Eliminată de la EURO 2024, echipa naţională se întoarce acasă călare pe un uriaş val de simpatie. Zecile de mii de oameni prezenţi în Germania şi milioanele din ţară au arătat că au o dorinţă imensă de a crede în ceva, de a se bucura, de a se putea mândri cu ţara lor. Aceasta trebuie să fie acum principala grijă a jucătorilor, antrenorilor şi oficialilor din fenomen, să nu dezamăgească şi să nu risipească acest uriaş capital.
Dincolo de emoţii, la rece, trebuie să admitem că turneul a fost peste aşteptările iniţiale, în ciuda erorilor făcute de cei care decid în zonă şi a problemelor cronice pe care le are fotbalul autohton. Emoţional am trăit cu impresia că suntem aproape de o mare performanţă, realist, distanţa a fost foarte mare.
EURO 2024 demonstrează în ceea ce ne priveşte că avem o uriaşă problemă cu baza de selecţie. Să ajungi la o astfel de competiţie fără un fundaş stânga autentic şi să nu ai o rezervă decentă pentru acest post, unde s-a improvizat relativ bine cu Bancu, reprezintă o problemă care mai devreme sau mai târziu urma să fie taxată. Citită printre rânduri, declaraţia lui Koeman de după meciul din optimi, spune clar că am încercat să cărăm apă cu ciurul pe un întreg flanc, iar ei nu puteau să nu speculeze uriaşele probleme din apărarea noastră. Au făcut-o şi putea fi mult mai rău din punct de vedere al scorului. Nimeni nu contestă dăruirea jucătorilor, dar dacă vrem să ajungem mai sus din punct de vedere strict fotbalistic trebuie să mai adăugăm câte ceva. Nu e primul meci în care selecţionerul Iordănescu a greşit şi nu trebuie să ascundem asta. Echipa a entuziasmat cu Ucraina, a făcut paşi în spate cu Belgia, a gestionat corect meciul cu Slovacia şi s-a prăbuşit în faţa Olandei. Se putea mai mult? Uşor de spus după. Simpatia este una, realitatea este alta. Probabil Iordănescu va decide să plece, depinde foarte mult şi de conducerea Federaţiei Române de Fotbal cum va gestiona momentul, dar şi aici există un semnal de care trebuie să se ţină cont. Există o bază pe care se poate construi, dar e nevoie de foarte multe schimbări şi nu e chiar simplu ca acestea să fie făcute, iar Iordănescu ştie foarte bine acest lucru. Am revenit la o competiţie de anvergură, dar suntem încă foarte departe de fotbalul mare.
1. Da
(mesaj trimis de Oarecare în data de 04.07.2024, 07:18)
Este necesară cred o comparație între Iordanescu sr. și jr., ca antrenori ai naționalei.
Spre deosebire de tatăl său, Edy Iordănescu nu a beneficiat de jucători extraordinari. Cu atât mai mult trebuie felicitat pentru munca și rezultatele onorabile pe care le-a avut.
Important e ca după plecarea lui de la națională, să continuăm să ne calificăm constant la turneele finale.
Trebuie să nu mai alunecam iar în "groapă", să ne menținem unde am ajuns. Pe malul ei:)
Asta pentru că nu cred posibilă intrarea echipei României în rândul celor mari fără a crea o "industrie" a fotbalului și la noi.
Chiar și așa, minunile nu sunt imposibile, a se vedea cum a fost Grecia campioană europeană în 2004.
2. Fundas stanga
(mesaj trimis de Nae în data de 04.07.2024, 09:26)
Cred ca Academia Hagi ar trebui sa caute, sa pregateasca si sa furnizeze nationalei in viitor doi fundasi stanga. Hagi e singurul care poate face acest lucru.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2024, 09:34)
Frumoasa poza cu fotbalistul din ea. Oare cine este celalalt si cu ce se ocupa?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2024, 09:48)
"Echipa a entuziasmat cu Ucraina, a făcut paşi în spate cu Belgia, a gestionat corect meciul cu Slovacia şi s-a prăbuşit în faţa Olandei."
Eu am vazut cu alti ochi. Da, entuziasm a fost la surpriza scorului cu Ucraina, dupa ce echipa jucase rusinos in cele doua meciuri de pregatire si fusese cocosata in careu in primele 20 de minute ale meciului cu Ucraina. Din fericire, a iesit la rampa portarul lor care ne-a dat primele doua goluri cadou. Dupa schimbarea portarului, Ucraina a jucat altceva in urmatoarele meciuri si era gata sa castige grupa. Dar da, entuziasmul scorului de 3-0 este de inteles, fiind contrar cursului jocurilor echipei nationale.
Corectia a venit si ar fi trebuit receptata ca atare de microbisti la meciul cu Belgia. Scorul ar fi putut fi lejer 7-2 pentru belgieni. Dominati am fost si in meciul cu Slovacia, dar penaltiul nemeritat ne-a tinut in joc. Un scor de 6-0 pentru olandezi nu ar fi fost o surpriza. Asta este nivelul. Oricat ar fi facut presa o campanie "generatia" actuala. Recomand tuturor sa revedeti meciurile generatiei ratate Mutu/Chivu. Clase peste recolta actuala.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2024, 11:54)
2008, Italia campioana mondiala din 2006, Italia - Romania 1-1. Asta da generatie de vis.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2024, 12:25)
Iar in 2007, Romania-Olanda 1-0, doar pentru ca in 2008, olandezii sa isi ia revansa cu 2-0 la Euro 2008 intr-un meci in care Romania a fost aproape de a deschide scorul. O mare echipa a Olandei cu Van Persie, Arien Roben, Huntelaar si antrenor Van Basten.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2024, 15:54)
Echipa Romaniei putea schimba soarta meciului si cine stie, chiar sa -l castige.
La golul doi, romanul trebuia sa acorde corner fara ezitare si nu sa lase olandezul sa -i fure mingea si sa centreze iar la golul trei olandezul trebuia oprit prin fault, trebuia fault de la inceput, cat mai departe de careu, chiar daca se acorda cartonas rosu. Patria ar fi fost salvata si romanul ar fi fost erou.
Apoi, chiar in 10 jucatori Romania putea intoarce soarta meciului. Cine stie? Insa romanii sunt fara rautate, sunt fayr play si vor sa joace elegant si spectaculos, fara... Faultul face parte din joc, insa romanul a uitat.
Credeti ca olandezii, daca ar fi fost in situatia celor doi romani, ar fi ezitat sa salveze scorul?
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2024, 16:52)
am fost mediocri si basta, n-are rost sa o mai dam cu zahar vanilat. ce buni suntem. nu, n-am fost buni , sunt ai nostri, e normal sa tinem cu ei, dar nici sa ne mintim singuri ca ce buni am fost ca am facut curat in vestiar si etc.
mai avem de lucru pana la buni. si se incepe prin a recunoaste ca , momentan suntem mediocri. cel putin la fotbal.