discuţie tot mai prezentă în lumea fotbalului. Cadrul pentru o astfel de decizie este creat în aceste zile în Franţa, unde sărbătoarea fotbalului european este stricată tot mai mult de vitejia unor grupuri de fani şi de lipsa de hotărâre a forţelor de ordine. Din câte se pare, la actualul Campionat European, Rusia riscă nişte miliarde bune de euro, investite în infrastructura pentru găzduirea Campionatului Mondial din 2018. Violenţa de neînţeles a fanilor echipei Rusiei, manifestată în special înainte de meciul cu Anglia, (trebuie să spunem că nu doar ruşii au creat dezordine în Franţa, dar doar spre ei se îndreaptă degetul acuzator), i-a determinat pe mulţi oameni de fotbal să se întrebe dacă la viitoarea Cupă Mondială, echipele vor mai fi însoţite de vreun suporter, având în vedere riscurile la care s-ar supune. În plus a mai apărut şi decizia UEFA, Rusia a primit o amendă de 150.000 euro şi o sancţiune de descalificare cu suspendare a echipei până la finalul Euro 2016. Practic la cel mai mic derapaj al suporterilor, care pot fi provocaţi, Rusia îşi poate face bagajele. Automat apare şi întrebarea: o ţară suspendată de la o competiţie majoră mai poate organiza un turneu final de Campionat Mondial? Practic în discuţie este introdusă o altă problemă, mutarea mondialului din Rusia într-o altă ţară. Ambele variante sunt la fel de toxice pentru sport în particular şi pentru geopolitica mondială în general.

Atmosfera seamănă destul de mult cu aceea din urmă cu 35 de ani, din timpul "Războiului rece", când blocurile vestic şi estic (cu excepţia ţării noastre) boicotau, pe rând, Jocurile Olimpice de la Moscova (1980) şi Los Angeles (1984). Liderii mondiali şi-au trimis săgeţi, fotbalul fiind doar pretextul reglării unor conturi mai vechi. În mai 2015, după ce a au început investigaţiile procurorilor americani la sediul FIFA, preşedintele rus Vladimir Putin a fost primul politician care s-a implicat în acest scandal, încercând să-l apere pe Blatter cu câteva zile înaintea alegerilor pentru şefia FIFA: "Este vorba de o încălcare grosolană a regulilor de funcţionare a organismelor internaţionale. SUA impune propria justiţie altora, într-un caz în care niciunul dintre funcţionarii FIFA nu e american şi în care nicio faptă nu s-a produs în SUA". La scurt timp, Barack Obama a făcut câteva declaraţii interesante în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate după summitul G7: "În discuţiile avute aici, în Europa, lumea crede că este foarte important pentru FIFA să opereze cu integritate, transparenţă şi responsabilitate". Miza părea să fie cu totul alta decât apărarea lui Blatter, ieşit între timp complet din fotbal. Atribuirea organizării Campionatului Mondial din 2018 Rusiei a stârnit nenumărate controverse, existând inclusiv acuzaţii de corupţie, punându-se în discuţie chiar retragerea dreptului de organizare atât pentru Rusia cât şi pentru Qatar, gazda Mondialului din 2022. În 2014, pe fondul conflictului din Ucraina, mai mulţi politicieni din SUA, în frunte cu fostul candidat la preşedinţie John McCain, i-au cerut şefului FIFA să retragă dreptul Rusiei de a organiza Campionatul Mondial din 2018, atunci vorbindu-se şi de un eventual boicot.

Rusia a obţinut în 2010 organizarea Campionatului Mondial de fotbal, care se va desfăşura între 14 iunie şi 15 iulie 2018, în unsprezece oraşe din partea occidentală a ţării. Bugetul iniţial alocat de către Moscova pentru această competiţie a fost de 14,5 miliarde de dolari, dar preşedintele rus a dat asigurări că nu va fi o problemă dacă se va dovedi că până la urmă totalul costurilor va ajunge la 30 de miliarde de dolari. Finalul lunii mai a anului 2017 reprezintă data limită pentru încheierea lucrărilor la construirea şi reamenajarea tuturor stadioanelor care vor găzdui meciuri la mondialul rus.