Spania a cucerit un nou trofeu european, după un turneu perfect. În finală, Spania a învins Anglia, scor 2-1.Combinaţia dintre tinereţe, rigoare, ambiţie şi disciplină tactică s-a dovedit câştigătoare.

Marea finală a EURO 2024 a adus faţă în faţă două echipe cu stiluri de joc diametral opuse. Pragmatismul vertical al englezilor s-a ciocnit de ţesătura de pase iberică. Pentru Spania aceasta a fost a cincea finală europeană, după ce a pierdut una şi s-a impus în alte trei: în 1964, 2008 şi 2012. Ibericii au câştigat grupa B la Euro-2024 şi au trecut în optimi de Georgia, în sferturi de Germania şi în semifinale de Franţa.

Anglia s-a aflat la a doua finală consecutivă, după cea pierdută în 2021 în faţa Italiei, la lovituri de departajare. Englezii au câştigat grupa C la Euro-2024 şi au trecut în optimi de Slovacia, în sferturi de Elveţia şi în semifinale de Ţările de Jos. Pentru că la acest turneu s-au vânat recordurile, să mai notăm unul. Lamine Yamal a stabilit recordul de cel mai tânăr jucător care evoluează într-o finală de Campionat European. Yamal are 17 ani şi o zi.

Prima repriză a stat sub semnul echilibrului, echipele au făcut pe rând paşi în faţă şi paşi în spate, dar fără finalitate pe tabelă. Presiunea părea să-şi spună cuvântul.

În partea doua s-a intrat cu cuţitele pe masă. Spania a lăsat impresia că poate sufoca adversarul. Williams a înscris rapid, minutul 47, după care au mai venit câteva ocazii consistente. Southgate a înţeles că norocul mai trebuie şi ajutat, aşa că a operat câteva modificări şi-a sacrificat căpitanul, Kane, şi s-a dovedit că a fost, din nou inspirat. Jocul s-a întors, Palmer a înscris în minutul 73 şi Spania a părut că se clatină. Nu a fost aşa, finalul a aparţinut Spaniei. Pickford a reuşit câteva parade de excepţie şi şi-a ţinut echipa în picioare. Cu ochii pe ceas, spectatorii şi telespectatorii, implicaţi şi neutri se pregăteau pentru un supliment la finală: prelungirile. Oyarzabal a zis nu în minutul 87 şi i-a adus pe iberici în avantaj. Anglia a ratat o ocazie mare în minutul 90 şi finala s-a închis. Echipa care a jucat cel mai generos fotbal pe parcursul întregului turneu s-a impus.