Dan Nicolaie

Eliminată de la EURO 2024, echipa naţională se întoarce acasă călare pe un uriaş val de simpatie. Zecile de mii de oameni prezenţi în Germania şi milioanele din ţară au arătat că au o dorinţă imensă de a crede în ceva, de a se bucura, de a se putea mândri cu ţara lor. Aceasta trebuie să fie acum principala grijă a jucătorilor, antrenorilor şi oficialilor din fenomen, să nu dezamăgească şi să nu risipească acest uriaş capital.

Dincolo de emoţii, la rece, trebuie să admitem că turneul a fost peste aşteptările iniţiale, în ciuda erorilor făcute de cei care decid în zonă şi a problemelor cronice pe care le are fotbalul autohton. Emoţional am trăit cu impresia că suntem aproape de o mare performanţă, realist, distanţa a fost foarte mare.

EURO 2024 demonstrează în ceea ce ne priveşte că avem o uriaşă problemă cu baza de selecţie. Să ajungi la o astfel de competiţie fără un fundaş stânga autentic şi să nu ai o rezervă decentă pentru acest post, unde s-a improvizat relativ bine cu Bancu, reprezintă o problemă care mai devreme sau mai târziu urma să fie taxată. Citită printre rânduri, declaraţia lui Koeman de după meciul din optimi, spune clar că am încercat să cărăm apă cu ciurul pe un întreg flanc, iar ei nu puteau să nu speculeze uriaşele probleme din apărarea noastră. Au făcut-o şi putea fi mult mai rău din punct de vedere al scorului. Nimeni nu contestă dăruirea jucătorilor, dar dacă vrem să ajungem mai sus din punct de vedere strict fotbalistic trebuie să mai adăugăm câte ceva. Nu e primul meci în care selecţionerul Iordănescu a greşit şi nu trebuie să ascundem asta. Echipa a entuziasmat cu Ucraina, a făcut paşi în spate cu Belgia, a gestionat corect meciul cu Slovacia şi s-a prăbuşit în faţa Olandei. Se putea mai mult? Uşor de spus după. Simpatia este una, realitatea este alta. Probabil Iordănescu va decide să plece, depinde foarte mult şi de conducerea Federaţiei Române de Fotbal cum va gestiona momentul, dar şi aici există un semnal de care trebuie să se ţină cont. Există o bază pe care se poate construi, dar e nevoie de foarte multe schimbări şi nu e chiar simplu ca acestea să fie făcute, iar Iordănescu ştie foarte bine acest lucru. Am revenit la o competiţie de anvergură, dar suntem încă foarte departe de fotbalul mare.