Ne-am dus cu sacul la primul "pom lăudat" al turneului, un meci în care se întâlneau două formaţii de valori apropiate conform calculelor inteligenţei mai mult sau mai puţin artificiale. Un sac mic le trebuia şi croaţilor, să pună baloanele care le-au scuturat plasa în prima parte a jocului.

Fără vlagă, jucând lent, cu trasee previzibile, echipa care a cucerit bronzul l-a ultimul Campionat Mondial a fost victima perfectă pentru o Spanie reinventată. "Umbra lui Modric la Berlin" poate fi titlul acestui meci sau " O mare echipă, scoasă la pensie", ca să nu pice toată presiunea pe un singur om. Cu un tiki - taka modificat pe la colţuri, Spania a defilat în prima repriză, în care au înscris Morata 29' (foto), Fabian Ruiz 32' şi Carvajal 45'+2.

Pentru că tot am amintit de pensie trebuie să spunem şi că Lamine Yamal, 16 ani şi 338 de zile, titular, a devenit cel mai tânăr jucător care a evoluat vreodată într-un meci din cadrul Campionatului European. Înainte de el, recordul a fost deţinut de polonezul Kacper Kozlowski, în 2021 a jucat împotriva lui Spaniei la vârsta de 17 ani şi 246 de zile. Yamal nu doar că a jucat, dar a fost şi printre cei mai buni oameni de pe teren.

Revenind la joc, în partea a doua a existat un şah etern, favorabil echipei în avantaj, singura acţiune notabilă fiind legată de un penalty, ratat, care a produs şi faza unui gol, anulat de VAR.

Spania arată bine, Croaţia pare gârbovită şi are nevoie de o schimbare majoră ca să mai poată spera la calificarea din grupe.